Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
 
 
 
Åpningstider:

Januar-juni og september-desember 9.00-16.00 (siste gruppe 15.00)
Juli og august 9.00-18.30 (siste gruppe 17.30)
Ny gruppe hver halvtime.
 
Pris:
Adgang til dryppsteinshulene
Voksen: 10 euro
Barn, 6-12 år: 6 euro
Gratis adgang for barn under 6 år.
Adgang og en dagsbillett for turisttoget: 15 euro
 
Toget kjører fra dryppsteinshulene mellom Chanquetes Boat, Nerja Museum i sentrum og Maro Square. Rutens severdigheter forklares på engelsk og spansk i en audioguide som man får utlevert.
 

Fakta

Nerjas dryppsteinshuler ligger ca. 50 km øst for Málaga
Inngangen er 158 meter over havet og 800 m fra kysten
I hulenes bratteste sted går det 68 m loddrett ned
Den guidede turen tar ca. 45 min.
 

Transport

Severdigheten ligger knappe 5 km fra Nerja by, og busselskapet ALSA har en Málaga-Nerja rute med stopp på begge steder. På ruten fra Málaga får du sett kysten, og du får et inntrykk av det østlige Málaga, med mindre turisme.

Temperatur og fottøy

Det anbefales å gå i lukkede sko eller sandaler, og det eneste ikke-tillatte fottøyet i hulen er klogger. Inne i hulen er luftfuktigheten høy, men hulene har en konstant temperatur på ca. 19 oC. I sommermånedene finner mange den temperaturen behagelig.
 
cueva de nerja
 

Utflukt: Dryppsteinshulene Las Cuevas de Nerja

Da lokale oppdaget hulene i Nerja i 1959, var de fylt med flaggermus. I dag er det ingen. Det undrer jeg meg over, da vår guidede tur slutter etter ca. 45 minutter. Det står helt klart for meg at folkene bak severdigheten gjør alt hva de kan for å beskytte dette imponerende stykke natur. For eksempel er fotografering med blits ikke tillatt, og de besøkende slippes inn i mindre grupper. Las Cuevas de Nerja er åpent året rundt, og i sommerhalvåret er det daglig ca. 2000 besøkende. Til tross for at det blir tatt hensyn merkes turismen, og over tid har menneskelig ferdsel endret hulenes fauna. Det er det, forklarer den ansatte meg, som over tid har sendt flaggermusene avgårde herfra.
 

Hvorfor drypper det?

Dryppsteinshuler finnes spesielt i områder hvor undergrunnen består av kalkstein. Når vannet drypper blir dets høye kalkinnhold sittende på klippen, og det er dryppene som i løpet av flere tusen år har dannet de søylelignende dryppsteinene som man for eksempel kan oppleve i Nerja.
På en skyet vårdag som denne er det vanskelig å forestille seg at denne fjernt beliggende severdigheten tiltrekker seg så mange turister. Fra Málaga tar bussturen halvannen time, og det virker nesten anti-turist, da vi ved 12-tiden ankommer dryppsteinshulene. Men selv om mitt besøk falt på en gråværsdag utenfor sesongen og jeg har opplevd en dryppsteinshule før, så var det en stor opplevelse.
 

Et besøk verdt

Siden oppdagelsen i 1959 har man funnet et stort antall figurer risset inn i klippene, blant annet det fjellgeit-lignende dyret som pryder Cuevas de Nerjas logo. Store deler av hulene er fremdeles uutforsket, men man har gjort funn som vekker oppsikt og forundring. Et sted i hulene fant man et stort antall skjeletter – et skremmende syn for de første besøkende, og på samme tid et vitne om at mennesker levde og døde nettopp her for mange, mange år siden.
 

Hulenes hemmeligheter

Etter 20 minutter, og et utall av nedovergående trapper, nærmer vi oss hulenes dypeste punkt. ”Se!” utbryter min medreisende plutselig, og jeg snur meg øyeblikkelig. Et stykke bak oss har to skikkelser forlatt stien. Iført praktiske støvler beveger de seg vekk fra den opplyste stien og opp langs en av hulens bratte og fuktige vegger. Først blir jeg forbauset. Så legger jeg merke til deres drakter, hjelmer og lysende lommelykter. Det er synet av to arkeologer, som fortsatt utforsker hulenes hemmeligheter.
Men det viktigste er hverken arkeologer eller flaggermus. Det er den opplevelsen som du får når du trer inn i hulene og begir deg lengre og lengre inn. Det forunderlige ved dryppsteinene over deg, er at de har blitt til over tusenvis av år, og de vitner om at mye har funnet sted nettopp her. Nerjas dryppsteinshuler er langt fra ferdig utforsket. Kanskje er det derfor at man i klippens dype hulrom føler at det her i Cuevas de Nerja finnes langt mer enn hva øyet kan se.
 
Av Kristina Havbo Kongsgaard Video: Kristina Havbo Kongsgaard

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet