Pedro Sánchez er ny spansk statsminister i overgangsperioden frem til neste parlamentsvalg.
Den omfattende korrupsjonssaken ”Gurtel” har veltet Mariano Rajoy og hans mindretallsregjering. Fredag 1. juni var den siste dagen Mariano Rajoy kunne kalle seg spansk statsminister. Denne dagen stemte et knepent flertall i parlamentet nemlig for det mistillitsforslaget som PSOE, med Pedro Sánchez i ledelsen, hadde reist mot Rajoy og den sittende regjeringen. Mistillitsforslaget ble reist som en følge av domsavsigelsen i slutten av mai i den årelange Gurtel-saken, som dreier seg om korrupsjon i PP og av flere av partiets tidligere fremtredende politikere.
”Det har vært korrupte politikere i vårt parti. Men det hører fortiden til. Partido Popular er i dag et rent parti, som sikrer Spania den nødvendige stabiliteten,” gjentok Mariano Rajoy flere ganger under den avsluttende debatten før han ble avsatt som statsminister.
Hele 29 medlemmer og samarbeidspartnere av Partido Popular har blitt ilagt usedvanlig høye dommer for omfattende korrupsjon av offentlige midler. Partido Populars tidligere revisor, Luis Bárcenas, er dømt til 33 års fengsel, og partiets tidligere samarbeidspartner, Francisco Correa, skal tilbringe 51 år bak lås og slå. Domstolene har også idømt Partido Popular en bot på 245.000 euro for å ha profitert på saken, og for å ha kjørt et såkalt ”parallell-regnskap” (les: administrert svarte penger) i perioden fra 1989 og ca. tjue år fremover. Ingen av de dømte var medlemmer i den sittende regjeringen, men dommen ga Mariano Rajoy og partiet et så stort troverdighetsproblem at samarbeidet med støttepartiet Ciudadanos og andre mindre støttepartier ble uholdbart. Derfor var det en regjering på knærne som først i juni måtte se et flertall i parlamentet stemme for Pedro Sánchez som ny president. Han kommer til å stå i spissen for en mindretallsregjering kun bestående av PSOE frem til oktober, da Pedro Sánchez mest sannsynlig vil utskrive valg. Pedro Sánchez vil ikke endre på finansloven for 2018 og 2019, som Mariano Rajoy fikk forhandlet på plass få uker før sin avgang, til tross for at PSOE den gangen stemte imot.
Garzón hadde rett
Gurtel-saken startet i 2009, da Baltasar Garzón som offentlig anklager oppdaget en uregelmessig finansiering og utbetaling av ulovlige returprovisjoner i Partido Populars hovedsete i Madrid og i deres avdeling i Valencia. Han iverksatte derfor et større etterforskningsarbeid, men han ble tatt av saken i 2012, som følge av noen ulovlige telefonavlyttinger. Garzón har alltid holdt fast på at avgjørelsen var politisk. Tiden har nå vist at det ikke bare var løst snakk.
Baltasar Garzón har gjennom en årrekke bygget opp en anerkjennelse for sitt arbeid som kun de færreste advokater har oppnådd. Det var således Garzón, som i 90-årene rent juridisk fikk satt en stopper for bakmennene i den galisiske narkotika-ligaen ”Fariña”, som hadde fått kokainen til å strømme inn over de spanske grensene. Det var også Baltasar Garzón som fikk røsket opp i store deler av ETAs finansielle nettverk og fikk flere av de beryktede mennene i terrororganisasjonen bak lås og slå. Internasjonalt har den spanske advokaten høstet stor heder for sitt arbeid med å få den chilenske diktatoren Augusto Pinochet dømt for overtredelse av menneskerettighetene – etter hans død. Samme respekt har han oppnådd i Argentina, hvor Garzón med stor suksess anklaget flere fra det tidligere militærdiktaturet for overtredelse av menneskerettighetene. Frem til 2016 hadde Baltasar Garzón en fremtredende rolle i det argentinske justisdepartementet. Han er i dag rådgiver for flere søramerikanske regjeringer, og gjesteforeleser på rundt 20 universiteter i Spania og det øvrige utland.
Baltasar Garzón fikk Gurtel-saken til å rulle i 2009. Mot sin vilje ble han avsatt i 2012 men presset på for å få domstolene til å fortsette med saken. Det skulle vise seg at han hadde grepet fatt i en av landets største korrupsjonsskandaler.
Om man ønsket en større byggetillatelse eller et offentlig anbud i Madrid eller Valencia var det Luis Barcenas og Francisco Correa, man skulle snakke med. Correa var PPs mann ute i felten, mens Barcenas holdt styr på de svarte pengene på kontoret, og delte ut til partikameratene. De har fått henholdsvis 33 og 51 år for sine ugjerninger.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.