Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Hva har designeren Philippe Starck, oliven og Ronda til felles?
– LA Organic Experience
 
Byen Ronda i den sydlige delen av Andalucía er verdenskjent for dens vakre utsikt, fascinerende fortid og for de kjente kunstnerne som kom hit for å skrive og male gjennom tidenes løp.
 
Hva Ronda ikke er kjent for er moderne arkitektur, innovativ markedsføring, nyskapende jordbruk, og minst av alt, berømte designere. Det kommer derfor kanskje som en overraskelse for noen at bare et par kilometer fra byens historiske sentrum ligger Spanias mest progressive og unike olivenolje fabrikant og Oleo-Turisme anlegg – LA Organic Experience.
 
Man kan bare tenke seg reaksjonen i vår lille by for et par år siden da et lokalt selskap ansatte ingen ringere enn Philippe Starck til å gi form til deres olivenolje flasker! Inntil dette tidspunktet hadde ordene ’økologisk’ og ’nytenkning’ sjelden blitt brukt i samme setningen, i alle fall ikke her i landsens Andalucía. Allikevel gikk LA Organic mot strømmen og skapte den første rekke med økologiske oliven oljer med Starcks avant garde produkt design.
 
Jeg har beundret den franske mesteren siden jeg fikk hans kjente romskip-formede sitronpresse for nesten tredve år siden. For de som ikke kjenner til ham, er Philippe Strack en designer, oppfinner og arkitekt med over 10 000 kreasjoner tilknyttet til sitt navn – alt fra kjøkkenutstyr til vindturbiner. For folk fra Ronda som dyrker sine oliven og lager sin egen olje til daglige bruk, eller kjøper dem i tiliters kagger direkte fra møllen, så vil nok ideen om å ansette en utenlandsk kjendisdesigner til, i deres øyne, slik en ’enkel’ sak som flaskens utseende, bli sett på som en ekstravagant sløsing eller rent vanvidd. Etiketter er for de fleste produsenter her en ren formalitet og formen på beholderen er en praktisk, ikke en estetisk beslutning. Folkene bak LA Organic Experience derimot følte at tiden var moden for å gi den spanske nasjonale industrien den oppmerksomheten som den fortjener.
 
Oliventrœr har vokst på den Iberiske halvøyen i tusenvis av år. Romerne startet å masseprodusere og eksportere bokstavelig talt millioner av liter med olivenolje i terrakotta beholdere fra provinsen de kalte Hispania. Senere forbedret araberne produksjonsprosessen og utvidet bruken av oljen. Selv om araberne ble forvist fra Spania for mer enn 500 år siden, så brukes faktisk det arabiske navnet for olje, aceite, her fremdeles i dag.
 
Spania er den langt største eksportør av olivenolje og står for mer enn 50% av den globale produksjonen. Mesteparten er produsert i Andalucía. Det er derfor ikke bare viktig, men uunnværlig for økonomien lokalt som nasjonalt, at man gransker og til tider reviderer produksjons- og markedsføringsprosessen. Mens Italia har et globalt rykte for førsteklasses design og kvalitet, ser dessverre den internasjonale forbrukeren ofte på ’Made in Spain’ produkter som billige og mindreverdige. LA Organic Experience har som mål og forandre denne misoppfatningen.
 
For å lœre mer om bedriften, avtalte jeg et møte med den daglige bestyreren av LA Organic Experience, Santiago Muguiro. Jeg forstår med en gang at å drive et Oleo Turisme anlegg er ingen kontorjobb, siden han kommer direkte fra olivenlunden til møtet. Santiago er ung, entusiastisk og full av ideer. ”Jeg kommer fra en vinbakgrunn”, forteller han meg og legger til at hans familie eier den œrverdige Marqués de Riscal vingården. ”Slik som noen av vingårdene i Rioja har gjort med vin, så ønsker LA Organic Experience å utdanne vårt publikum og bli foregangsfolk i olivenolje turisme her i Spania.” Mens Marqués de Riscal engasjerte den kanadiske stjernearkitekten Frank Gehry til å tegne et luksus hotell for vinentusiaster i samband med deres vingård, så startet LA Organic et samarbeide med Philippe Starck for deres merkeprofilering, produktforpakning og for å gi form på landskapet til LA Organic Experience.
 
3. Reception Photo Karethe Linaae
 
Navnet LA Organic har forresten ikke noe med Los Angeles å gjøre. Det kommer fra La Amarilla, en gård utenfor Ronda som er eid av Gómez de Baeza familien. I flere århundre pleide lokale nonner å dyrke oliven på gårdens grund. I 1990 bestemte familien derfor å gjenopprette søstrenes tradisjon og etablerte bedriften LA Organic. På grunn av økt interesse og forespørsel for deres prima økologiske olivenolje, flyttet de senere til deres nåvœrende eiendom.
 
