Månedsmagasinet på Costa del Sol
To-tre ganger i uken dukker Roberto Olvera González opp på Norrbom Marketings kontor i Centro Idea, som er siste stopp på hans rute opp langs Mijas-veien. Det han gjort de siste 18 årene som lotteriselger for ONCE.
 
Med seg har han et sammensurium av lotterisedler og en skanner, som med en metallisk klang i stemmen forteller om det er gevinst på de loddene som kollegaene kjøpte av Roberto sist han var her.
 
Mange av lotteriselgerne har sin egen «spot» foran et supermarked eller en kafé, men Roberto dekker hele området i Fuengirola og opp langs Mijas-veien. ”Jeg er for ung til bare å stå i ro på ét sted,” sier han, og ler over betegnelsen ’ung’, som i dette tilfellet er 43 år. ”Jeg kommer jo fint rundt på min sykkel, og gudskjelov for at jeg kan det,” tilføyer Roberto, som er 55 % invalid.
 
Hver uke henter Roberto en ny bunke med lotterisedler i banken, hvor han også avleverer ukens inntjening. 
Det er av og til en stor porsjon penger som han transporterer rundt på sin sykkel, men han har aldri opplevd noe ubehagelig. ”Generelt er det riktig så greie mennesker jeg møter, og jeg har heldigvis aldri opplevd at noen har svindlet meg for penger.”
 
Roberto jobber fem dager i uken – onsdag og torsdag har han fri. De dagene han jobber, kjører han hjemmefra kl. syv, og er først hjemme igjen ved seks-tiden.
 
Som lotteriselger for ONCE får man provisjon av sitt salg. Roberto får provisjon for alt som han selger over 120 lodd for dagen. Det høres mye ut, men han når faktisk dette målet hver dag. Det er kanskje med rette, at han her på kontoret er kjent som ’Fuengirolas flittigste lotteriselger’.
 
”ONCE er en fantastisk organisasjon, som skaper jobber til slike som meg, som ikke har lett for å få jobb andre steder. Det er et konsept som andre land ser opp til, og jeg skulle ønske at det fantes en ONCE i hvert eneste land,” sier Roberto.
 
Innen han setter seg på sykkelen og setter kursen mot Fuengirola, tar han tak i armen min og sier dypfølt: ”Fuengirola og Mijas er et sted med mye varme. Jeg møter riktig mange vennlige mennesker, både spanjoler og utlendinger!”
 
Fakta: 
Som ONCE-selger skal man være autorisert av ONCE. Folk med et handicap kan bli godkjent som ONCE-selgere. Foruten selgere finnes det ONCE-kiosker, og så kan butikker og tobakksforretninger, etc. også godkjennes som salgssteder.

ONCE skapte i 1988 ONCE-organisasjonen, som skulle sikre sosial inkludering av personer med handicap. ONCE setter av en stor del av inntjeningen på lotteriet til utvikling av organisasjonens formål, som både består av integrering av handicappede på arbeidsmarkedet via jobbtrening og program, samt utbredelse av handicapvennlighet på steder, og ved produkter og servicetilbud. Det er på nåværende tidspunkt mer enn fire millioner handicappede personer i Spania.
Fototekst: Roberto Olvera González foran Centro Idea på Míjas-veien, som er siste stopp på hans lotteri-rute, som han tilbakelegger på sykkel. Roberto selger ONCE-lodd fem av ukens syv dager.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.