Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er fint å ha sterke, sunne tenner som uten problem tygger det som skal tygges, enten det er julesnopet som skal tygges eller svoren på svineribben.
Etter melketennene er borte og de nye tennene har kommet frem har vi 32 tenner. Hver tann består av tannkrone, tannhals og tannrot. Overgangen mellom krone og rot er dekket av tannkjøttet.
Det er bra hvis du fra barndommen venner deg til å tygge kraftig kost ordentlig. Tennene har bruk for sunn, grov kost. For å tygge maten ordentlig, har vi bruk for sunne tenner. Det er med på å styrke tennene og holde dem sunne. En frase sier: ”Godt tygget er halvt fordøyd”. Så hvis vi passer på våre tenner og tygger ordentlig, hadde vi kanskje ikke så mange tarmproblemer. Når maten tygges godt, og på den måten vætes med spytt, er fordøyelsen allerede halvt ferdig. Hvis du derimot kun spiser myk mat som f.eks. hakket kjøtt, mos, grøt, supper o. lign. kan det lettere medvirke til tennenes forfall.
 
Paradentose
Min far hadde de vakreste, flotte store tenner. Dessverre ble han alt for ung rammet av paradentose og fikk tennene trukket ut. Hadde jeg bare visst hva jeg vet i dag kunne vi saktens ha reddet dem. Jeg ser denne tannkjøtt-sykdommen med kronisk tannkjøttbetennelse og svinn som en mangelsykdom, og ikke en infeksjonssykdom.
Du kan gjøre mye selv for hjelpe en paradentose. Hold en ekstra god tann-hygiene og masser ditt tannkjøtt f.eks. med uttrekk fra rød solhatt. Legg om ditt kosthold og spis mye grønnsaker, hvitløk og frukt, og unngå hvitt brød, pasta, kaker og lignende, sammen med søte saker og slettes ikke noe søtt som henger fast i tennene. La grønn te inngå som en hverdagsdrikk. Spis gjerne meloner, som har et høyt innhold av silisium.
Er du røyker, så slutt å røyke. Det har vist seg at røykere ofte er tilbøyelige til å få paradentose.
Bytt din tannbørste ofte og bruk en god tannpasta med forskjellige naturlige midler som f.eks. rød solhatt, bukkehornsfrø, aloe vera og tee tree olje, som er rike på gode antioksidanter. Skyll gjerne munnen med kamille eller salvie-te, eller bruk et naturlig munnskyllemiddel.
Q10 ca. 100 mg 1 til 3 x daglig har jeg sett kan gjøre små mirakler.
C-vitaminer arbeider godt med Q10, og dose kan være ca. 1 gram 3 ganger daglig.
Sørg også for å få et godt vitamin/mineralprodukt med gode doser av alle B- vitaminene.
Ta kanskje også litt ekstra silicium.
Syke tenner har ofte en dårlig innflytelse på hjertet. Jeg tenker ofte på det, igjen fordi min far døde av dårlig hjerte som 67-åring etter alle sine problemer med paradentosen.

 
Kvikksølvbelastning
Vær oppmerksom på at kvikksølvbelastning fra amalgamfyllinger kan være en vesentlig årsak til et svekket tannkjøtt.
Selv om det har vært sterkt delte meninger om bruken av amalgamfyllinger, tror jeg ikke noen tannleger bruker amalgam som fyllinger mer, og så burde det problemet være et overstått kapittel, men det er det dessverre langt i fra. Jeg finner det mer aktuelt enn noensinne før. Vi er fremdeles mange som går rundt med amalgamfyllinger, og vi kan huske at våre mødres tenner også var fylt med amalgam. Grunnen til at jeg går tilbake til våre mødre er at kvikksølv lett passerer gjennom moderkaken og over i fosteret. På den måten er noen av oss født med en kvikksølvsbelastning. Det er f.eks. konstatert en sammenheng mellom for tidlig fødte barn og kvikksølvbelastning. Jeg har sett det flere ganger, men den gangen ble det ikke snakket om det. Én av grunnende til fødselsdefekter hos nyfødte barn fra kvikksølvbelastede mødre var antagelig mangel på folinsyre, fordi kvikksølv kan blokkere for folinsyre, og så oppstår det lettere defekter som ryggmargsbrokk.
 
