Månedsmagasinet på Costa del Sol
Ti spanske byer du ikke må gå glipp av

Ti spanske byer du ikke må gå glipp av

Nylig lagde vi en liste over de mest kjente, andalusiske byene her i Det Norske Magasinet. Nå utforsker vi resten av landet og gir våre anbefalinger utenfor regionen hvor de fleste av våre lesere bor, eller besøker. Spania består tross alt av mye mer enn Andalucía, og mange områder kan by på både vakker og mangfoldig natur og kultur.
 
 
 
 

1) San Sebastián

sansebastian
 
Baskerland er helt spesielt og svært forskjellig fra resten av Spania. Det samme gjelder San Sebastián! Stranden La concha med to klippeformasjoner på hver side av stranden og en skilpaddeformet øy i midten, er en av Spanias mest fotogene strender. Men det er ikke bare dette vakre området det er verdt å ta bilde av. Det lokale kjøkkenet er like egnet til å ta flotte bilder av som å nyte nydelige måltider. Oppsøk de verdenskjente Pintxos i den gamle bydelen, så får du virkelig opplevd San Sebastián på sitt beste.

2) Salamanca

salamanca
 
Salamanca er kjent for å være en Erasmus-by. Det vil si at byens vakre katedral, middelalderarkitektur og romerske levninger sørger for en invasjon av unge studenter på kveldstid. Alle ønsker å feste til morgengry og nyte byens billige barer. Enten du vil glede deg over den vakre byen på dagtid eller kveldstid, eller kanskje begge deler – er opp til deg! Blant de mest interessante stedene i byen er Plaza Mayor, det gamle universitet, La Catedral Nueva og den romanske broen (Puente Romano). Prøv de fantastiske svinekjevene (carrilleras de cerdo) på den lokale og autentiske kjellerbaren Lígrimo.

3) Villajoyosa

villajoyosa
 
Den lille byen 33 kilometer nord for Alicante er kjent av flere grunner. Byen er mest kjent for sine fantastiske pastellfargede hus, som best kan sees fra strandpromenaden. Går du på oppdagelsesferd havner du i en labyrint av skjeve gater og små torg. Du vil alltid kunne se de spanske bestemødrene, Abuelas, som får tiden til å gå ved å følge med på bylivet fra balkongene sine. I byen finnes også en betydelig mengde sigøynere, Gitanos, men ikke de du kjenner som småkriminelle fra storbyene. Disse sigøynerne spiller, synger og danser flamenco og skaper en unik stemning i byen.

4) Valencia

valencia
 
Byen Valencia har sin del av historisk sus, inkludert den nærmest obligatoriske katedralen og bymuren, mens UNESCO har lagt sin beskyttende hånd over gamle La Lonja, Et 500 år gammelt hovedsete for handel.
Imidlertid er det den hypermoderne, spektakulære og gigantiske Ciudad de las Artes y de las Ciencias som i dag gjør Valencia til noe helt spesielt. Den futuristiske byen, som ligner en Star Trek-romstasjon, ble skapt av en levende legende, nemlig arkitekten Santiago Calatrava.
Byen er like deler vitenskap og kultur, og her finner du blant annet vitenskapsmuseum, operahus, planetarium og akvarium, hvor delfinene alene har 24 millioner liter vann å leke i.
Og ja, man kan fortsatt få paella, appelsiner og den berømte mandeldrikken Horchata i Valencia. Hvis man vil se et annerledes spansk barrio (nabolag) kan en gåtur igjennom byens Ruzafa-område anbefales. Her bor hippier, kunstnere, frisinnede (i alle aspekter) og klassiske spanjoler, noe som gir nabolaget en hel unik stemning og gjør Ruzafa til en estetisk opplevelse!

5) Segovia

segovia
 
Slott og borger, spesielt Alcázar de Segovia som sannsynligvis inspirerte Walt Disney, og en akvedukt som de gamle romerne etterlot seg for noen tusen år siden, samt en gammel bymur, er de viktigste grunnene til at denne byen er blant de ti spanske byene man skal se før man forlater denne planeten – eller bare dette landet.
Segovia, som de keltiske ibererne skal ha kalt Segobriga, ligger på en åsside mellom elvene Río Eresma og Río Clamores med fjellene i Guadarrama i bakgrunnen, i Castilla og León.
Allerede i 1985 inkluderte UNESCO Segovia på verdensarvlisten som et av stedene vi må ta spesielt vare på, slik at våre etterkommere også kan glede seg over byen.
Det bør de også med hensyn til den helstekte pattegrisen (unik for regionen), stekt mør og skåret opp – står den øverst på menyen vår. Byens akvedukt er verdenskjent!

