Månedsmagasinet på Costa del Sol
Nå for tiden synes jeg å være omgitt av en masse mennesker som klager over hjerteflimmer.
Jeg undret meg litt over det, inntil jeg kom over en artikkel som beskrev at forskjellige former for hjerteanfall var hyppigst i månedene oktober, november og desember.
Selvfølgelig skal du gå til legen hvis du har problemer med hjertet. I dag finnes det mange særdeles nyttige måter å hjelpe ditt hjerte på.
Du kan selv hjelpe ditt hjerte, så det forblir sterkt og velfungerende, også opp i årene.
Hjertet er en fantastisk pumpe, som allerede starter sitt arbeid før vi fødes, for å fortsette sitt arbeid i hele vårt liv.
Vi har kun et hjerte, som vi må betrakte som en kjærlig gave som vi tar vare på, men som oftest skjenker vi ikke hjertet mange tanker, før det begynner å melde fra om at det trenger oppmerksomhet og påskjønnelse for sitt iherdige arbeid.
Det stresset mange av oss utsettes for i dag er hjertets verste fiende. Det er som om stress ligger som en smittsom kilde i luften, som er vanskelig å komme utenom, men som vi må være meget bevisste på å håndtere på den beste måten.
Hjertet er en meget fin motor som ikke har godt av å bli presset plutselig til en topp-prestasjon uten å ta skade av det.
Jeg merket det selv, da jeg med en temmelig tung håndkoffert løp en ½ time, da flyet mitt var forsinket, og jeg skulle nå neste fly (Hvilket jeg dessverre allikevel ikke nådde). Det gikk en lang periode, hvor jeg merket at jeg skulle ta ekstra hånd om mitt hjerte.
Symptomene på hjerteflimmer kan være forskjellige. Mest vanlig er hjertebank, åndenød, brystsmerter samt vanlig matthet og svimmelhet.
Det er som regel eldre over 50 år som blir rammet av hjerteflimmer, og mer enn 13.000 mennesker årlig blir innlagt på sykehus med lidelsen i Norge. Det regnes med at ca. 75.000 lever med sykdommen. Undersøkelser viser at 10 % av alle mennesker har arterie (hjerte) flimmer. Det er en vanlig lidelse som forekommer i utallige variasjoner, noen mennesker opplever det som sjeldne anfall, mens andre mennesker har det mer eller mindre vedvarende.
Hjerteflimmer er en rytmeforstyrrelse i hjertets forkamre. Forkamrene trekker seg hurtigere sammen enn ved normal hjerterytme.
Gå til lege hvis du føler at hjertet ditt plutselig begynner å løpe løpsk med en usedvanlig hurtig hjerterytme. Hjerteflimmer er en hyppig årsak til blodpropp i hjernen.

 

Kosten

Kosten kan kanskje ikke direkte forhindre hjerteflimmer, men det er helt sikkert at du gjennom kosten kan gjøre en masse for å styrke og holde hjertet ditt sunt.
Har du et stort forbruk av kaffe og sukkerholdige matvarer, så skjær ned på dem. Velg i stedet en god kvalitets grønn te, du kan også variere med te fra brennesle og ingefær. Sørg for å drikke nok vann av god kvalitet. Vær meget varsom med alkohol. Hjerteforeningen fraråder helt inntak av alkohol. For mye alkohol kan utløse symptomer på arterieflimmer.
Unngå fastfood-produkter som burgere og pølser, og utelukk kaker og fete desserter. I det hele tatt er en blanding av fett og sukker en dårlig sammensetning.
Spis godt med mat som inneholder en masse antioksidanter og fokuser på å få anti-inflammatorisk mat. Sørg for i videst mulig omfang å spise økologisk av god kvalitet.
Vær varsom med oksekjøtt og innmat og spis meget lite kjøtt. La retter med fisk inngå i din matplan 2 ganger ukentlig. Spar på alle former for meieriprodukter. De er med på å øke inflammasjoner, som ofte også er innblandet i uregelmessig hjerterytme.
Spis gjerne en masse grønnsaker og frukt. Aprikoser er styrkende for både hjerte og hjerne. Utenfor aprikossesongen kan du trygt spise tørkede aprikoser, men sørg for at de er usvovlede. Spis helst aprikoser etter kl. 15. Bær er gode ved hjerteflimmer. Ditt daglige eple eller to må huskes. Kan du få fatt i ville blåbær, evt. gjerne dypfrosne, så bruk dem i din daglige kost. Annen verdifull frukt er ananas, som også er fin å bruke i forskjellige grønnsaks-salater.
Grønnsaker er med på å skylle ut syreopphopninger. Spis godt med broccoli, blomkål, rødkål osv. Sørg for at dine grønnsaker også inkluderer bladgrønnsaker som grønnkål, spinat, sølvbete, vårsalat m.m. La løk inngå i din daglige mat. Husk også den sunne artisjokken.
Har du ikke prøvd det før, så introduser søtpotet i din mat. De er sunne for mange ting, og kan også være en hjelp for tendens til hjertebank.
Bruk gjerne en masse hvitløk, gurkemeie, ingefær og olivenolje i din daglige mat. Tenk også på kokosnøtt i forskjellige former, som kokosolje og kokosvann.
Spis godt med både nøtter og mandler.
Unngå produkter med hvete, men bruk i stedet for bokhvete, quinoa, hirse, samt fullkornsris. Produktene fås i mange varianter både som mel, korn til grøt og pasta. Du kan finne mange oppskrifter til deilig brød på nettet. Anette Harbech Olesen har skrevet mange lette koke/bakebøker uten hvete, men med andre spennende kornsorter.
 

