Månedsmagasinet på Costa del Sol
El-løpehjulene inntar Málaga – men befinner seg i et juridisk ingenmannsland

El-løpehjulene inntar Málaga - men befinner seg i et juridisk ingenmannsland

Det varme klimaet, gågater i det meste av byen og turister året rundt gjør Málaga til en attraktiv by for firmaene bak el-scootere til leie.

Hverken fugl eller fisk

De er ikke sykler. De er ikke scootere. Turistene drar på sightseeing med dem og forretningsfolk bruker dem til og fra metroene, tog og buss, gjennom gater og smug, på ramblaer og fortau. Det dreier seg om el-løpehjulene, som har gjort sitt inntog i mange europeiske storbyer. Men det er ikke uten protester fra lokalbefolkningen og næringsdrivende. Byens beboere er lei av løpehjulene, som står i veien og gjør det vanskelig å komme rundt, eller utgjør en fare for sikkerheten, særlig for personer med fysiske eller synsrelaterte handicap. I takt med at utleietilbudene stiger, gjør klagene fra beboerne det også.

Bøter eller konfiskering

De elektriske løpehjulene er å finne alle veier i de større byene, hvor flere forskjellige firma stiller sine løpehjul til rådighet mot en leieavgift. Det første firmaet til å rykke inn på Málagas gater og smug var svenske VOI. Sammen med Lime, Tier og siste skudd på stammen, UFO, utgjør det de fire firmaene som i skrivende stund har el-løpehjul til leie i Málaga. Tall fra kommunens avdeling for trafikk og infrastruktur forteller at det kjører godt og vel 450 løpehjul rundt i gatene på nåværende tidspunkt. Men klagerne går på at løpehjulene flyter når brukerne parkerer dem uhensiktsmessig etter endt tur, og når de kjører på fortau eller gågater med 25 km/t og de er til fare for fotgjengerne.
Spørsmålet er også om parkering av disse kjøretøyene krever kommunal autorisasjon eller ei. Da løpehjulene ikke befinner seg på noe fast sted i byen men hele tiden flyttes rundt, befinner de seg i et juridisk ingenmannsland per i dag.
Málaga kommunes avdeling for infrastruktur hadde i første omgang tenkt at Policía Local skulle ha lov til å fjerne dem fra gaten, men det er i øyeblikket ikke noe juridisk grunnlag for å fjerne kjøretøyene. I stedet kan det utstedes bøter når løpehjulene står eller ligger på spesielt generende steder.

Kommunene presser DGT

Málaga kommune har uttrykt ønske om et forbud mot parkering av løpehjulene på offentlig vei, og understreker nødvendigheten av at løpehjulene justerer farten sin når de kjører på fortauene. Det vil si at de kun må kjøre i 10 km/t, akkurat som de andre kjøretøyene (vanlige løpehjul, barnekjøretøy, rulleskøyter m.m.), som er tillatt på fortauet.
Direktøren for Spanias trafikkråd (DGT), Pere Navarro, tok i begynnelsen av februar bladet fra munnen og uttalte seg om den opphetede trafikksituasjonen, etter press fra kommunene. Han understreker at byenes fremtid bestemmes av deres fremkommelighet. ”De byene som ikke klarer å løse disse problemene blir overrumplet av tett trafikk, forurensning, støy og trafikkuhell. Byene som får løst dette problemet tiltrekker seg talent og gjør seg selv konkurransedyktige,” uttalte han.
”Inntil nå har el-scooterne ikke vært å betrakte som kjøretøy. Det er de nødt til å bli, for at de kan reguleres på samme vilkår som andre kjøretøy med hensyn til alkoholpåvirket kjørsel etc.” DGT jobber nå med et reglement, som har flere viktige punkter hva angår el-scootere. Blant annet fastslår Pere Navarro at de ikke må benyttes på fortauene. Det nye reglementet forventes å være klart i slutten av mars, og så er det opp til de enkelte kommuner å implementere det på deres offentlige veier.

Slik fungerer det

For å bruke løpehjulene laster du ned det aktuelle løpehjulets app, oppretter en profil, og taster inn dine kortopplysninger. Deretter skanner du en kode på løpehjulet med appen, som låser opp løpehjulet. Du betaler pr. minutts bruk. Prisen er forskjellig fra utleier til utleier, men for eksempel koster VOI-scootere 1€ å låse opp og deretter 0,15€ pr. minutt i leie.
Løpehjulene er ’free floating’, hvilket betyr at de ikke skal parkeres i en ladestasjon etter endt tur. Du har muligheten for å ta løpehjulet helt frem til døren, men du må ikke ta det med inn i ditt hjem eller noe annet som gjør at andre brukere ikke kan bruke dem. Løpehjulene blir ladet ved at ansatte kjører rundt og samler dem inn og setter dem ut igjen når de er fulladet.
Løpehjulene er utstyrt med GPS og 4G-data, så firmaene kan holde øye med hver bevegelse.

Hva er et elektrisk løpehjul?

Et elektrisk løpehjul er akkurat som et vanlig løpehjul, men det har en motor som driver det. Du behøver dermed ikke å sparke med foten, men kan vri på «gasshåndtaket» og komme fremover.

El-scootere og dødsfall

I desember i fjor døde en 33-årig mann i Córdoba etter et sammenstøt med en personbil. Mannen, som hadde hjelm på, kjørte på en elektrisk scooter av typen «chopper» om natten, da sammenstøtet kostet ham livet. Chopper-scooterne er en blanding av en vanlig motorsykkel og et elektrisk løpehjul, som kan kjøre opp til 80 km/t og har en rekkevidde på 40-50 km. Det er det første dødsfallet relatert til elektriske scootere i Andalucía, men det tredje i Spania.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.