Månedsmagasinet på Costa del Sol
Temaet for denne månedens artikkel er valgt fordi en av mine nære og kjære venner fortalte meg om sine problemer med øynene. Han hadde fått konstatert en føflekk bak i øyet, og han hadde slitne, vonde og rennende øyne med litt betennelse. Nå ville han gjerne vite hva han kunne gjøre selv. Spesialisten på øyensykdommer hadde fortalt at det ikke var farlig, men at føflekken skulle sjekkes med regelmessige mellomrom.
I øyeblikket regner vi med at ca. 50 nordmenn får føflekker i øynene årlig, men heldigvis er det meget sjeldent at disse føflekkene utvikler seg til noe alvorlig. Det ses hyppigst hos folk med en meget lys hudfarge.
Min venn er meget avhengig av å ha et godt syn, og sitter hele dagen, ofte fra kl. 7 om morgen til kl. 6 om kvelden, og jobber med PC.
Jeg går umiddelbart i gang med å vurdere hvordan det best kan hjelpes.
Mange optikere og øyenleger advarer sterkt mot den økende mengden av mennesker som jobber så mange timer pr. dag foran skjermen. De mange timene gir økt risiko for å utvikle nærsynthet, grå stær og senere grønn stær med macula (kalt den gule flekk) degenerasjon.
Skjermen og min venns mobiltelefon samt hans daglige bilkjøring gjør også at han daglig er utsatt for en masse stråling. Derfor er det første jeg gjør å anbefale ham en chip. Jeg anbefaler en 5G mobil konverter, som kan korrigere de negative frekvensene fra mobiltelefoner og andre strålefarer, inkludert e-smog. Konverteren har en rekkevidde på 30 cm, og ettersom han alltid har sin mobiltelefon med seg kan han klistre konverteren bak på telefonen og legge den ved siden av computeren, slik at strålene derfra også kan reduseres. Den har en varighet på 30 år. Firmaet i-like metafysikk er en sveitsisk familiebedrift som jobber med forebyggelse og forbedring ved hjelp av irradiasjon-teknologi. Om du vil vite mer om den lille chipen, se www.i-like.net
Som en liten gave kjøpte jeg et par PC-briller til ham, da det sterke blå lyset fra skjermene skader den delen av netthinnen hvor det skarpe synet dannes.
PC-briller kan bæres over vanlige briller, og bør kun brukes når du sitter foran skjermen. Jeg kjøpte brillene hos www.energizeyourlife.org men du kan også kjøpe PC-briller mange andre steder på nettet. Brillene skåner øynene for det harde elektroniske lyset, og motvirker hodepine og tørre, slitne øyne, slik at du kan være effektiv foran skjermen i lengre tid.

Kosten

Når du jobber mye foran en skjerm er det viktig at du er bevisst om ditt kosthold og hvilken type mat som er best for deg. Det er især to karotenoider som er viktig, og det er Lutein og Zeaxanthin, som du skal sørge for å spise hver dag. De sies å kunne beskytte mot det sterke blå lyset fra skjermene.
De finnes overveiende i forskjellige former for frukt og grønnsaker. Ved å spise mye mat med disse to stoffene blir øynene mer robuste overfor det blå lyset.
De to stoffene hjelper også hjernen din. De beskytter eldre hjerner fra å forfalle og hjelper også barns hjerne til å utvikle seg. Det har vist seg at stoffene har innflytelse på barnas hjerne på den måten at det er en hjelp til å løse forskjellige oppgaver. Ettersom jeg meget snart blir oldemor for første gang, har det selvfølgelig fanget min oppmerksomhet spesielt mye.
Videre har en ny stor analyse vist at tilskudd av omega 3 fettsyrer hjelper på barns syn, samtidig med at det forbedrer både deres mentale og deres psykomotoriske utvikling.
Det var data fra 38 vitenskapelige studier med 5.541 deltagere.
De beste kildene til mat med lutein er som regel gule eller grønne. Lutein er det mest av i netthinnen. Noe av den beste maten med lutein er egg, som inneholder både lutein og zeaxanthin. Lutein finnes overveiende i grønnkål og spinat. Broccoli og gulrøtter er også viktige, sammen med persille, vindruer, agurk og forskjellige farger av pepperfrukter m.m.
Zeaxanthin finnes især i macula, og maten er overveiende i fargeskalaen gul til oransje.
De beste matvarene som inneholder zeaxanthin er papaya, appelsin, fersken, mais og mango, søte poteter, aprikoser – det er sesong akkurat nå – samt cantaloupe-meloner, grapefrukt og blomster.
Andre gode matvarer for synet ditt er epler, grønn te, løk, kirsebær, grapefrukt, hvitløk og pærer.
Andre matvarer som er rike på flavonoider er blåbær og bjørnebær.
La en stor del av din mat være fullkorn som f.eks. fullkorns rugbrød, fullkorns pasta, linser, bokhvete, osv.
Den maten du spesielt skal unngå er for mye alkohol. Nyt gjerne et enkelt glass rødvin, men la det bli med det. Unngå alle kunstige søtningsmidler som f.eks. aspartam. Skal maten gjøres søtere så bruk heller litt honning eller uraffinert sukker.
Pass opp for smaksforsterkeren glutamat. Noen forskere hevder at det især er farlig for øynene.
Unngå alt for mye fet mat, pølser, hamburgere, fete oster og sukkerholdig mat.
Når du salter maten, så bruk et naturlig salt av god kvalitet.
 