Kosttilskudd

• Start med et bredspektret vitamin/mineralprodukt som er av god kvalitet og lett opptakelig.
• Med til basisplanen bør være et godt og lett opptakelig B-vitamin produkt. Sørg evt. for å ta ekstra med B12, evt. i sprayform eller som sugetablett.
• Ta ekstra C –vitamin. 1 – 1 ½ gram daglig. Er viktig ved alle hjerte-karlidelser. Kan medvirke til regenerasjon av blodkarene, og motvirke de betennelsesaktige endringene som kan være medvirkende til arterieflimmer.
• Suppler evt. med E-vitamin opp til 350 mg daglig. Noen mennesker ønsker å få E- vitaminene gjennom hvetekimsolje.
• Selen 100 – 200 mg kan være en god hjelp.
• Magnesium kan anbefales. Kan evt. tas som 600 mg om kvelden. Det må også være kalk til stede i dine kosttilskudd. Tar du ikke tilskudd av B-vitaminer må du supplere med en B6, som hjelper opptagelsen av magnesium.
• Q10 anbefales i en dosering mellom 100 – 300 mg daglig. Sørg for å få et produkt som har dokumentert opptakelighet.
• Omega-3 har stor betydning for hjertet, og motvirker hjerterytme-forstyrrelser. Kan tas som fiskeolje ca. 2 gram daglig eller fra linfrøolje 1 spsk. daglig. Omega 3 fås også i en veganerform fra alger.
• Hagtorn fås både flytende og i kapselform. Når jeg selv har litt besvær med hjertet, har jeg tydd til den i mange år. Jeg føler at den styrker hjertet fantastisk, men er kanskje ikke alltid helt effektiv ved forkammerflimmer. Den er god ved forhøyet blodtrykk.
• Pycnogenol er bark fra fransk strandfurutre og er meget effektivt til forebyggelse av blodpropper og støtter en god blodsirkulasjon. Dosen er 1 tablett om morgenen. Det er en kraftig antioksidant, som beskytter kroppen mot skader fra frie luftradikaler og motvirker dermed inflammasjon.
• Hvitløk er også forebyggende mot blodpropper.
• Aminosyren Taurin motvirker kaliummangel, og har vist seg å kunne hjelpe noen mennesker med hjerteproblemer ved å styrke og effektivisere sammentrekningene i hjertemuskelen. Taurin kan være en god tretrinnsrakett sammen med magnesium og B6.
• Aminosyren L-carnitine virker også hjertestyrkende og er kjent for å forbedre uregelmessig hjerterytme.
• Får du legeordinert hjertemedisin, må du alltid drøfte de tilskuddene som du tenker på å ta med din lege, som, etter min mening, må gi deg en god veiledning om kombinasjonen av den allopatiske medisinen og de ønskede kosttilskuddene som mange hjertepasienter ønsker å bruke. Det er viktig, idet den allopatiske medisin ofte kan påvirkes av forskjellige kosttilskudd.
 

Tips

• Hold deg langt vekke fra tobakk. Er du røyker, så trapp ned så raskt du klarer uten å bli stresset.
• Det er viktig å unngå stress, især er det langvarige stresset særdeles belastende for hjertet. Kjører du bil så øv deg på å være tålmodig.
• Er du overvektig, så sørg for å slanke deg på en fornuftig måte, igjen uten stress og evt. med hjelp fra en kostveileder. Er du kommet på din ønskede vekt kommer det vanskelige, nemlig å holde vekten. Så har du hatt en kostveileder, så behold en livline til vedkommende.
• Sørg for god mosjon. Det er viktig for et sunt hjerte at du er aktiv, så blodet pumpes rundt. Er du forkjølet eller har nettopp vært det, eller har du en annen infeksjonssykdom, så må hjertet skånes. Unngå mosjon før du er ordentlig frisk. Det er ofte virus i hjertemuskelen. Det lever vi som regel utmerket med, men hvis hjertet belastes under en infeksjon, lager hjertet problemer. Det liker ikke å bli presset.
• Du må være oppmerksom på at syke tenner kan ha en stor innflytelse på hjertet ditt. Visse tenner har direkte refleksbaner til hjertet. Det krever en kyndig lege og tannlege for å hjelpe deg.
 
Louise Hay skriver at hjertet representerer kjærlighet og vårt blod representerer glede. Vårt hjerte pumper kjærlig glede gjennom vår kropp. Hvis vi nekter oss selv glede og kjærlighet, så skrumper hjertet inn og blir kaldt, så oppstår hjerteanfall.
Louise Hay nevner at de menneskene som får hjerteanfall aldri er glade mennesker.
For å unngå flere hjerteanfall må du gi deg tid til å nyte livets gleder.
 
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.