Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kjøre bil fra Norge til Spania… hvem gjør det da?

Kjøre bil fra Norge til Spania... hvem gjør det da?

Før billig-flyselskapene gjorde sitt inntog for en del år siden var det å fly noe man gjorde en gang i blant, gjerne i forbindelse med ferie eller nødvendige forretningsreiser, og mange sparte opp et helt år i forveien for å kunne fly på ferie. Bil, buss, båt og tog var rimeligere alternativer, og ble brukt i stor grad fremfor å fly. Nå til dags kan man i enkelte perioder fly fra Norge til Málaga tur/retur for litt over 500 kroner, og da er det vel ingen med vettet i behold som kjører bil fra Norge til Spania… eller er det kanskje det?
 
Det Norske Magasinet møter Raymond Hitland og Eirik Takle, som ikke bare har kjørt strekningen fra Norge til Costa del Sol èn gang, de kjører bil mellom Norge og Spania hele to ganger i måneden! Det Norske Magasinets journalist ble endog med på galskapen som passasjer…
 

Flyskrekk

Mange mennesker lider av flyskrekk, i mer eller mindre grad. Raymond er en av dem som riktignok kan fly dersom han må, men han misliker det sterkt, og unngår det derfor hvis i det hele tatt mulig. Han bor i Benalmadena, og når han skulle til Norge kjørte han dermed bil, hele veien til Bergen. Allerede før han skulle ut på sin første kjøretur ble han spurt av venner og bekjente om han kunne ta med diverse saker og ting på veien, og ut i fra dette oppsto en idè om å starte firma i transportbransjen. Tilfeldigvis hadde kameraten Eirik anskaffet og kjørt en stor varebil med sitt eget flyttelass fra Norge til Spania da han flyttet hit med sin familie, og vennskapet til Raymond og Eirik ble fort utvidet til et forretningssamarbeid.
 
– Heldigvis har jeg alltid likt svært godt å kjøre bil, ellers kan denne kjøreturen nok være et mareritt, sier Raymond. Eirik nikker anerkjennende, og legger til at de aller fleste nok ikke er klar over hvor dyrt, og ikke minst utmattende, det kan være å kjøre gjennom hele Europa til Málaga.
 

Hva koster det?

Det Norske Magasinets journalist må ærlig innrømme at det kom som en overraskelse med selvsyn å se hvor mye det egentlig koster. – Også uten verdens dyreste coca-cola inkludert, som skulle ha kostet 1,40 euro, men som ved en feil førte til at kortet mitt ble trukket for 1400 euro! Pengene skal dog komme tilbake til kontoen min sier den spanske banken, etter noen måneder – selvsagt…
 
Det er selvsagt lett å se hvor langt det er mellom Oslo og Málaga ved å bruke Google maps, som da opplyser om at det dreier seg om nesten 3500 kilometer i distanse og ca. 37 timer med kjøring. Dette vil variere mye alt etter hvilken rute man velger, da det er mange alternative ruter. Hva det koster totalt avhenger av en rekke faktorer. Kjørerute har stor betydning, fordi prisene for ferger, krysning av broer – og ikke minst bompenger – har enorm innvirkning på den totale prisen. Videre vil valg av kjøretøy og dermed forbruk av drivstoff være individuelt, og variere. Man må også sove noen netter på veien, og prisen på overnatting vil være variere, alt etter hvilken standard man ønsker. Her kan det være mye å spare på å lete opp og bestille hotell på forhånd, for om man bare dropper innom langs motorveien betaler man en dyr pris for ofte helt ordinære hotellrom.
 
Som en konklusjon vil jeg si at man bør beregne at det vil koste ca. 10.000 kroner for de fleste å kjøre en vanlig personbil fra Oslo til Málaga, overnatting ikke inkludert, og rundt 12-13.000 kroner for en større varebil, som den jeg satt på med. Enkelte vil påstå at de har klart det for langt mindre, og det stemmer; om man kjører en bil som har lavt forbruk av drivstoff, unngår bompenge-veier der hvor det er mulig, og har svært god tid, så kan det selvsagt gjøres rimeligere. Dog vil de fleste neppe orke en slik løsning – mange som har kjørt bil fra Norge ned til Spania og har opplevd hvor langt det egentlig er orker ikke engang å kjøre bilen tilbake til Norge, og ender opp med å selge den i Spania!
 

Hvordan var det å kjøre fra Norge til Spania?

– Som nevnt liker jeg svært godt å kjøre bil, så for meg er det helt ok, smiler Raymond. – Det går mye tid, og å kjøre kan aldri komme i nærheten av en flybillett rent økonomisk sett, så for folk flest vil det kun være aktuelt å kjøre om det skulle være en spesiell grunn til det. – Jeg sover litt i bilen og litt på hotell, men selve kjøreruten kan variere sterkt, alt etter hvor i Europa vi har flyttelass som skal plukkes opp eller leveres. Eirik skyter inn at i det siste har etterspørselen etter deres tjenester vært i sterk økning, og at de nå vurderer å utvide med èn bil til, og da en litt større enn den nåværende, slik at de kan frakte mer last, når de først kjører denne lange strekningen. Ingen last er for liten, så vi har også mange kunder som sender enkeltgjenstander, som enten har personlig betydning, eller er vanskelig å få kjøpt i Spania. – Men vi tar også komplette flyttelass, hvor vi henter og bringer dør-til-dør.
 
Tilbake til spørsmålet om hvordan det var å kjøre fra Norge til Spania; for meg som journalist og ingen yrkesmessig tilknytning til transport var det spennende og artig å få et innblikk også i denne bransjen, og jeg deltok aktivt i både kjøring og lasting/lossing av møbler og andre gjenstander, bl.a. en Honda Goldwing 1300 motorsykkel.
 
Men, turen er både lenger og dyrere enn man på forhånd klarer å forestille seg, og jeg tror at for at det skal bli en behagelig reise skal man legge inn mange stopp, og nærmest ta selve kjøreturen som en ferie i seg selv. Det er mange spennende og vakre steder å besøke gjennom Europa, f.eks. Andorra, denne lille miniputtstaten i Pyreneene som vi dessverre ikke fikk opplevd på denne turen, da veien dit var stengt pga. snø og uvær. Dog tror jeg at jeg med hånden på hjertet trygt kan si at jeg aldri kommer til å kjøre bil fra Norge til Málaga noensinne igjen, det var simpelthen for langt, dyrt og tidkrevende!
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.