Kosttilskudd
• Det første kosttilskuddet jeg anbefaler min venn å ta er Q10. Det har vært gjort undersøkelser som viste at grønn stær antagelig viste bedring ved inntak av Q10.
Jeg foreslår Q10 fordi det er mange mitokondrier i øynene, som er cellenes små energifabrikker. Jeg tenker at det er viktig å få dem styrket, særlig hvis det er mitokondrie-defekter i forbindelse med tilstanden. En Q10 av god kvalitet er fin å bruke, men jeg liker selv best å bruke Ubiquinol, som er en redusert form for Q10 i en spesiell, stabilisert form. Det er kun gjort noen få undersøkelser, som synes å bevise at den reduserte formen er bedre enn den vanlige. Allikevel foreslår jeg, ved noen spesielle problemer, å bruke den reduserte formen i stedet for den vanlige. De undersøkelsene som jeg støtter meg til har vist at etter fylte 45 år er det vanskeligere for kroppen å omdanne ubiquinone til ubiquinol. Jeg gjør det, fordi jeg selv opplevde en vesentlig forbedring av mitt velbefinnende etter å ha byttet til ubiquinol. En del av mine kunder nevner at de også har merket et større velbefinnende. Men vi er alle spesielle og langt de fleste undersøkelser som offentliggjøres bruker den vanlige formen av Q10. En undersøkelse fra neural Regeneration research i februar 2019 viste at Q10 kan forhindre DNA-skader på synscellene og øke cellenes energiforbrenning, samt forhindre celledød.
• Sammen med Ubiquinol kan Pqq brukes. Pqq beskytter eksisterende mitokondrier og hjelper med å danne nye mitokondrier.
• Ta 1 gram C-vitamin daglig. Velg gjerne en tilskuddsform med bioflavonoider. Det hjelper collagen-dannelsen, som styrker kapillærene og beskytter mot UV-lys. I øyet finnes den andre høyeste konsentrasjonen av C-vitamin.
• Sørg for tilstrekkelig med omega 3 oljer. Gjerne ca. 2 gram daglig. Du kan ta omega 3 oljer både fra fisk, alger eller andre olje-former, f.eks. linfrøolje.
• Ta gjerne et blandingsprodukt med både lutein og zeaxantin.
• Ta meget gjerne et tilskudd med blåbærekstrakt.
• Det er de såkalte øyenvitaminene som vi kaller for sink, C-vitaminer og E-vitaminer. Sørg for å få dem dekket evt. ved et godt og sterkt multivitamin/mineralprodukt, i det både A og B- vitaminer også er viktige. Vær oppmerksom på at lysstoffrør tar A-vitamin fra øynene og skaper en masse stress i hjernen, idet de blinker med en frekvens som vi ikke kan se, men som hjernen registrerer.
• Aminosyren Taurin er høyt konsentrert i øyet. En brist kan innvirke på strukturen og netthinnens funksjon. Dose: 500 mg daglig.
 
Tips
• I følge den den kinesiske medisin sies det at øynene er kroppens åpning inn til leveren. De menneskene som sliter med øyenproblemer har normalt også en dårlig lever. I følge den taoistiske teori er vrede et symptom på dårlig leverfunksjon. Derfor blir de menneskene som bruker øynene for mye ofte sure og vanskelige. Øyenøvelser kan hjelpe på både grå og grønn stær, samt nærsynthet og leverlidelser. I boken om de indre øvelser av Dr. Stephen T. Chang finnes en utførlig bruksanvisning på hvordan øyenøvelsene kan utføres.
• Det kan være bra å ta en leverkur et par ganger for året. Det kan være i form av te eller i en kapsel, evt. med mariatistel og artisjokker. Du vil oppdage hvor mye klarere dine øyne kan se etter en slik kur.
• Sitter du ved skjermen hele dagen, så gjør det til en vane å reise deg en gang i timen. Det har vært gjort undersøkelser som viser hvor viktig det var for folk med sittende arbeid hele dagen å reise seg en gang i timen. Når du gjør det så kikk samtidig så langt bort at det er mulighet for å få øyenmusklene til å jobbe forskjellig.
• Ha en ordentlig skriftstørrelse på mobiltelefonen din, så du ikke skal ha nesen helt ned i skjermen for å lese hva som blir skrevet til deg.
• Det er også viktig med en ordentlig skriftstørrelse på din computerskjerm. Optikere opplyser at du bør anvende en 12 punkts skrift som minimum.
• Sørg også for å holde ca. 70 cm. avstand til skjermen, så du ikke sliter på dine øyenmuskler unødvendig.
• Sørg for ordentlig belysning ved din arbeidsplass, slik at dine øyne ikke blir sjenert av lysreflekser fra kilder som lamper og vinduer.
Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.