Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar er byens desidert største severdighet.
Vi ankommer Zaragoza en solfylt ettermiddag. I det fjerne skimter vi de snødekte toppene av Pyreneene hvor solen fremdeles skinner. Foran oss renner Ebro, Spanias mest vannførende elv, og minner mest om et bredt belte i forskjellige nyanser av sølv og gull. Vi skjønner hvorfor Zaragoza står på listen over Spanias vakreste byer.
Zaragoza er hovedstaden i provinsen med samme navn, i en av Spanias nordligste regioner, Aragón. Denne gamle romerbyen, Caesar Augusta, ble oppkalt etter keiser Augustus i år 25 e.Kr. Da byen kom på mauriske hender ble den døpt om til Sarakusta, som igjen er blitt til Zaragoza.
Byen spilte en stor rolle i det gamle Romerriket og fungerte senere, i over 400 år, som hovedstad i Spanias nordligste mauriske kongerike. Under gjenerobringen ble Zaragoza hovedstad for det nye regimet i Aragón og en ledende by i et stadig mektigere Spania. Senere ble Zaragoza berømt for sin heroiske motstand mot Napoleons tropper under to store beleiringer i 1808 – 09. I 2008 var byen vertskap for EXPO med vann og bærekraftig utvikling som hoved-tema.
Basílica del Pilar
Zaragozas desidert største severdighet er Catedral-Basílica de Nuestra Señora del Pilar, til daglig omtalt som El Pilar. Ifølge et gammelt sagn skal dette være historiens første kirke som ble dedikert Jomfru Maria. Etter Jesu død dro Apostelen Jacob til Spania for å misjonere. Det var her, i nåværende Zaragoza, han fikk en åpenbaring av Maria som befalte ham å bygge en kirke på dette stedet. Hun ga ham en liten statue av seg selv, og denne halv meter høye statuen står nå i en glassmonter inni et av kirkens kapell. Etter dette ble det bygget både moskéer og kirker på samme sted. Bygningen, slik den fremstår i dag, ble påbegynt i 1680. Den arkitektoniske stilarten er hovedsakelig barokk med elementer av neomudéjar.
Under den spanske borgerkrigen (1936-1939) ble det sluppet tre bomber over kirken, men ingen eksploderte. To av dem er fremdeles synlige. El Pilar er også kjent for sine frescomalerier av blant annet Francisco Goya, Zaragozas store sønn og en av Spanias mest berømte kunstmalere.
Plassen foran den spektakulære kirken, Plaza del Pilar, er et av Spanias lengste torg og er et naturlig samlingssted for byens borgere, både i forbindelse med store utendørsarrangementer eller bare for en spasértur med familien en søndag ettermiddag.
På kortsiden av Plaza del Pilar står den monumentale Catedral del Salvador, også denne kirken er bygget i flere stilarter. I forbindelse med kirken finnes et museum fylt av praktfulle gobeliner som er flere hundre år gamle. Bak kirken ligger restene av et gammelt romersk forum. Lyskastere er montert på en finurlig måte som gir stedet et nesten magisk utseende når mørket faller på.
Funn fra romertiden
Under Zaragozas mest futuriske bygninger ligger funn fra romertiden.
El Museo del Foro Caesaraugusta, et av Zaragozas arkeologiske museer, ligger ironisk nok i byens mest futuriske bygning, laget i glass og stål. I underetasjen på denne bygningen ligger funn fra utgravninger som ble foretatt i årene 1988 – 1991, og som er bevart i sin opprinnelige beliggenhet. De eldste funnene kan dateres helt tilbake til romertiden, og viser restene av et marked samt rørsystemer til drikkevann og kloakk.
Francisco José de Goya ble født cirka fire mil syd for byen i 1746. Han blir kalt den moderne kunstens far og var tilknyttet hoffet i Madrid mesteparten av sitt liv. Men, som nevnt over, ble han «hentet hjem» i forbindelse med utsmykkingen av El Pilar. Byen har senere hedret han med et eget museum hvor mange av hans mest berømte malerier er utstilt.
Litt i utkanten av den gamle bydelen ligger Aljaferí som skal være en av de vakreste islamske bygningene utenfor Andalucía. Borgen ble bygget på 800-tallet for Zaragozas mauriske herskere, og ble overtatt av Kong Ferdinand og Dronning Isabella i 1490. Siden 1987 har Aragóns regionale parlament holdt hus i den gamle borgen.
Vakre statuer
Zaragoza fikk et stort løft i forbindelse med Expo i 2008, og byen ble blant annet forskjønnet med diverse statuer. En av disse er El Pariente Salvaje (den ville slektningen) som står langs Paseo Echegaray y Caballero som går parallelt med elven Ebro. Her ser vi formen av en menneskelig profil som ser ut til å være påvirket av vær og vind, og som forandrer form avhengig av perspektivet som statuen sees fra. En lignende statue av samme kunstneren, Tony Cragg, står i Calle Larios i Malaga.
Mest elsket av byens innbyggere er nok statuen Niño Sentado Mirando a la Torre Nueva (gutten som sitter og ser på La Torre Nueva) på Plaza de San Felipe. Denne bronse-skulpturen er i full størrelse, og forestiller en gutt som sitter og ser på et 80 meter høyt tårn fra 1504 , som gikk under navnet Torre Nueva, og som dessverre måtte rives på slutten av 1800-tallet fordi det begynte å helle. Til stor sorg for alle de som hver dag kunne nyte synet av det som den gang var et av Spanias høyeste byggverk. Det gamle tårnet lever videre i guttens blikk…
Calle de Alfonso 1
Byens travle forretningsgate er Calle de Alfonso 1. Her ligger kjente kjedebutikker, små spesialforretninger, cafeer og barer side om side. I sterk kontrast til denne imponerende avenyen står de smale sidegatene med tagging og grafitti på veggene og klesvasken ut av vinduene.
Ingen må forlate Zaragoza uten å gå over Puente de Piedra, broen som er blitt ødelagt av flom flere ganger og som i sin nåværende form er fra 1884. Når solen er på vei ned, og mørket langsomt senker seg, er det en jevn strøm av både fastboende og turister som krysser Ebro får å få med seg det spektakulære synet av den opplyste kirken mot en himmel som stadig blir mørkere. Uforglemmelig vakkert!
Gran Café, Calle de Alfonso 1. Et av byens mange populære vannhull.
Fakta:
Zaragoza er hovedstaden i provinsen med samme navn, i en av Spanias nordligste regioner, Aragón. Byen har drøye 700.000 innbyggere og ligger cirka midtveis mellom Barcelona og Madrid.
Av Rikke luell Pintz