Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

For 20 år siden var byen Nerja en godt bevart hemmelighet. Nå valfarter nordmenn til kystperlen. Og det med god grunn. Nerja er postkortvakker og har massevis av sjarm.
Byen ligger rundt 50 km øst for Málaga, og har omlag 20 000 innbyggere. I sommermånedene bugner den lille byen i tillegg over av titusentalls turister. Der andre byer på Costa del Sol er preget av masseturisme og høye blokker, har man i Nerja lagt vekt på å beholde den vakre arkitekturen. Det gjør at du kan nyte synet av hvite hus som slynger seg oppover åssidene langs de mange strendene. Byen yrer av liv året rundt takket være den gode blandingen av både spanske og utenlandske fastboende og turister. I byen går forretnings- og dagliglivet sin vante gang, i gamlebyen med sine trange gater og mange småbutikker surrer fastboende og turister om hverandre, og nede ved strendene og promenaden ligger restauranter, hoteller og barer i alle prisklasser.

Spennende grotter

Nerjas historie strekker seg langt tilbake i tid. I 1959 oppdaget lekende barn dryppsteinhuler i nærheten av byen. Her fant man både knokler, verktøy, keramikk og malerier, og man anslår at hulene var bebodd allerede 20 000 år f.Kr. Nå er disse dryppsteinsgrottene en av de mest besøkte severdighetene i Spania. I hulene kan man se det man tror er verdens største stalaktitt – en dryppstein som måler 70 meter. En spasertur i de fire store hulene som utgjør en sammenhengende helhet på størrelse med en katedral tar ca. en time.
 
Grottene er ikke bare en turistattraksjon, men også en glimrende konserthall. Den såkalte ‘Sala de la Cascada’ (Fossens Sal) er også godt kjent som ‘Sala de Ballet’ (Balletsalen), og blir ofte brukt til blant annet forestillinger, og det er her den årlige internasjonale festivalen for musikk og dans i Nerja går av stabelen. Vel verdt et besøk.

Fantastisk utsikt

Selve Nerja sentrum er ikke stort, men det er allikevel innholdsrikt. Smale gater med en rekke små butikker og restauranter som smyger seg langs husveggene. Midt i byen ligger Balcón de Europa (Europas balkong), en stor og åpen plass som strekker seg på en klippe utover havet. Det gir fantastisk utsikt over to nydelige strender og hvitmalte hus, samt fjellkjeden Sierra de Almijara bakenfor. Her finnes også et par 400 år gamle kanoner som vitner om at det på stedet en gang lå en borg til forsvar mot sjørøvere som herjet kysten.
 
Det sies at navnet Balcón de Europa ble foreslått av kong Alfonso XII, som besøkte området i 1885 i forbindelse med en jordskjelvskatastrofe, og at han ble helt trollbundet av utsikten. Historiske dokumenter har senere vist at navnet eksisterte før kongens besøk.

Behagelig klima

Området har mikroklima som gjør stedet solrikt med kjøligere sommer og varmere vinter, sammenlignet med resten av regionen. Nerja ligger nemlig i le av fjellområdet Sierra Almijara. Dette gjør at man kan dyrke subtropiske frukter som pasjonsfrukt og avokado, og klimaet har tiltrukket seg mange utenlandske fastboende.

Nydelige strender

Det skal visstnok være til sammen 9 km strender i og rundt Nerja. Her kan du velge om du vil besøke en folkerik eller nærmest folketom strand, og om du vil ha på badetøy eller ikke. Det finnes en strand for alle. På grunn av klippene i og utenfor byen, er området et yndet sted for dykking og snorkling.

Øvrige attraksjoner

Andre attraksjoner som er verdt å få med seg er Ermita y Santuario de Nuestra Senora de las Angustia, et lite, intimt kapell med flere veggmalerier. El Salvador kirken fra 1600-tallet ligger mellom Paseo del Balcón de Europa og Plaza Cavana. I kirken kan du se skulpturer av Jomfru Maria og Kristus, ikledd ekte klær.

Uteliv

Nerja yrer av liv på dagtid, og det stilner ikke før i de sene nattetimer. Spesielt på promenaden og i bakgatene og de hyggelige små smugene strømmer det til med folk utover kvelden. Vil du nyte en bedre middag kan Restaurante 34 og Tapas Bar 34 som begge er en del av Hotel Carabeo anbefales. Hotellet har en uslåelig beliggenhet midt i hjertet av Nerjas gamle bydel, og bedre utsikt over havet får du nesten ikke. Restauranten har spesialisert seg på lokale retter fra det tradisjonelle Middelhavskjøkkenet, hvor frukt og grønnsaker kommer direkte fra deres egen økologiske hage. Prisen er litt høyere, men kvaliteten er også tilsvarende god.
I strøket rundt Plaza Tutti Frutti vil musikk av alle slag holde deg våken til langt på natt. Ellers er det rikelig med både restauranter og barer. Her er det virkelig noe for enhver smak, enten du vil ha en rolig kveld eller danse natten lang.

Om Nerja

Nerja (maurisk Narixa – rik kilde) er en kommune og en by i Spania. Kommunen Nerja består av byen Nerja og tettstedet Maro.
Nerja ligger i landskapet Axarquía ved Costa del Sol i provinsen Málaga i Andalucía, rundt 50 km øst for byen Málaga. Kommunen har rundt 20 000 innbyggere, og om sommeren besøkes byen av titusentalls turister i tillegg.
Grottene i Nerja: www.cuevadenerja.es
Av Ingvild Mørkved

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.