Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vind: Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinder, eller..?

Vind: Levante, Poniente og Terral – sommerens lune vinder, eller..?

Der kan nevnes mange navn, når praten handler om vinder i Spania. På Costa del Sol er det først og fremst tre forskjellige vinder som suser gjennom hårets lokker – og det er dem spanjolene snakker om. Naturligvis blåser vindene uansett årstid, men de har særlig stor betydning under den årstiden som vi nå går i møte; sommeren. De tre vindene heter Levante, Poniente og Terral.

 

Levante

Levante har fått sitt navn fordi den blåser fra øst, hvor solen står opp. Man kan tenke på det spanske verbet levantar, som jo betyr ’å stå opp’ eller ’å løfte seg’. Dette er altså den vinden, som typisk mellom mai og oktober blåser inn over Costa del Sol fra øst.
Faller praten på Levante i det lokale supermarkedet, kan man høre folk fortelle om forskjellige fenomener i forbindelse med denne vinden. Noen mener at håret skulle få mer volum når Levanten blåser, og at Levanten gjør brødet mindre sprøtt. Om disse fenomenene har rot i virkeligheten må man selv avgjøre. Det er dog et faktum at Levanten er en østlig og ofte veldig kraftig vind, som ofte kategoriseres som kuling og også stadiene over det. Vinden Levante er ofte vedvarende, og den blåser typisk syv til ti dager om gangen. Det er tre typiske forutsetninger for at Levanten oppstår: Når det er høytrykk over det vestlige Europa og lavtrykk rundt Gibraltar og Marokko, når det er høytrykk over Balearene, og når det kommer en kald front innover fra vest. Når Levanten blåser i Andalucía, er det typisk at den blåser fra øst, at den kan bli meget varm, og at luftfuktigheten økes, hvilket menes å gjøre brødet mindre sprøtt. Når denne varme, fuktige vinden møter den kjøligere luften i vest, resulterer det blant annet i lave skyer, tåke, lyn og torden.
Hvis du har sett Gibraltar med et tykt skylag over seg, et skylag som nesten ligner en overbygning på klippens venstre del, er det en Levante-sky, som i denne sammenhengen også går under navnet ”Levantens skjegg”.
 

Poniente

Vinden Poniente kalles også for Levantens vennligere bror. Denne vinden er mildere enn Levanten og ikke fullt så kraftig. Den har fått navnet Poniente fordi den, i motsetning til Levante, blåser fra den retningen hvor solen går ned. Og her kan man tenke på verbet poner, som jo betyr ”å sette noe fra seg,” med referanse til at solens siste stråler daglig kan oppleves mot vest. Ponienten er en kald vestlig vind med høy luftfuktighet, når den blåser inn over den Iberiske Halvøy. Men jo lenger østpå den når, desto varmere og mer tørr blir den. Poniente holder temperaturene ved atlanterhavskysten behagelig lave, mens den presser temperaturene i været jo lenger østpå den når. Når den når Costa del Sol, har den enda ikke nådd de høye temperaturene og den lave luftfuktigheten som den typisk oppnår, når den når ut til landets østkyst. Når Poniente blåser, økes typisk sikten, og derfor blir utsikten fra Costa del Sol til Marokkos kyst bedre, akkurat som været typisk er tørt, når denne vinden blåser. Både Levante og Poniente kan nå meget høye vindstyrker ved Gibraltarstredet, ettersom vindene på et slags vis presses gjennom stredet. Det er derfor området rundt Spanias sydspiss, for eksempel området rundt Tarifa, er så populært blant vind- og kitesurfere. Dog kan de kraftige vindene gjøre det både vanskelig og farlig å navigere i området på de riktig vindfulle dagene.
 

Terral

Terral er en vind som blåser inn over Costa del Sol fra nord, og som om sommeren kan få temperaturene riktig høyt opp på meget kort tid. På Costa del Sol er det en ganske vanlig vind. Navnet Terral kommer fra ordet tierra, som betyr land. Denne vinden starter når solen går ned og temperaturen faller inne i landet, mens havets overflate, som har blitt varmet opp hele dagen, holder på varmen. Da skjer det at den varme havluften stiger opp, og inn under den blåser denne kjøligere (men for oss forferdelig varme) luften, som man typisk kan oppleve inne i landet. På Costa del Sol resulterer dette i en varm og meget tørr vinden fra innlandet, og disse to faktorene i kombinasjon øker risikoen for brann betydelig. Mange opplever at Terralen er behageligere enn Levanten, utelukkende fordi Terralen er en tørrere vind enn Levanten. Terralen blåser vannoverflatens varme bort fra kysten, og det er på grund av denne vinden at vanntemperaturene ved kysten faller.
 
 
Av Sara Laine, sara@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.