6) Zaragoza

zaragoza 1
 
Aragóns største by, Zaragoza, ligger ved den mektige elven Río Ebro.
Byen er på bristepunktet når det gjelder antall innbyggere, men også når det gjelder interessante saker å oppleve.
Zaragoza skal være oppkalt etter den romerske keiseren Cesar Augustus, (Caesaraugusta), og over to tusen års kjent historie og fotavtrykk fra flere folkeslag, inkludert romere, maurere og jøder, har satt sitt preg på byen. Et romersk teater og sirkus er restaurert, og man kan se palasset Ajjafería og kirker i mudéjar-stil som er inkludert på UNESCOs verdensarvliste.

Naturlig nok vektlegges gamlebyen spesielt, som også er preget av regionens tradisjonelle arkitektur, men også kunst, håndverk og gastronomi, hvor tsjekkiske restauranter nå blander seg med tradisjonelle tapasbarer på beste måte.

7) Cuenca

cuenca
 
Cuenca er et fargerikt syn. Det er spesielt de hengende husene som rettferdiggjør at byen får en plass på denne listen, samt på UNESCOs verdensarvliste.
Husene, Las Casas Colgadas, ser nesten ut til å være fanget i et fall mellom tid og sted, utenfor kløften ved elvene Río Júcar og Ría Huécar. Husene tilhører gamlebyen, hvor du kan gå langs brosteinsbelagte gater og også se vanlige hus.
Denne byen har også et fint utvalg av historiske bygninger, inkludert en katedral som ble påbegynt på 1200-tallet. Som det ofte er tilfelle med kirker, tok det over 300 år å fullføre den.
Cuenca ligger midt mellom Madrid og Valencia, i Castilla La Mancha, Don Quijotes og vindmøllenes hjemmebane, og er også hjemstedet for Spanias beste ost, Queso Manchego.

8) Ávila

avila
 
Du vil aldri glemme Ávila når du har sett ut over den imponerende bymuren.
La Muralla de Ávila er drøyt 2,5 km lang og dekker et område på 31 hektar. Den har en gjennomsnittlig høyde på 12 meter, 88 karakteristiske halvrunde vakttårn og ni porter, hvorav Puerta del Alcázar og Puerta de San Vicente er de vakreste.
Arbeidet med bymuren begynte i 1090, og det nåværende resultatet ble tydelig på 1300-tallet. Når det blir opplyst om natten er det det største fullt opplyste monumentet i verden.
Bak muren ligger den sjarmerende labyrintlignende gamlebyen, en overflod av renessansepalasser og kirker, samt en usedvanlig katedral fra 1500-tallet dedikert til den hellige Teresa.
Ávila, som ligger ved foten av Sierra de Gredos-fjellene, har også nytt godt av UNESCOs oppmerksomhet.

9) La Laguna

la laguna
 
La Lagunas beliggenhet er intet mindre enn unik, plassert mellom byen Santa Cruz og feriestedet Puerto de la Cruz på Tenerife, med Atlanterhavet foran og Spanias høyeste fjell (vulkanen Teide) bak seg.
La Laguna var tidligere øyas viktigste by og regnes fremdeles som det intellektuelle og historiske sentrum. Byen er å finne på UNESCOs verdensarvliste.
I tillegg til beliggenheten, gjør Tenerifes spesielle hus med de karakteristiske balkongene og garasjerestaurantene som fremdeles serverer papas con mojo, eksotiske frukter og grønnsaker byen til en verdig representant på listen over spesielt utvalgte byer. Byens fulle navn er San Cristóbal de la Laguna.

10) Toledo

toledo
 
Bare 75 kilometer sør for Spanias hovedstad, Madrid, ligger den flotte middelalderbyen Toledo. I 1986 utpekte UNESCO Toledo som en del av den kulturelle verdensarven. Som med mange andre spanske byer, fortjener den arabiske borgen, El Alcázar, samt katedralen Catedral Primada et besøk. I tillegg kan jesuittkirken, San Ildefonso, varmt anbefales.
Vi anbefaler at man går inn i byen gjennom de gamle romanske broene, Puente de Alcántara samt Puente de San Martín. Den gamle byporten, Puerta de Bisagra, er også svært vakker. Ankommer man via buss- eller jernbanestasjonen, kan man med fordel benytte byens rulletrapper som gir enkel tilgang til det gamle og historiske bysentrumet. Fra gamlebyen kan du nyte fantastisk utsikt over elven Tajo samt Toledo-innlandet. Byen, som så mange andre spanske byer, er preget av det religiøse bakteppet. Vår siste anbefaling er derfor å besøke Santa María La Blanca-synagogen og Cristo de la Luz-moskeen.

De største

Spanias største byer når det gjelder innbyggertall er ifølge National Statistical Institute, INE, som følger:
1) Madrid: 3 223 334
2) Barcelona: 1 620 343
3) Valencia: 791 413
4) Sevilla: 688 711
5) Zaragoza: 666 880
6) Málaga: 571 026
7) Murcia: 447 182
8) Palma de Mallorca: 378 517
9) Las Palmas de Gran Canaria: 378 517
10) Bilbao: 345 821

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.