Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Halloween
NORSKE
PLUSS+

Halloween

Hvor mange ganger har jeg ikke hastet forbi denne gigantiske bygningen uten å dedikere en eneste tanke til innholdet. Helt vilt å tenke på nå, hvor jeg er et to timer langt besøk og utallige inntrykk rikere. Og så koster det ikke en cent å besøke dette museet, hvis to avdelinger innbyr til besøk ’i etapper’, så museet kan saktens utforskes over flere dager.

Et moderne museum

Museo de Málaga er først og fremst hjem for en gigantisk samling arkeologiske funn, hvorav godt og vel 2.700 er på display i museet. Det er imponerende hvordan museet gjør bruk av såkalte museografiske funksjoner, så antikke krukker og eldgamle benrester får selskap av grafikker i bevegelse, hvilket hjelper fantasien på vei. Dessuten er flere av utstillingene ledsaget av musikkstykker, som er med på å sette stemningen. Som noe av det første på museet finnes et par skjermer som viser korte filmer, basert på gamle fotografier som forteller hvordan museets samling ble til. Det anbefales på det sterkeste å bruke et par minutter på å se disse filmene, som er ganske lett forståelige, før besøket innledes. Museet skal også ha ros for å ledsage alle spanske tekster av den tilsvarende engelske tekst, så turister og ikke-spansktalende også har mulighet for å orientere seg.

To samlinger – to etasjer

Overordnet sett består museet av to kolleksjoner; en med private arkeologiske objekter, som for de fleste objekters vedkommende er utgravd i Málaga-området, og en kolleksjon av kunstverk på hhv. andre og første etasje.
”For at vi kunne forene de to samlingene, som essensielt strekker seg fra et par tusenår tilbake i tid med de eldre funn og utgravninger, og helt til nåtiden med moderne, abstrakt kunst, har vi tatt utgangspunkt i 1800-tallet, som jo er den korte perioden som knytter disse to epokene sammen,” forteller museumsdirektør María Morente del Monte fra sitt kontor på øverste etasje i museet, og fortsetter: ”Det gikk riktig bra for Málaga i begynnelsen av 1800-tallet, og den delen av borgerskapet som hadde råd og mulighet for å reise hyppig bragte spennende objekter med fra sine reiser.” Dessuten kjøpte denne delen av borgerskapet opp arkeologiske objekter, i særdeleshet Markis-paret Loring, som størstedelen av samlingen stammer fra.

Málaga-innbyggernes museum

”Museo de Málaga er i høyeste grad noe som har oppstått ut fra borgernes ønske. Det er en folkebevegelse som har gjort at vi kunne forene de to samlingene i én museumsbygning i ét museum. Selve Aduana-bygningen har også alltid vært godt likt av befolkningen, og det er noe Málaga-innbyggerne føler er deres,” forteller museumsdirektøren og fortsetter:
”Da vi flyttet samlingen fra der hvor Picasso-museet hører til i dag, var det mye mer enn bare en flytning. Vi hadde her muligheten til virkelig å definere hva vi gjerne ville være som museum, og hva vi gjerne ville fortelle. Det var en enestående anledning til å skape noe som var tenkt annerledes enn bare et tradisjonelt museum. For eksempel besluttet vi å gjøre vårt magasin offentlig tilgjengelig også, hvilket er ganske usedvanlig for et museum. Dessuten er patioen tilgjengelig for alle, også dem som ellers skulle kjøpe billett (ikke EU-borgere, red.). Her kan du bare gå direkte inn. Vi har ofte også arrangementer i patioen, som konserter, oppvisninger eller kunstnere som jobber ’live’ på sine verk.”

Málagas gamle tollbod

La Aduana ble bygget på slutten av 1700-tallet på grunn av den økende maritime handelen i Málaga havn, og ’aduana’ betyr tollbod. Således ble det i mange tiår anvendt som administrativt sete og kommissariat og sågar tobakksfabrikk.
Store deler av museets samling, hvor mange av objektene er Prado-museet eller det nasjonalarkeologiske museum verdig, har stått oppbevart siden 1997.
I 2016 åpnet det nye Málaga museum. Ca. 25 millioner euro har det kostet å renovere Aduana-bygningen, som i seg selv er et kunstverk.

Praktisk informasjon

Museet ligger på Plaza de la Aduana direkte ut mot havnefronten, og har åpent alle ukens dager fra kl. 9 til kl. 20.30. Mandag er det stengt.
Hvis mandag er en helligdag, er det dog åpent. Museet holder således åpent på alle helligdager (lokale og nasjonale) unntatt 24., 25. og 31. desember samt 1. og 6. januar og 1. mai.
Entre er gratis for europeiske statsborgere, ellers koster det 1,5 euro.

Museet i tall

Det 18.402 m2 store museum huser 17.000 objekter – herav er ca. 15.000 arkeologiske funn og 2.000 er kunstobjekter. Det er dog ’kun’ 4.500 m2 av bygningen som brukes til museum.
Av Louise Mercedes frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet