Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kursen er staket ut. Foran oss venter en seks timer lang kjøretur til sluttdestinasjonen Portugal. Nærmere bestemt går turen til Lisboa, som er den vestligste hovedstaden i Europa og hjemsted for litt mer enn en halv million innbyggere. Byen, som er bygget på og rundt syv høyder viser seg fra sin mest sjarmerende side med gamle sporvogner, historiske bygningsverk og autentisk arkitektur.
 
Den nesten 700 km lange kjøreturen fra Solkysten til byen, som er en av de hovedstedene i Europa med flest årlige solskinnstimer, viser seg raskt å være verdt det.
 

Lisboas sjarmerende bydeler

Lisboa sies å være den nest eldste hovedstaden i Europa, og overalt i byen ses da også sjarmerende tegn på byens gamle opprinnelse. Imponerende, gamle bygningsverk er en naturlig del av Lisboas sentrum, og som et unikt minne fra fortiden forbinder sporvogner byens gamle bydeler og bringer med letthet innbyggerne gjennom de smale gatene og opp de bratte bakkene som kjennetegner Lisboa. Som turist i Lisboa er det nesten et must å hoppe på linje 28, som gir et godt overblikk over severdigheter i den gamle bydelen, og rike muligheter for å oppleve Lisboas sjarm på trikkens vei gjennom gatene.
 
Alfama er byens eldste og mest autentiske kvarter i den østlige delen av det gamle Lisboa. Her er gatene mange steder så smale at biler ikke truer med å forstyrre den idylliske stemningen. Med sine fargerike, historiske bygninger og tradisjonsrike fado-hus er Alfama-bydelen en malerisk, liten perle.
 
I den vestlige delen av det gamle Lisboa ligger Bairro Alto, som betyr ’Det høye kvarter’. Også her er fado-restauranter utbredt og byens gamle opprinnelse kommer til uttrykk gjennom de mange antikvitetshandlerne som ligger her. Denne delen av byen byr dog også på annet enn historiske severdigheter. Om kvelden forvandles Bairro Alto nemlig til et hipt møtested for unge, og kvarteret har derfor også fått tilnavnet ’Soho of Lisbon’.
 
Mellom disse to eldre bydelene, som ligger på hver sin høyde, finner vi Baixa. Bydelen utgjør downtown Lisboa og med det sigende navnet, som betyder «Lav», finner man her heisen Elevador de Santa Justa, som er en arkitektonisk perle som forbinder Lisboas laveste og høyeste punkt. Heisen er dekorert av Eiffels elev, og har derfor mange vakre likheter med Eiffeltårnet.
 

Fantastiske utsikter

Lisboas oppbygning på og ved syv høyder skaper store nivåforskjeller mellom de ulike bydelene, men også mange vakre utsiktspunkt. Et av dem er Miradouro de Santa Luzia i bydelen Alfama. Herfra er det en fantastisk utsikt over Lisboas karakteristiske røde teglsteinstak. Gåturen opp hit er, til tross for de bratte gatene, i seg selv anstrengelsene verdt.
 
Det er en sjarmerende tur fra sentrum gjennom smale, svingete, ujevne gater med skjeve, gamle bygninger på hver side. På vei til utsiktspunktet blir man innimellom overhalt av den karakteristiske trikken, som kun gjør turen enda mer sjarmerende. Er man ikke klar for utfordringen med å gå opp de bratte gatene koster en tur i trikken under 5 euro.
 
Av andre vakre utsiktspunkt kan Miradouro de Santa Catarina i Bairro Alto anbefales, hvorfra det er et spektakulært syn over Rio Tajo, som løper langs Lisboa, og broen Ponte 25 de Abril. Også utsikten fra Castelo de Sâo Jorge, som er en gammel middelalderborg og Lisboas eldste byggverk i Alfama er fantastisk. Borgen ligger på toppen av den mest kjente bakken i Lisboa, Sâo Jorge, og sporvogn 28 kjører direkte dit.
 

Mercado da Ribeira og Time Out Market

Time Out Market i Cais do Sodre-kvarteret nær den nyrenoverte havnefronten er et sant mat-mekka. Markedet kan tilfredsstille selv de mest kresne smaksløkene; om det er til lunsj, middag eller bare den lille sulten som skal stilles, har Time Out Market garantert noe å friste med.
 
Totalt 45 restauranter og barer ligger side om side og tilbyr fra hver sin bod veltilberedte, lokale spesialiteter og måltider av høy kvalitet med inspirasjon fra alle verdenshjørner. Alle måltidene kjøpes som take-away og kan med fordel nytes ved et av langbordene, som er plassert i midten av den store hallen som Time Out Market ligger i. Her hersker en helt spesiell, uformell stemning, hvor alle er kommet for å nyte et godt måltid.
 
I den tilstøtende hallen ligger Mercado da Ribeira. Det overbygde matmarkedet er Lisboas største og har ligget på samme sted siden det 19. århundre. Markedet byr på alt hva hjertet kan begjær av både frukt og grønt, kjøtt, fisk og oster. Med det store utvalget er det også her restaurantene i Time Out Market gjør sine innkjøp for å utforme sine kreative menyer.
 

LX Factory

I utkanten av det sentrale Lisboa ligger LX Factory. Som et rått, industrielt område fornemmes stedets tidligere store betydning for byen med dets beliggenhet tett på både hovedvei og Ponte 25 de Abril, som er en viktig nerve som forbinder Lisboa med det øvrige Portugal.
 
I 1849 slo tekstilvirksomheten Campanhia de Fiação e Tecidos Lisbones, en av de viktigste portugisiske fabrikantene, seg ned i et 23.000 m2 stort industriområde i bydelen Alcântara nær Tejo-elven. I mange år var stedet bare en avsides del av byen, men LX Factory har forvandlet industriområdet til et urbant og trendy sted. De industrielle bygningene er i dag tatt i bruk av nye kreative sjeler. Kunstnere bruker lokalene som atelier og til fernisering, musikere benytter stedets lokaler til øvingslokaler, fotografer har innrettet seg med fotostudier, og motebutikker, kommunikasjonsfolk og nytenkende caféer har også sett stedets potensiale.
 
LX Factory byr i dag på alt fra smakfulle burgere hos the Burger Factory, delikat sushi hos Sushi Factory, trendy kaffe hos WISH Slow Coffe House og kvalitetsvin hos More Than Wine – og alt i mellom. Og skal man tro mottoet ”Life is too short for bad cheesecake,” serverer LXeesecake en av Lisboas beste ostekaker.
 
Hver søndag klokken 9.30-16.00 presenterer LX Factory LX Rural. Et marked med friske, sesongbetonte kvalitetsråvarer dyrket i lokalområdets fargerike landskap av fruktplantasjer og gårdshager.
 
LX Factory er et industrielt område forvandlet til en urban perle.
Av Marie-Louise Senten Rahbek Foto: Tobias Larsen Ravn

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.