Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske studenter i Spania – Atlantis Medisinske Høgskole

Norske studenter i Spania – Atlantis Medisinske Høgskole

For norske studenter er studietilbudet på Costa del Sol for tiden noe begrenset etter ungdomsskolen om man vil studere på norsk skole, da det for øyeblikket ikke eksisterer noe tilbud om videregående skole. Faktisk er det også bare én norsk skole som har et tilbud etter videregående skole, nemlig Atlantis Medisinske Høgskole.
 
Atlantis Medisinske Høgskole ble etablert i 1987, og er en privat høgskole som tilbyr studier i Oslo, Fuengirola og på nett. I internasjonal sammenheng er det en relativt liten høgskole, noe som er med på å skape nære relasjoner mellom lærere og elever, og et godt sosialt miljø. Alle studiene ved skolen er offentlig godkjent, og samtlige studieprogram er kvalitetssikret og reakkreditert av NOKUT (Nasjonalt Organ for Kvalitet i Utdanningen). Man kan dermed søke om lån og stipend fra Lånekassen, også hvis man velger å studere ved Atlantis Medisinske Høgskole i Spania.
 
Skolen har tilbud om 3 års utdannelse, og studiene som tilbys er psykologi, ernæring, medisin og anatomi & fysiologi. Man kan ta en unik bachelor i medisin, og dette studiet er meget populært. Det Norske Magasinet møtte to av de norske studentene på skolen her i Fuengirola, nemlig Azin Hassan (20) og Cristina Pozo Helmersen (21). De spreke og blide jentene var endog en tur i Mijas og beundret utsikten før de møtte oss i redaksjonen, men fulle av entusiasme fikk jentene fort pusten tilbake, og praten gikk livlig med Det Norske Magasinets journalist.
 

Hvorfor studere i Spania fremfor Norge?

Cristina: Siden Atlantis tilbyr studier både i Oslo og Fuengirola, samt på nett, er det flere muligheter, men kvaliteten på undervisningen er den samme, med de samme dyktige lærerne, som vekselsvis reiser mellom Oslo og Fuengirola. Jeg hadde lyst å prøve noe nytt, og dermed falt valget på Fuengirola. All undervisning skjer på norsk, og lærebøkene det første studieåret er også på norsk, så det er ingen språkbarriere som skal overkommes.
Azin: Det var det samme for meg, ønsket om å prøve noe nytt, oppleve et annet land og kultur og det å få nye impulser utenfor Norge, var viktig. Vi tok begge to det første studieåret hos Atlantis her i Fuengirola, og når vi nå er i gang med andre året som nett-studenter valgte vi å fortsette med å bo her. Ingen av oss har angret et sekund, vi er kjempeglad for at vi tok dette valget, og vi finner faktisk ikke en eneste ting å sette fingeren på eller noe som har vært negativt, det har utelukkende vært kun en positiv opplevelse!
Cristina: Økonomisk har det også vært en stor fordel å studere i Spania. Stipend og studielån fra Lånekassen strekker lenger til her i Spania enn i Norge, og i motsetning til mange av våre medstudenter i Norge som ofte har deltidsjobber for å betale husleien, har vi kunnet konsentrere oss 100 % om studiene. Det skal godt gjøres å finne et sted å bo i Oslo for 2000 kroner i måneden, men her i Spania er det vanlig.
 

Hvor bor dere?

Azin: Vi leier en leilighet sammen, som vi fant ved hjelp av et lokalt meglerfirma, men Atlantis har en avtale med Hotel Myramar her i Fuengirola, og mange av studentene bor i dette flotte leilighetshotellet. Prismessig blir det omtrent det samme som å leie privat.
Cristina: Alt er perfekt tilrettelagt av Atlantis, så ingen behøver å kvi seg for at det er en masse ting de må ordne selv før de begynner sin studietid i Fuengirola, det hele er lagt opp til at det skal være enklest mulig å komme på plass og finne seg til rette her i Spania. De fleste bor innenfor gangavstand til skolen.
 

Hvor mange studenter er det som studerer ved Atlantis Medisinske Høgskole?

Cristina: Totalt er det ca. 200 studenter ved Atlantis, og her i Fuengirola er vi ca. 40 norske studenter. Foreløpig tilbys kun det første året av utdanningen i Spania, men skolen har mål og visjoner om også å kunne tilby andre og tredje år av utdanningen også her i Fuengirola.
Azin: Det første studieåret i Spania har vist seg å være svært nyttig for alle som har tatt valget om et studieår i utlandet, også for dem som ikke helt vet hva de vil, og trenger litt tid for å stake ut videre kurs i utdanningen sin. Vi har faktisk ikke hørt om noen som har angret eller ikke trives her i Fuengirola, og som nevnt trives vi så godt at vi har blitt værende her også etter det første året.
Atlantis samarbeider også med andre internasjonale høgskoler, så om man trives i utlandet og har lyst å prøve nok et land kan man også ta videre utdanning i f.eks. Polen.
Cristina: Både jeg og Azin tar en bachelor i medisin, noe som først og fremst gir oss et solid grunnlag for videre studier, men også for yrkeslivet, for dem som måtte ønske det.
 

Hvordan er det sosiale miljøet og tilbudet av fritidsaktiviteter?

Azin: Helt enormt! Været og klimaet er selvsagt en faktor av stor verdi, men det er utrolig mye spennende å se og gjøre her på den spanske solkysten. Det sosiale miljøet er svært godt, og sterke bånd og vennskap knyttes mellom studenter fra alle deler av Norge. Jeg er jo f.eks. selv fra Haugesund med aner fra Kurdistan, og Cristina er fra Oslo, med spansk far. Foruten sosiale sammenkomster og fester i helgene så leier vi også bil i blant og utforsker kysten ytterligere, og vi har bl.a. vært i Gibraltar, Marokko, Ronda, Granada og Sierra Nevada, men vi har også tatt buss og tog til Madrid og Barcelona.
Cristina: Til tross for alle fritidsaktivitetene og det omfattende sosiale tilbudet er vi jo her først og fremst for å studere, men studiestedet og Atlantis legger opp til en god fordeling av skole og fritid. Om man har god struktur på sitt arbeid med studiene, rekker man også å være med på mye av det sosiale, og man får også tid til å gjøre seg bedre kjent med sitt nye oppholdssted og land.
Typisk drar vi hjem til Norge i julen og om sommeren, men med det gode og rimelige flytilbudet til Norge er man aldri langt unna hjemlandet om man skulle ønske å dra hjem oftere.
 

Helt til slutt; har dere noe å si til potensielle nye studenter?

Cristina: Ikke stuss med å ta et studieår hos Atlantis i Fuengirola, det kan vi anbefale på det sterkeste!
Azin: Absolutt, jeg er helt enig – du kommer helt garantert ikke til å angre, dette er det beste vi har gjort!
Det Norske Magasinets journalist takker de flotte jentene for en meget hyggelig prat, og før de forsvinner ut i solen fra redaksjonens lokaler legger de til at dersom noen skulle ha noen spørsmål om skolen og studiene så må man gjerne kontakte dem begge to på e-mail. Entusiasmen som Cristina og Azin har utstrålt gjennom dette intervjuet med Det Norske Magasinet gjør meg helt overbevist om at Atlantis Medisinske Høgskole må være et fantastisk sted å studere, så om du som leser dette også har blitt fascinert og lurer på noe mer, kan du skrive til jentene på følgende e-mails:
 
 
Cristina Pozo Helmersen: cristina.pozo@helmersen.eu
Azin Hassan: azinrule@gmail.com
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com. Foto: Simon Goltermann

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.