Symptomer på amalgambelastning
Symptomene på en amalgamforgiftning kan være så mangfoldige at de kan være vanskelig å utrede.
Jeg ser ofte folk med et hav av uforklarlige problemer, som har vært sendt fra den ene behandleren til den andre, for ofte til slutt å bli beskyldt for å være hypokonder, fordi det har vært umulig å kunne stille en diagnose og en behandlingsform som virker.
Jo større fyllinger du har, og jo flere forskjellige metaller og legeringer du har med f.eks. gull, sølv, kobber eller tinn, jo verre kan dine symptomer være. Ved en blanding av disse metallene fremkommer det som kalles oral galvanisme eller strøm i munnen, som er med på å utskille kvikksølvioner sammen med andre metallioner.
Den kjente og berømte barneboken ”den gale hattemaker” av Lewis Carroll beskriver iflg. forfatter og lege Knut Flytlie mange av de symptomene som ofte følger med en amalgambelastning.
I rotehaugen av symptomer som kan knytte seg til en amalgambelastning, kan nevnes overfølsomhet, allergi (ofte med eksem og utslett), uforklarlig tretthet som kan føre til følelse av utmattelse, behandlingsresistens, blodsukkerproblemer, stoffskifteforstyrrelser, dårlig immunforsvar, forskjellige former for psykiske problemer, langsom reaksjon på stimuli, dårlig hukommelse, konsentrasjonsbesvær, angst, depresjon, migrene, blødende tannkjøtt, impotens, svimmelhet, skjelvinger, epilepsi, uforklarlige smerter i hele kroppen, manglende luktesans og andre former for kjemiske ubalanser, med mer.
Ved en kronisk forgiftning opphopes kvikksølv i nyrene, hjernen, øynene, skjoldbruskkjertelen og leveren. Jeg hører av og til at noen mener at kvikksølv og Alzheimer kanskje kan ha en forbindelse.
Vet du at du har amalgamfyllinger, så unngå tyggis, det forverrer utskillelsen av kvikksølv og unngå varme, syrlige drikke som f.eks. sitronte.
 
Hva som kan gjøres er et stort spørsmål
Hvis du bestemmer deg for å få foretatt en sanering av dine amalgamfyllinger, så sørg for å finne en tannlege med kunnskap og utdannelse innenfor amalgamsanering. Det finnes ikke så mange, men vi er så heldige her hvor jeg bor å ha en spesial-utdannet og velkvalifisert tannlege. Jeg vet at det også finnes flere her i lokalområdet.
Før du setter deg i stolen, så sørg for å få en prat med din tannlege om hvordan problematikken skal gripes an, hvilket tempo og rekkefølge fyllingene skal skiftes, og med hva de skal erstattes.
Sørg selvfølgelig også for å få et prisoverslag på hva behandlingen vil koste. Jeg mener absolutt, at det viktigste ikke er prisen, men at du har full tillit til tannlegen du har valgt og dennes kvalifikasjoner. En dårlig tannlege kan sette deg i en farlig situasjon.
Snakk også med tannlegen om hvilke kosttilskudd som bør tas før behandlingen, når du skal begunne å ta dem, og hvor lenge de skal tas etter behandlingen.
Jeg vet at noen får avgiftningssymptomer i større eller mindre omfang. Snakk med tannlegen om det, så du er forberedt. Husk å drikke rikelig med vann, gjerne et par liter daglig.
 
De vanligste tilskuddene som anbefales er:
• Selen, 100 – 200 mg., 1 tablett dagli.,
• Vitamin/mineraltablett av god kvalitet, 1 – 2 stk. daglig.
• B- vitaminkompleks.
• Chlorella, av den beste kvalitet . Det anbefales mellom 4 – 10 stk. tabletter daglig.
• C-vitaminer, 1000 mg., 1 tablett to ganger daglig.
 
Ovenstående tilskudd er også gode å ta selv om du ikke har bestemt deg for en sanering.
Kircheiner beskriver nemlig i sine bøker at alle tungmetallforgiftninger forverres hvis du mangler mineraler som kalk, magnesium, zink og selen, samt godt med C-vitaminer og B-vitaminer.
Dårlige tenner kan være årsak til sykdom
Det ser ut til at hver enkelt tann har forbindelse til våre energibaner i kroppen. Mange mennesker med rotbehandlede tenner opplever med årene forskjellige sykdommer eller symptomer. Jeg har snakket med flere som har opplevd en bedring i sin tilstand etter at den rotbehandlede tannen var trukket ut. Dr. Flytlie skriver i sin bok ” Når naturen helbreder” at det ikke skyldes at det har vært en dårlig rotbehandling. Den kan være gjort optimalt, men det kan senere vokse bakterier i de små sidekanalene, som kan gi en kronisk irritasjon i immunsystemet, som så lettere blir utmattet.
Har du fyllinger, men ikke vil eller kan få dem fjernet på nåværende tidspunkt, kan du komme langt ved å ta en avgiftningskur med spirulina, som trekker tungmetaller bort fra hjerne og sentralnervesystemet. Ta daglig 2 tsk. spirulina blandet med vann eller kokosvann. – Ta det sammen med bygg-gresspulver, som trekker kvikksølv ut fra tarmkanalen og bukspyttkjertelen. Ta 1-2 tsk. blandet med vann eller juice.
Louise Hay skriver om tannproblemer:
”At de kan skyldes langvarig ubesluttsomhet.
Manglende evne til å ta fatt på ideer til analyse og beslutninger.”
Hun forslår det skiftet ut med et nytt tankemønster:
”Jeg tar mine beslutninger basert på sannhetsprinsippene, og jeg hviler trygt, vel vitende om at kun de riktige handlinger finner sted i mitt liv.”
Således ønsker jeg alle en riktig god jul.
Husk å tygge maten godt!
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.