Med finansiell investering fra seks internasjonale visjonœrer, som Philippe Starck og vineksperten Michel Rolland, dekker LA Organic Experience et landområde på 25 hektar med 9000 oliven trœr av 20 forskjellige olivenarter. Dette er en relativt liten gård i forhold til kjempeprodusentene i provinsen Jaén, men LA Organic Experience er ikke hvilken som helst gård, men et senter for utdanning, informasjon og forsvarlig landbruk. Den fullt økologiske avlingen er plantet med ulike avstander mellom trœrne for å demonstrere forskjellen mellom de tradisjonelle og nye intensive jordbruksmetoder. Det sistnevnte området er plantet med den fortvoksende olivenarten Oliana, og her vil fremtidige besøkende kunne høste og tappe egen olivenolje på flaske som del av erfaringen.
 
LA Organic Experience er mye mer enn en olivenolje. Det er en opplevelse som kombinerer kultur, natur og gastronomi. ’Experience’ delen starter umiddelbart i det man kommer inn på eiendommen gjennom en bastant, rustfarget metall port. Olivenen, det ikoniske symbolet på Middelhavslandenes kulinariske tradisjon, sees overalt, inkludert på vakthuset hvor vinduet er laget i form av en oliven.
 
Parkeringsplassen har også en Starck signatur – en åpen terrakottafarget plass innrammet av stenvegger med overdimensjonerte kunstfotografier, igjen med protagonisten olivenen som fellestema. Hele området, inklusivt et spesialbygd boutique hotell med egen inngang, er berørt av mesterens hånd, hvis design kan vœre rebelsk, etisk, økologisk, politisk og sist en ikke minst humoristisk.
 
Santiago tilbyr seg å ta meg på deres guidede tur, som starter fra og avsluttes i et fargerikt bygg hvor olivenoljesmaking og demonstrasjon av mølleteknikken finner sted. Her kan man også ta et glass økologisk vin på terrassen mens man nyter utsikten til Sierra de Grazalema, men først må vi jo bese oss på området. Vi begynner å rusle den lett kuperte kilometer lange ruten som er avgrenset med nylig plantede popler og aromatiske lavendel busker.
 
Første stopp er en Arabisk-inspirert økologisk grønsaks- og urtehage, tegnet av anleggsgartneren Floren Domezáin fra Navarra.
 
Turen fortsetter forbi skråninger med forskjellige typer oliven trœr, et grunt basseng omgitt av appelsintrœr, et spartansk kapell fra det 19. århundre, og en utrolig vakker plass med urgamle oliventrœr, hvor det en gang sto en andalusisk gård.
 
Siden oliven og vin går hånd i hånd, har LA Organic Experience også avsatt en solhelling til å dyrke 1000 drueplanter av typen Pinot Noir. Denne druearten er perfekt egnet til å gro på disse høyder (Ronda liger cirka 800 m.o.h.). Vinrankene er plantet i terrasser, slik at de gjenerobrer tradisjonen som romerne etablerte her for rundt to tusen år siden. Med den internasjonalt anerkjente vineksperten Michel Rolland i forkanten av dette prosjektet, kan besøkende vente seg å nyte LA Organic økologisk vin av verdensklasse om et par års tid.
 
Under vår lille besøksrunde går vi forbi hva de kaller ’Starcks Seks Overraskelser’. For min egen del er effekten av hele anlegget, fra ende til annen, selve overraskelsen ved LA Organic Experience. Med oppmerksomhet på hver detalj og respekt for omgivelsene, har bedriften lykkes med å skape en uforglemmelig levende opplevelse, en visuell, sensuell og duftende ’Experience’ hvor noe så lite som en oliven spiller hovedrollen.
 
Hva vi ser i dag er bare toppen av isfjellet til bedriftens ideer. Fremtidsplanene for LA Organic Experience inkluderer et miljøvennlig tapperi og etikett fabrikk og den aller første designer olivenpresse i verden – nok en Starck oppfinnelse. LA Almazara presse og museum vil tilby siste teknologi i et topp kvalitet produksjonsanlegg med spesialitet i økologisk jordbruk og olivenolje produksjon.
 
Hva enn fremtiden bringer for LA Organic, så er jeg sikker på at de er på rett spor, med deres olivenolje allerede tilgjengelig i 25 land. I mellomtiden kan jeg bare håpe at designeren av min emblematiske Alessi sitronpresse arbeider med å skape en avant garde design oliven hjemmepresse. Hva sier du, Philippe?
 
For mer informasjon: www.laexperience.net
 
 
Om forfatteren: Karethe er en norsk forfatter, journalist og designer bosatt i Ronda, Andalucía. Hennes første bok Casita 26 – Searching for a Slice of Andalusian Paradise ble lansert i USA tidligere i år og er tilgjengelig på Amazon. For mer informasjon, vennligst gå til snobb.net
 
 
Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet