Månedsmagasinet på Costa del Sol
Museo de artes populares – Málagas museum for folkekunst

Museo de artes populares - Málagas museum for folkekunst

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Det er noe helt spesielt med å tre inn i et museum med gamle ting. Duften og fornemmelsen av flere århundrers historie bringer deg helt ’ned på jorden’. Sånn er det også å besøke Málagas museum for folkekunst, som ligger midt i Málagas travle sentrum, men som allikevel utstråler en enorm ro.
Selve bygningen er et besøk verdt i seg selv. Mesón de la Victoria, som bygningen heter, er fra 1632 men ble kjøpt opp av kommunen i 1974 og totalrenovert, så den kunne åpnes som museum i 1976. Bygningens rom er dog beholdt i original stil og med samme romfordeling. Det er den typisk andalusiske stilen med en patio i midten og galleri på første etasje hele veien rundt. Det er lett å få inntrykk fra en svunnen tid i patioen, hvor det er plassert plantekrukker og blomster, og hvor støyen fra Málagas sentrum slettes ikke når inn.
En Singer symaskin står på en plass rett innenfor museets inngang. Det klør i fingrene for å dreie på det vakre håndtaket, som får nålen til å bevege seg opp og ned i trebordet som hviler på det karakteristiske støpejernskjelettet. Og det er virkelig fristende, for nålen er trådet og selv om denne symaskinen nok er tett på hundre år gammel, er den ganske sikkert fremdeles i stand til å sy like bra nå som da den første gang ble tatt i bruk. Ved siden av Singeren står en imponerende kaffekvern, som har trengt to hender for å kverne bønnene. For en revolusjon for det hjemmet som en gang kjøpte den.
Om man beveger seg ned gjennom patioen til museets bakerste lokale, ser man på den viktigste plassen i rommet noe som mest av alt ligner på en forvokst saftpresse, men som nok er museets stolthet: En brannbil i jern, tre og kobber. Den har vært hestedrevet og hjulene er også de samme som man ville se på en vanlig hestevogn. Det er hele to slangeuttak og skiltet ved siden av brannbilen forteller at dette parisiske designet vant gullpremien ved Verdensutstillingen i Paris i 1878. Den har tydeligvis vært forløperen til moderne brannbiler.
Museet har til hensikt å bevare og restaurere Málagas etnografiske kulturarv fra det 19. århundre, og er derfor fylt med ting og saker, som har vært brukt i typiske hjem og boliger i Málaga. Det er derfor redskaper og innhold fra både byfolk og bønder. Det illustreres hvordan fiskeren og bakeren levde og arbeidet, men det er også en hel avdeling med artefakter fra det finere borgerskapet.
De 19 hallene er fordelt på to etasjer og museet utmerker seg med å ha alle skilt og forklaringer på spansk og engelsk. Man kan godt bruke en time der, og adgang koster kun 4 € for voksne og 2 € for barn. Det er gratis adgang på tirsdager fra kl. 13 – 17.
Åpningstider:
Fra mandag til fredag 10.00 til 17.00.
Lørdager 10.00 til 15.00.
Adresse:
Plaza Enrique García-Herrera, 1.

Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet