Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

En bortglemt perle?

Lar du deg charmere av bratte trapper som snor seg oppover fjellsiden mellom små hvitkalkede hus med bougainvillea ved inngangsdøren? Får du fred i sjelen av å sitte på en benk og bare se utover et hav som blinker langt der nede, mens du lurer på om det er Afrika du skimter i det fjerne?
Da anbefaler vi Torrox Pueblo!
Torrox ligger mellom Torre del Mar og Nerja, cirka 48 km øst for Malaga. A-7 deler byen i to, Torrox Costa på sydsiden av veien og Torrox Pueblo på nordsiden. Torrox Costa minner i stor grad om andre kyst-perler i Andalucía; her ligger appartementshotell, restauranter, caféer og barer i en endeløs rekke langs en deilig strand og et glitrende Middelhav.
Torrox Pueblo gir inntrykk av å være en litt bort-glemt by som ingen har hatt bruk for, og som folk flest bare reiser forbi. Men de som er født og oppvokst her har vært fornøyd med å ha den sterkt arabisk-pregede byen for seg selv.
I løpet av de siste årene har imidlertid solhungrige nord-europeere også funnet veien til Torrox Pueblo. Det var tyskerne som først la sin elsk på den hvitkalkede lille byen som lå godt tilbaketrukket fra turist-trafikken nede ved kysten. I de senere årene er mange av de gamle husene renovert og overtatt av nord-europeere som har sett skjønnheten i de små husklyngene oppi fjellsiden.

Historie.

Torrox hadde stor strategisk betydning allerede i romertiden. Romerne kalte byen Faro eller Punta de Torero, og det finnes fremdeles ruiner etter romerske gravsteder i utkanten av byen.
Midt i sentrum står restene etter et gammelt arabisk vakttårn, dette tårnet var, sammen med en rekke tilsvarende tårn, en del av borgen som maurerne bygget for lettere å kunne forsvare byen mot inntrengere. Mange av disse tårnene var utrustet med kanoner. Tårnet ble renovert i 1997.
Torrox hadde sin storhetstid under arabisk herredømme, byen var en viktig havneby og mellomstasjon for handel med silke, honning og sukker mellom Granada og omverdenen. Så sent som i 1850-årene var det fremdeles tre sukker-fabrikker, to olivenolje-fabrikker, to keramikk-verksteder og flere produsenter av vin og brennevin i dette området. Torrox fikk imidlertid hard medfart under det store jordskjelvet i 1884 som rammet denne delen av Andalucía, noe som resulterte i at mange av innbyggerne etter hvert flyttet til Argentina, hovedsakelig Buenos Aires.
Idag har Torrox cirka 16.000 innbyggere, hvorav de aller fleste bor i Torrox Costa. Sports-turismen er blitt en stor inntektskilde, og i løpet av vinterhalvåret kommer det mange fra andre europeiske land for å delta i arrangerte fotturer, sykkelturer og rideturer. Her er noe for enhver smak! Har du sans for kontraster så anbefaler vi morgenbad i Middelhavet og en skitur i Sierra Nevada to timer senere.

Severdigheter.

Det mest iøynefallende for dem som ankommer byen er et hav av oppslåtte paraplyer som blir hengt opp i et stort antall over Plaza de la Constitución på forsommeren hvert år. De er særdeles dekorative, i tillegg gir de skygge for besøkende som ønsker å sitte ute en varm sommerdag for å nyte en kaffekopp eller en kald øl. Paraplyene blir imidlertid plukket ned med jevne mellomrom, for så å bli erstattet med nye. Under VM i fotball i 2018 var samtlige paraplyer i spanske farger; røde og gule.
Her ligger også El Ayuntamiento, rådhuset, med diverse offentlige kontorer. Det finnes imidlertid ikke et eget turistkontor i Torrox Pueblo, men da vi henvendte oss til resepsjonisten på rådhuset fikk vi et kart over byen og en liste over severdigheter.
Øverst på denne listen sto La Iglesia de Nuestra Señora de la Encarnación. Kirken er fra begynnelsen av det 16. århundre, og ble som så mange andre spanske kirker, bygget på ruinene av en gammel moské. Den ble senere ombygget, og sto frem i sin nåværende versjon i 1889.
I den andre enden av byen, 5 minutter unna, ligger Iglesia de San Roque, også denne er fra det 16. århundre. Kirken med det dekorative eksteriøret er imidlertid ikke lenger i bruk.
Bortsett fra kirkene, det gamle vakttårnet samt noen skulpturer og fontener, så er det den gamle arabiske arkitekturen og den avslappede atmosfæren som er Torrox’ desidert største attraksjon.
Sett fra deg bilen på den store parkeringsplassen ved innkjørselen til Torrox, ta på joggesko og solbriller, senk skuldrene og nyt idyllen…
 
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet