Månedsmagasinet på Costa del Sol
Demonstrasjoner er ensbetydende med misnøye, og i øyeblikket pågår det en rekke demonstrasjoner rundt omkring i verden. Her i Spania har spørsmålet om Catalonias uavhengighet blusset opp igjen, og Barcelonas gater er atter igjen fylt med mennesker som uttrykker sin støtte til de fengslede katalanske lederne, i nok et forsøk på å løsrive Catalonia fra Spania og opprette en egen stat. Dette vil selvsagt regjeringen ikke støtte, for hvilken autonom region blir da den neste som ønsker løsrivelse? Spania har 17 autonome regioner totalt, og om alle skulle opprette sin egen stat ville landet Spania slutte å opphøre – akkurat som Sovjetunionen og Jugoslavia i sin tid gjorde. Konsekvensene av Jugoslavias oppløsning husker mange av oss, ikke minst med de skrekkelige og forferdelige scenene fra Balkan-krigene fremdeles i minne.
Brexit-prosessen er også farlig for verdenssamfunnet, og EU gir Storbritannia den ene utsettelsen etter den andre, mens millioner protesterer i Londons gater. Noen vifter plakaten for hurtigst mulig uttreden av EU, andre for at Storbritannia skal trekke tilbake artikkel 50 og forbli EU-medlem. Hvis EU er riktig heldig klarer britene å trenere og rote dette til selv, men mye står på spill. Hva om Storbritannia gjør alle dystre spådommer til skamme og får stor suksess utenfor EU? I verste fall vil en rekke andre medlemsland også søke utmelding – det er allerede mange potensielle kandidater – og man kan risikere at EU som vi kjenner det oppløses. Norge som er «nesten-medlem» har jo også krefter i landet som ønsker at EØS-avtalen skal sies opp, noe som ville være katastrofalt for dem av oss som bor i Spania!
Høsten og november måned er ofte en fantastisk tid på vår kjære Costa del Sol, men for mitt vedkommende tilbringes mesteparten av denne måneden i Sør-Amerika, nærmere bestemt i Ecuador og Colombia. Det er dessverre unntakstilstand i Ecuador med sperrete veier i mange deler av landet, så mine planer om å disponere ca. halvparten av tiden i hvert av landene er omgjort, til fordel for Colombia. Og ja, riktig, unntakstilstanden i Ecuador skyldes demonstrasjoner…
Tom Halvorsen
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.