Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler: IT-nerden Trond Enstad
Han flyttet til Fuengirola i 2004 med en drøm om å legge en stressende IT-karriere bak seg og starte opp som gartner. De lave lønningene pluss de varme omstendighetene som utearbeider i Andalucía gjorde det dog raskt klart for Trond at gartnerdrømmen ikke var realistisk. Derimot oppsto det en annen mulighet.
”Jeg kunne se at de lave lønningene var attraktive i forhold til å tilby IT-løsninger, som jo ofte er en dyr post, hvis man skal ha dette utført andre steder i Europa. Derfor fikk jeg ideen om å opprette virksomheten Novoshore Europe, som håndterer utvikling og vedlikehold av apps og internettsider. Dette er vanligvis noe som man outsourcer til f.eks. India, hvor en web-utvikler ofte kun koster 10 € i timen. Det er dog ikke uten problemer å velge den aller billigste løsningen – det er for det første en markant tidsforskjell, og i tillegg er det de kulturelle forskjellene samt den evige trusselen om politisk ustabilitet. Min egen erfaring forteller meg at bare det å forstå hverandres e-mails når man har med for eksempel indiske medarbeidere å gjøre, kan være både utfordrende og tidkrevende. Selv om vi i NovoShore er konkurransedyktige, så er det ikke kun på prisen. Vi klarer ikke å konkurrere med tradisjonelle outsourcing-virksomheter med de tilhørende lave lønninger. Hos dem får du produkt A, hvis du bestiller produkt A. Hos oss får du produkt A og B + C + D,” forteller Trond fra sitt kontor i Málagas teknologipark (PTA). Her i de avkjølte lokalene sitter han og ca. 20 medarbeidere til daglig og utvikler og vedlikeholder små og store kunders hjemmesider, apps og IT-systemer. De fleste ansatte er unge spanjoler, ”nerds and geeks”, kaller Trond dem med et glimt i øyet og refererer like mye til seg selv.
 

«Det verste ved å drive en bedrift i Spania er å drive bedrift i Spania.»

Attraktiv arbeidsplass


”Teknologiparken har et godt rykte og det er helt klart en fordel for oss å være her ute. Vi samarbeider med en rekke bedrifter i parken, og generelt er Novoshore meget skandinavisk, i den forstand at vi ønsker å dele vår kunnskap. Vi deltager i arrangementer for utveksling av kunnskap og holder også selv jevnlig denne type arrangementer. Dessuten har vi et godt samarbeid med universitet i Málaga, men vi får også medarbeidere fra Sevilla, Madrid og Barcelona, ja hele Spania faktisk. Folk reiser gjerne for å få en bra jobb her, og spanjolene selv synes jo også at det er deilig å bo i Andalucía,” smiler Trond, og fortsetter: ”Det vi driver med her er ikke outsourcing i tradisjonell forstand. Jeg kaller det ’near sourcing’ – vi har maksimalt to timers tidsforskjell fra våre kunder, som også befinner seg i Europa. Kunden føler at de får et egentlig team stilt til rådighet, hvilket de også gjør. Og så er nærheten til Málaga lufthavn, som jo har mange forbindelsesmuligheter, en stor faktor,” sier Trond og tenker seg litt om: ”Faktisk er det ingen av våre kunder som ikke har hatt en tilknytning til Costa del Sol på en eller annen måte. Enten er deres kone spanjol, de har hatt en ferieleilighet her, eller de har en annen tilknytning. Det har derfor vært enkelt for kundene å komme hit for møter.”
 

Oracle Tuning Guy

Foruten Novoshore driver Trond også virksomheten Oracle Tuning Guy. Det er helt enkelt forklart en virksomhet som ’tuner’ Oracle-software, så denne softwaren kjører mer effektivt og hurtigere. ”Jeg er alene i denne bedriften, det er nokså nisjepreget, hvilket gjør at man også kan fakturere relativt høyt. Dette har vært årsaken til at Novoshore har kunnet holdes flytende i seks år nå, uten en eneste investor – enda,” tilføyer Trond, som gjerne ser at Novoshore kommer til å ’stå på egne ben’ innen et år, og helst med en CEO som ikke er Trond selv.
”Jeg har nytt å være alene på posten i den forstand at jeg ikke har skullet spørre noen om lov til noe. I store bedrifter med en masse interessenter skal man fylle ut et skjema og sende det til en haug med mottagere hvis det skal kjøpes inn den minste ting til bedriften. De gangene vi har trengt en ny computer har jeg bare kjørt ned i butikken og kjøpt den selv. Men jeg er nerd, jeg er ikke CEO og jeg har slettes ikke tålmodighet til alle de administrative tingene som en CEO skal håndtere. Det verste med å drive en bedrift i Spania er å drive bedrift i Spania,” ler Trond og fortsetter: ”Jeg liker å være ’hands on’ med tingene, og når jeg får en CEO til å ivareta driften kan jeg komme tilbake til å jobbe med det som jeg liker godt. Jeg er jo en nerd,” slutter Trond.
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.