Månedsmagasinet på Costa del Sol
Museer i Málaga: Málagas botaniske hage – et levende museum

Museer i Málaga: Málagas botaniske hage – et levende museum

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
På 1800-tallet fungerte den som sommerresidens og besøksmottagelse for Loring-Heredia-ekteparet, som var en sammenføring av to av Málagas mest suksessfulle forretningsmenn. Paret reiste over hele verden og samlet inn, foruten kunst og skulpturer, en stor mengde eksotiske planter. Hagen heter på spansk Jardín Botánico Histórico La Concepción og har kun gjennomgått ganske få endringer fra den opprinnelige planen på 1800-tallet, selv om det stadig vekk blir tilført nye planter.
 
Cycas revoluta

En hage du kan gå deg bort i

Lettere kortpustet ankommer jeg direktør Blanca Lasso de la Vegas kontor – jeg er andpusten fordi kontoret befinner seg litt inne i hagen, som ligger på en gigantisk skråning, hvilket er uvanlig for en botanisk hage, forteller Blanca meg, idet jeg setter meg ned for en prat om anlegget.
Først vil jeg forsikre meg om at jeg etter vårt møte kan gå en rute i hagen, som passer med at jeg kan komme tilbake til min bil. I et enkelt grep folder Blanca ut et gigantisk kart, som kunne ha gjort enhver forlystelsespark til skamme. Fint markerte ruter, severdigheter og områder viser at man med sikkerhet kan få mange timer til å gå i denne hagen. Når jeg spør hvor lenge et besøk normalt varer, kommer svaret umiddelbart: ”De fleste besøkende bruker halvannen time – i den historiske delen,” sier Blanca, og peker på den mørke prikken midt på kartet, som ikke engang utgjør en sjettedel av området.
Nederst på det fine kartet står det, (oversatt til norsk): ”Overraskelsesmomentet, som karakteriserer hagens design, gjør det å gå seg vill til en del av dens sjarm.”

Salvia splendens

Eksotisk og botanisk

Etter dette lille møtet er jeg nå klar til å gå på oppdagelse i selve hagen. Alle de opprinnelige bygningene er bevart, og som noe av det første passerer jeg paleet, som står der like solskinnsgult som når det ble bygget. Det er kun adgang innenfor på de guidede turene, og da er det kun til noen av rommene, siden resten brukes til kontorer.
Området hvor paleet ligger er det subtropiske området. Her er det nesten den samme veksten året rundt, og skjønt det på denne oktoberdagen er 30 grader, sørger palmer og monsteraer for en jevnt sval temperatur i hele området, og det er virkelig akkurat som å bevege seg rundt i en jungel når man går på noen av stiene.

2

Og Barbie..

Det er et punkt på kortet som øyeblikkelig fanger min oppmerksomhet, simpelthen fordi det virker så eiendommelig i en botanisk hage. Ved et lite hus nært inngangen står det med karakteristiske bokstaver i lett gjenkjennelig rosa; «Barbie». Det viser seg at det er et gammelt gartnerskur som har blitt omgjort til en Barbie-utstilling. I 10 forskjellige glassmontre har man gjengitt spesifikke scenario fra de opprinnelige beboerne med Barbiedukker – hver monter er ledsaget av et sort/hvitt-foto, som viser hvordan beboerne ankom i hestevogn, så teater i hagen, holdt selskap, ble fotografert, m.m. Man behøver ikke være under 12 år for å synes at det er ganske bedårende.
 
9

Dette bør du også se 

Det Norske Magasinets utsendte nådde ikke selv bort dit, men i hagens nordligste hjørne finnes en avdeling med vinstokker utelukkende med lokale Málaga-druer. Det er også et fugleobservatorium og et utsiktspunkt her, som er overbygd med en vakker pergola, som kan ses fra det meste av hagen. Pergolaen er et yndet sted for vielser på grunn av de opplagte fotomulighetene.
Hagen har noe å by på hele året – den historiske delen i midten av hagen endrer seg stort sett ikke gjennom årstidene, og resten av hagen er arrangert slik at det alltid er aktuelle planter og blomster. Nedenfor ses eksempler på de plantene som blomster akkurat nå.

Praktiske opplysninger

Fra 1. oktober til 31. mars: 9:30 til 16:30.
Fra 1. april til 30. september: 9:30 til 16:30.
24. og 31. desember: 9:30 til 15:00.
Lukket mandager, 25. desember og 1. januar.
Man kan bli i hagen halvannen time etter stengetid.
Like ved inngangen ligger en utmerket café/restaurant, og det er også adskillige piknik-områder i hagen.
Entre:
Entre koster 5,20 € pr. person.
Søndager mellom 1. oktober og 31. mars er det gratis entre fra 9:30 til 16:30.
Søndager mellom 1. april og 30. september er det gratis entre fra 15:30 til 19:30.
 
Adresse:
Camino del Jardín Botánico, 3
29014 – Málaga.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet