Månedsmagasinet på Costa del Sol
Don Justos katedral – en enkelt manns enorme livsverk

Don Justos katedral - en enkelt manns enorme livsverk

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

23 kilometer øst for Madrid ligger Spanias mest bemerkelsesverdige katedral, nemlig en som egenhendig har blitt bygget av Justo Gallego. Ja, han har selv bygget en hel katedral av brukte byggematerialer, og det har vakt interesse i hele verden at denne tidligere munken uten byggeteknisk utdannelse og uten byggetillatelse, bygget en katedral til Guds ære. Don Justo døde den 28. november 2021, 96 år gammel, og hans død har gitt fornyet interesse for dette usedvanlige prosjektet. Vi har tatt turen til Madrid for å se på katedralen.

Katedralen ligger i byen Mejorada del Campo, og det var her at Justo Gallego Martínez ble født i 1925. Han mistet sin far som 9-åring og måtte jobbe på familiens gård for å hjelpe moren Anastasia med driften fra han var ung. Som 12-åring var han selv ansvarlig for gårdens drift. Under borgerkrigen (1936-39) studerte han bøker om slott og katedraler, og det var slik hans interesse for grandiose bygningsverk ble vakt.

Katedralen som den ser ut i dag
Fasaden er ennå ikke pusset opp
Et kikk mot utgangen fra katedralen

Allerede som barn hadde han et sterkt gudsforhold, og det gjorde at han rett etter borgerkrigen i 1939 meldte seg inn i en munkeorden. Men da han fikk tuberkulose kort tid etter, forlot han ordenen pga. smittefaren og dro hjem til Mejorada. Mens han var syk, lovet han Gud at hvis han ble frisk, ville han bygge en katedral til ære for Jomfru Maria som takk.  

Arbeidet startet i 1961 på en tomt som Don Justo hadde arvet i hjembyen. Han hadde også arvet litt penger, så han kjøpte en Landrover til å frakte materialer med. Så satte han i gang og tenkte ikke på byggetillatelse og den slags. Han brukte hva han kunne finne og oppdrive av brukte byggematerialer. En slags plan eller visjon hadde han nok om hvordan katedralen ville komme til å se ut, men han hadde hverken tegninger eller kalkuleringer. Når han ble spurt om han virkelig selv har bygget det hele, svarte han «Ja, jeg har bygget det hele selv med litt sporadisk hjelp av håndlangere. Det er alt. Det er jeg som har bygget katedralen.»

Det finnes tolv slike små kupler
Hovedskipet er utsmykket med malerier
Don Justo kort tid før sin død

I dag har katedralen et flatemål på 4700 m2 og inkluderer et 35 meter høyt hovedtårn og tolv mindre tårn og 28 kupler inkludert en hovedkuppel på 35 meter i diameter, en krypt, to klostre, en dåpsavdeling, et hovedskip i to etasjer og mer enn 2000 vinduer.

Ved Don Justos død hadde arbeidet pågått i 60 år. Hver morgen sto Don Justo opp kl. 3.30 om morgenen og jobbet hele dagen på sitt verk. Han var vegetarianer hele livet og var en meget beskjeden, from og flittig mann. Don Justos følte at han hadde en oppgave i livet, og det var å bygge katedralen. Om den ble ferdig i hans levetid eller ei, bekymret han seg ikke om. Han sa at han ville bygge alle de dager Gud ga ham, og så fikk katedralen se ut som den gjorde når han døde.

I dag er katedralen nesten ferdig og det et prosjekt i gang som heter ‘la oss ferdiggjøre Don Justos katedral’. Bak prosjektet står organisasjonen Mensajeros de la Paz (Fredsbudbringerne) som har hovedsete i Madrid og jobber for fred og sosial likhet i over 50 land (mensajorosdelapaz.com). Nettsiden er på både spansk og engelsk og forteller om organisasjonens arbeid som omfatter hjelp til familier i utsatte områder, suppekjøkken, hjelp til hjemløse, ensomme eldre og handikappede, i tillegg til støtte og innsamling av midler for å bygge ferdig Don Justos katedral.

I et av de to klostrene finnes denne statue av Mor Teresa
I et av klostrene finnes denne store møtesalen
Omtrent slik skulle katedralen se ut når den er ferdig.

I katedralen kan man se en kunstners illustrasjon av hvordan katedralen skulle komme til å se ut ifølge Don Justo. Det er hva man har å gå etter for å fullføre prosjektet hans. Den ferdige katedralen ser på illustrasjonen veldig flott ut med både nytenkning og visjon i utformingen. Kanskje katedralen er inspirert av Antonio Gaudí, den verdensberømte katalanske arkitekten som bl.a. har tegnet katedralen La Sagrada Familia i Barcelona?

Selv om Don Justos katedral ikke er helt ferdig i dag, er den likevel verd et besøk for det er bare mindre detaljer som mangler. Hele grunnplanen og alt murverket er på plass. Man bør spesielt besøke katedralen som et enestående monument over en enkelt manns tro som den representerer. Man kan ikke unngå å bli rørt og beveget av å gå rundt i alle bygningene og se hva én mann har kunnet prestere i ett liv. Det er veldig spesielt og gripende.

Her ses trappen opp til hovedskipet fra krypten
Hovedskipet
Alteret

På nettsiden: catedraljustomensajeros.com kan man se et intervju med Don Justo på spansk på over en time. Selv om han her er over 90 år gammel, er han åndsfrisk og full av vigør. Intervjuet ligger på YouTube hvor det også ligger en mengde kortere videoer om Don Justo og hans enorme prosjekt.

Katedralen var tenkt som et samlingssted for alle mennesker – menn og kvinner, fattige og rike, troende og ikke-troende, for alle religioner og trosretninger til Guds ære. For at katedralens mål kan bli oppfylt, er det opprettet en crowdfunding på https://onemancathedral.com/. Målet er å samle inn 40 000 € slik at katedralen kan bli ferdig og godkjent av de katolske myndigheter som offisiell kirke.

Den ferdige katedralen i en kunstners illustrasjon
Den ferdige katedralen i en kunstners illustrasjon
Erik i tanker

Da Don Justo døde i 2021, ble det skrevet artikler om ham i mange store aviser som The Guardian, The Times, The New York Times, The Telegraph, The Los Angeles Time for bare å nevne noen få, så man må si at denne mannens ensomme verk har fått stor oppmerksomhet ute i verden – som det usedvanlige monumentet det er over tro, standhaftighet, visjon og viljestyrke. Og ikke minst flid.

Katedralens adresse er C. de Antonio Gaudí, 10, 28840 Mejorada del Campo, Madrid.

Katedralen sett fra siden

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet