Månedsmagasinet på Costa del Sol
El Museo Automovilístico y de la moda de Málaga

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Det er den nest mest populære severdigheten i Málaga ifølge Tripadvisor, og man forstår godt hvorfor så mange turister og fastboende, store som små, velger å legge veien innom dette museet.
Uansett, om man som Det Norske Magasinets utsendte, ikke interesserer seg spesielt mye for kjøretøy, så er dette museet så mye mer enn et bilmuseum. Det er et museum som forteller om svunne tider og trender, og er like mye for deg som bare liker å se på noe som er vakkert, annerledes, stygt, estetisk, provoserende.. Én ting er sikkert – du finner ikke noe ordinært på bilmuseet i Málaga.
Da jeg trer inn på museet har jeg allerede en avtale om å treffe kommunikasjonssjef Sara Navarrete Moreno. Mens jeg står og venter i resepsjonen spør en eldre herre meg om han kan få vise meg rundt på museet. Jeg takker høflig nei, for Sara som nettopp ankom leverer den guidede omvisningen.
Da vi går nedover rekker med kjøretøy i særklasse, og helt sikkert også en finansiell klasse for seg selv, er detaljene mange og flotte. Kjøretøyene har alle sammen en beskrivelse på engelsk og spansk. Noen av dem har gjort seg bemerket på grunn av sine eiere, andre fordi de er kjent fra spesielle filmer eller scener. For eksempel finner man en Renault 35CV – modellen som skaper bakgrunnen for den hete elskovsscenen i filmen Titanic.
Sara Navarrete Moreno forteller at her er det ca. 100 biler for totalt et tosifret millionbeløp, og at de fleste bilene faktisk starter og kjører helt fint – noen av dem leies til og med ut til spesielle anledninger. Faktisk leies hele museet ut til spesielle anledninger som selskap eller bryllup. Det er lett å forestille seg en storslagen fest holdt blant biler som Bentley og Lincoln, for ikke å glemme Cadillac og Jaguar, som det også finnes et par stykker av.

y de la moda..

Foruten å inneholde et enormt antall antikke og unike kjøretøy har museet også en anselig avdeling for mote. Det har sin naturlige forklaring. Eieren av museet og samtlige av bilene, portugisiske Joao Magalhaes, er nemlig meget begeistret for mote. Så begeistret at det er dedikert flere avdelinger til forskjellige epoker av damemoten. På rundturen viser Sara meg inn i et rom som normalt ikke er tilgjengelig for museets besøkende. Det er ekstralageret for de kjolene, skoene, hattene og veskene etc. som ikke stilles ut for øyeblikket, og lagerets omfang og utvalg kan vekke enhver kvinnes indre Marie Antoinette til live.
Tilbake ved museets inngang befinner den eldre herren som tilbød meg å være turguide seg fremdeles i resepsjonen. Sara Navarrete Moreno presenterer mannen som ’Joao Magalhaes, museets eier’. Joao rister bare på hodet og sier: ”Jeg liker ikke det ordet – man kan jo ikke eie noe som helst. Hvis jeg dør i morgen, hva skal jeg så bruke alt dette til?” sier han, og slår ut med armene. Jeg kan nå godt tenke meg et par anvendelsesmuligheter, men holder mine ideer for meg selv.

 

Også for de firbente

”Pet friendly” står det på et skilt rett innenfor inngangen til museet. ”Hver mandag er museet åpent for hunder – det er det mange gjester som benytter seg av, og det er ganske moro for oss som jobber her. Vi er det eneste museet i Europa som tilbyr dette,” forteller Sara Navarrete Moreno.
 
 

Praktiske opplysninger

Edificio Tabacalera
Avenida Sor Teresa Prat 15
29003 Málaga
Tlf.: +34 951 13 70 01
Entre: 8,50 €
Åpningstider: Mandag-søndag fra 10-19.
Billettsalget slutter 30 minutter før stengetid.
Utstillingen omfatter ca. 100 unike bilmodeller stilt ut på 6000 m2. Bilene er gruppert etter stilarter som Belle Epoque, Art Deco, Drømmebiler, Engelsk tradisjon, Alternativ energi, La Dolce Vita mm.
 
 
Events
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet