Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er mye som er «in» om dagen, og det er alltid nye trender som får stor oppmerksomhet i media og blir til døgnfluer. Ja, nesten bokstavelig talt, som navnet tilsier, det svermer stort når det står på, men det dør ut like raskt som det oppsto.

Men én ting skal være sikkert – at det å snakke om helsen sin kommer aldri til å gå av ”moten”. Det vil alltid være noe å snakke om, og en pengemaskin for de kommersielle aktørene. Tenk deg hvor mye penger som går til bruk av medisiner eller til produkter for å se vakrere, sterkere eller yngre ut! Uansett – i de fleste tilfeller, hjelper det ikke med 1 million kroner i hånden om helsen svikter.
 
For nesten to år siden, fant jeg en norsk kiropraktor på selveste Paseo Maritimo i Fuengirola. Jeg var desperat etter hjelp med smerter i rygg og ben, jeg skulle i et bryllup, og alternativet å ikke komme var udiskutabelt. Jeg var så heldig og fikk time på samme dagen som jeg ringte. Krisebehandlingen fikk jeg hos Stein Myklebust, som i dag har vært her på kysten i 16 år. Faren hans var også kiropraktor, og hadde klinikk i Calahonda. Eplet faller ikke langt fra stammen heter det, og Stein åpnet sin egen klinikk i Fuengirola.
Etter ivrige paddel-matcher (en sport som mange skandinaver har falt for her), måtte jeg tilbake. Denne gangen begynte praten om helsen generelt, og samtalen ble av interessante grunner utvidet til et intervju for å høre mer om hans spennende erfaringer.
 
– Finnes det en løsning på den store gåten, hvordan ha bedre helse og nyte det ene livet man har fått tildelt?
 
Med sine 22 år på baken som kiropraktor, har Stein sett mange mennesker som har trengt ulike former for hjelp. Han ser at det er noen fellesnevnere. Det ene er selvfølgelig at alder spiller inn, men overraskende nok er det ikke de eldre som trenger hans hjelp mest, men det er de mellom 30 og 60 år, som er arbeidsaktive og har mye bekymringer.
I følge Stein har antropologer studert hvordan vi i gamle dager, som samlere og jegere, jobbet bare omtrent 15 timer i uken. Dette var jo for å skaffe mat. De betalte ikke billån eller renter på huslån, og de brukte ikke penger og tid på restaurantbesøk og nye klær, men slappet av og brukte tiden til å leve et sosialt liv. Det var bedre plass for alle, med skog og mer vilt. Verden var som et ”supermarked», og vi mennesker levde litt mer som dyrene. Et livsløp var kortere uten et helsevesen, og når en infeksjon oppsto var det ofte livstruende. Men livet var mindre stressende. Vi levde i nuet og hodepine, kreft og høyt blodtrykk er i dag folkesykdommer fordi vi har bekymringer for huslån, stress med småbarn og generelt annet stress i hverdagen som tynger.
 
 
Stein Myklebust2
 
 
Visse skader gir slitasje på ulike deler i kroppen, og er mer relatert til hvilke yrker man holder på med. Frisører får lettere vondt i nakken når de holder armene høyt oppe hele dagen. Statisk posisjon gir belastning på ryggen, som når man sitter over lenge tid i bil eller på en stol foran en PC hele dagen. Generelt er det ikke så bra å sitte. Vi sitter og ser på smarttelefonen, lesebrett, vi leser avis, vi ser på tv/film, og vi sitter, sitter og sitter. Det er negativt for blodtrykket og hele organismen, og det er vi ja – mellom 30-60 år som gjør dette mest.
Stein ser daglig resultater av feilbelastninger og uvaner. Det er mange løsninger og valg for å bli bedre, men mange velger piller. Det er en lettvint måte å «kvitte» seg med problemene, men i grunnen blir jo problemene bare maskerte. Selvsagt er en kvikk fiks nødvendig i akutte situasjoner, men Stein mener at mye av våre problemer kan løses ved å være mer aktiv. Aktivitet holder oss sterke og friske. Han sier at vi må legge litt investering i helsa vår, og det krever ikke så mye. Gå ut 3-5 ganger i uken. Du behøver ikke dra til svømmehallen (selv om svømming er fint) eller løpe maraton, men å gå litt mer hver dag er bra.
Har vi hørt den før? – Men han har rett. På 70-80-tallet håndterte vi daglig stress med fysisk aktivitet. Unge var ute i gata og løp, klatret i trær og syklet rundt på sykler. De unge i dag sliter med stress som ikke fantes i gamledager. 20-åringer i dag har sykdommer som er relatert til eldre mennesker, fra 60-70 år. Dette er påvist fordi unge i dag sitter for mye stille. Alt henger sammen.
Mye sykdom kunne vært løst uten medisin. Som nevnt er mer mosjon, men også det å ha et riktig kosthold, viktig. Mange spiser piller eller får en sprøyte så ”ordner deg seg”. Men viljestyrke kreves for å holde unna sykdommer med riktig kosthold. For eksempel en livsstilssykdom som Diabetes 2, den kan forsvinne med riktig diett. En diett løser ikke all verdens problemer, men antakelig kan 80-90 % av våre plager unngås med mer bevissthet.
Stein sier at det er en sammenheng med kiropraktikk. Om man tidlig tar tak i problemet, kan man i de fleste tilfeller reversere en dårlig start og komme tilbake til normalen. Men han understreker at han ikke er fanatiker. Han spiser selvsagt pizza, tar seg en Coca-Cola i blant, og lever et normalt sosialt liv med sin familie og 5 barn. Men han er blitt opptatt av å spise etter noe som kalles PALEO dietten som stammer fra tiden tilbake da vi mennesker var «hunters and gatherers». På den tiden spiste vi bare den maten vi fant, og den var da selvsagt ikke prosessert. Det betyr at all mat som man kan spise rått, er riktig mat å spise. Så brød skal man ikke spise, for korn må forbehandles for å bli spiselig. Maten den gangen var variert med fisk, kjøtt, frukt, grønnsaker og sikkert insekter. Man spiste det man fikk tak i, i ulike sesonger. I følge Stein underbygger studier at mennesker som spiser nærmest denne dietten har mindre sykdommer.
Vi kunne ha sagt så mye mer, men Stein vil bare legge til at han er veldig takknemlig for å kunne bo her med imøtekommende spanjoler. Klimaet er fint, skattene er lavere enn i Norge, her spiser vi rimeligere, og konklusjonen er at man har bedre livskvalitet i Spania enn i Norge. Han føler seg privilegert at hver dag er en flott dag å hjelpe folk uten medisin. Det er et godt grunnlag for en god helse for oss alle som velger å bo her, og daglig mosjon gir oss bedre livskvalitet og helse.
Av Helena Miller. Foto av Helena Miller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.