Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Slik tar du gode bilder med mobilen
Nå bruker de fleste mobiltelefonen til å knipse bilder, og de siste årene har kameraene blitt mye bedre. Med enkle grep kan du ta gode bilder.
Vi har spurt fotograf Martin Gynther Mørkved som driver mgmphotos.com hva som skal til for å ta bedre bilder.
Her er fotografens 10 gode tips:
1. Tørk av linsen
Ja, noe så enkelt er viktig for å få skarpe bilder. Tenk hvor mange ganger du rører mobilen i løpet av en dag. Støv og smuss gir fort uskarpe bilder. Tørk helst av linsen med en myk klut, men å legge skjorten mellom tommelen og glasset fungerer også.
 
2. Stå stødig
Finn noe du kan støtte deg på, enten det er et gjerde, en stein eller et stativ. Alternativt, press albuene tett inntil kroppen og hold kameraet med begge hender. Jo mørkere det er, jo lenger må lukkertiden være for å fange nok lys – og jo viktigere er det å stå stille når man tar bilder.
3. Bruk volumknappene
Dette punktet henger sammen med det forrige. Nå lar de fleste mobiler deg bruke volumknappene som utløserknapp. Dette gjør at du som regel vil være mer stødig på hånden, og det er suverent dersom du skal ta en Selfie. Visste du forresten at du på mange høretelefoner også kan bruke volumknappene som utløserknapp?
4. Ikke zoom
Når du zoomer inn beskjærer du bildet, og bildekvaliteten blir dårligere. Gå heller så nærme du kan, og beskjær heller bildet i etterkant.
5. Overstyr eksponeringen
Mobilen velger ofte automatisk hvor mye lys som skal slippes inn. Da kan det være utfordrende å få tatt bilde av en person foran en himmel, der enten personen eller himmelen blir for lys eller mørk. Da er det kjekt å kunne dra lysstyrken enten opp eller ned. Ofte kan du gjøre dette ved å trykke på skjermen, og det vil komme opp et symbol av en sol hvor du kan dra fingeren opp eller ned til ønsket lysstyrke.
6. Velg fokus
Mobiltelefoner har som regel autofokus, og heldigvis fokuseres det som regel riktig. Men av og til vil du kanskje ha fokus på en spesiell person eller gjenstand i bildet. For de fleste mobiler kan du trykke på skjermen der du vil ha fokuset, så fester fokuset seg der og objektet blir skarpt.
7. Bruk HDR
Når du bruker HDR (High Dynamic Range), vil kameraet ta flere bilder med ulik eksponering og sette dem sammen til et bilde. Dette er flott i situasjoner hvor du vil ha med både de lyseste og de mørkeste partiene i et bilde, og passer perfekt når det er store kontraster mellom mørkt og lyst. HDR finner du i kameramenyens innstillinger.
8. Tredelings-prinsippet
Flere mobilkameraer gir deg muligheten til å velge «Rutenett» eller «Grid» i innstillingene. Det gir deg et rutenett med 3 x 3 ruter når du skal ta bilde. Forsøk å plassere de viktigste elementene i et bilde i et av de fire kryssene, dette vil gi mer spennende og harmoniske bilder. Tar du for eksempel bilde av havet, kan du la horisonten følge en av de horisontale linjene. Det er også fint å bruke rutenettet når du tar panoramabilder, da kan du enklere la horisonten ligge i samme høyde samtidig som du vrir på kameraet.
9. Start kameraet raskt
Hvor ofte passerer ikke et perfekt øyeblikk fordi man ikke er rask nok med kameraet? De fleste mobiler har nå en egen hurtigknapp slik at du kan åpne kamera-appen uten hjelp av kode eller flere tastetrykk. Finn ut hvor snarveien er på din mobil. Mange mobiler aktiverer kameraet på låst skjerm ved å sveipe opp eller til siden, eller kameraet har sin egen knapp.
10. Ta mange bilder
Det beste tipset for å fange blinkskuddene er kanskje nettopp å ta mange bilder. Selv når det er snakk om profesjonelle modeller må man ta en rekke bilder for å få det ene perfekte bildet. Nå har mange mobiler også en autofunksjon hvor kameraet tar en rekke bilder om du holder utløserknappen lett inne. Perfekt hvis du vil sørge for at ingen i bildet blunker, eller du tar bilde av noe eller noen i bevegelse.
Om du vil lære mer, eller vil fange de helt spesielle øyeblikkene i livet, kan du leie en fotograf. Kontakt Martin ved å sende en mail til info@mgmphotos.com. Han tar portrettbilder, produktbilder, dekker bryllup og Real Estate på Costa del Sol. Se mgmphotos.com for mer informasjon.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet