Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Jeg besøkte en gang en velkjent clairvoyant (synsk person), som fortalte meg at min hjerne alltid ville forbli knivskarp.
Det ble jeg selvfølgelig glad for å høre, men da min sønn nylig ville repetere noen prosentregnings-analyser for meg, måtte jeg erkjenne at det var behov for en overhaling og sliping for at dette med knivskarphet skulle fremdeles være gjeldende.
En hjerne som fungerer godt er særdeles avgjørende for et rikt og vellykket liv. En hjerne er bygget opp av ca. 20 milliarder nerveceller, og veier 1 – 2 kg.
I en avis ble det den 10. mars 2018 referert til en vitenskapelig artikkel som fastslo at etter tenårene, nærmere bestemt i 13-årsalderen, blir det ikke dannet flere hjerneceller.
Det er et amerikansk studie på menneskelig hjernevev fra 59 personer som viser dette.
Det har vært debattert blant hjerneforskere om mennesker fortsetter med å danne nerveceller gjennom livet, men nå viser den siste nevnte undersøkelsen altså at vi slutter med å danne nerveceller i en ung alder.
Andre professorer og forskere mener imidlertid at det skal flere undersøkelser til før ovenstående er bevist, da det er mange oppfatninger hos forskere om at dannelse av nerveceller også finner sted hos voksne mennesker.
Uansett, om det er sant eller ei, kan hjernen betraktes som vår databank, som det gjelder å passe på, slik at den holder seg god og frisk gjennom hele livet.
Vi må verne om vår egen og våre barns hjerner. Hjernen er vårt viktigste styringssystem. En nylig artikkel av en professor beskrev at 12 stoffer kan påvirke negativt barns innlæringsevne, utdannelse og jobbmuligheter. Professoren advarte videre om at dette kun er toppen av isfjellet.
Han sa at vi kanskje om 30 år ville snakke med våre barn om hvorfor det ikke var gått helt så bra for dem som det kunne ha gjort. Vi måtte forklare dem at de har mistet noen hjerneceller og fått problemer med oppmerksomhet og hukommelse. Vi måtte forklare dem at det var prisen å betale for en effektiv matvareproduksjon.
Så det er nok av skremmende uttalelser, som roper høyt varsku i forhold til vår livsstil, og det å passe godt på våre hjerner.
Utover en god, sunn og ren kost med de rette kosttilskuddene er det en hel masse du kan være bevisst på, for å holde din hjerne klar i hverdagen
Det virker bra hvis du visualiserer og forteller deg selv at du har en god hukommelse. Jeg opplever alt for mange som sier ”Jeg husker som en sil”. Din underbevissthet hører alt som du sier, og du setter med slike ord i gang en kjedereaksjon. Tro på din hukommelse og bestem deg i stedet for å hjelpe den alt du kan.
 

Kosten

For å få din hjerne til å jobbe best mulig så den ikke forfaller må du gi den en god og frem for alt ren næring. Det gjelder alt som du putter i munnen, ja, selv din tannkrem, som kan inneholde flere skadelige stoffer.
Sørg for å spise godt, sunt og riktig med en masse antioksidanter, f.eks. spinat og broccoli. Din hjerne vil elske deg for å spise mye grønnsaker hver dag. Det lufter din hjerne og gir deg en masse fiber, vitaminer og mineraler. Spis også bær, særlig blåbær, og da aller helst ville blåbær. Også andre bær er sunne for hjernen, f.eks. økologiske gojibær, bjørnebær og bringebær. De er nyttig for både hukommelse og innlæringsevne, og beskytter mot åreforkalkning.
Sørg også å få i deg godt med omega-3 fettsyrer, som fet fisk, olje fra alger, linfrø eller andre former for mat med omega-3, f.eks. valnøtter. Fisk inneholder en masse omega-3 fettsyrer, som er nødvendig for hjertefunksjonen. I fisk er det både D-vitaminer, selen og jod. Mange tør ikke spise fisk fordi de er redde for kvikksølvforgiftning, men nyere forskning viser at den mengden selen som er i fisken langt på vei nøytraliserer og binder det kvikksølvet som måtte være i fisken.
Sørg for å ha så stabilt blodsukker som mulig. Det oppnår man enklest ved å spise 5 – 6 små måltider i løpet av dagen.
Ny forskning opplyser om at kakao er riktig bra for hjernen. Et amerikansk studie viste at kakaobønner motvirker aldring i menneskets hjerne, og derfor kan det hjelpe til med å bevare hukommelsen opp i årene.
Pass på alkoholinntaket. Alkohol er et organisk løsemiddel, som transporteres inn i hjernecellene. De sarteste og mest aktive hjernecellene dør først. Ved større inntak av alkohol påvirkes hukommelsen, så nye opplevelser ikke huskes. Mange eldre synes å ha det bra med et enkelt glass vin. Det har vært undersøkelser som påviste at ett glass vin 4 ganger i uken støtter evnen til å tenke, mens de som drakk mer enn 10 enheter ukentlig klarte seg dårligere i diverse tester enn dem som ikke drakk.
Nyt ditt økologiske egg. Det er god hjernemat med en masse gode proteiner, det gir god næring og metthetsfølelse, samtidig som egg stabiliserer blodsukkeret. Egg inneholder bl.a. også kolin, som virker på hukommelsen, evnen til å kunne konsentrere seg og selve hjernens yteevne.
Spis også gjerne nøtter, især para- og valnøtter, samt bruk hvitløk i din daglige matlagning.
Sørg også for å spise mat med melkesyrebakterier, f.eks. økologisk yoghurt, kefir og surkål.
Drikk gjerne et par kopper med grønn te for dagen, selvfølgelig den økologiske som er dyrket uten diverse spray- og giftstoffer. Teen skjerper din oppmerksomhet og menes å motvirke demens og alzheimer.

 

Kosttilskudd

  • Etter hva jeg har erfart og lest meg til gjennom mange år, synes jeg det er utrolig at alle ikke sørger for å innta vitaminer, mineraler og forskjellige antioksidanter, for å holde hjernen så funksjonsdyktig som mulig og bevare og forbedre dens mentale funksjonsevne.
  • Det er mange forskjellige kosttilskudd som kan hjelpe din hjernefunksjon, uansett om du er ung, middelaldrende, eller gammel.
  • Sørg for en base av et godt multivitamin/mineralprodukt. Tilskudd av rett mengde styrker både barn og voksne hjerner.
  • Omega 3-fettsyrer hjelper også din hjerne, delvis så du føler større velvære, delvis hjelpes hjernens funksjonsevne.
  • Ekstra tilskudd av et kompleks med B- vitaminer har hjernestyrkende egenskaper. Sørg for at tilskuddet inneholder tilstrekkelig med folsyre (folat). Det er viktig for at hjernen skal fungere optimalt. Særlig er det viktig for eldre. Noen forskere offentliggjorde på slutten av 90-tallet at folsyre kunne hjelpe til med å gjenopprette hukommelsesevnen i gamle hjerner. Det er best å ta folsyre sammen med vitamin B12. En dosering på 400 mikrogram folsyre pr. dag er normalt tilstrekkelig. Sørg for at ditt B-vitamin kompleks også inneholder Kolin, som hjelper på hukommelsen.
  • E-vitamin er en kraftig antioksidant, som har mange kallenavn som ”ungdomsvitaminet” eller ”superhjernepillen”. Blant mange andre egenskaper nøytraliserer E-vitamin frie radikaler.
  • Det kan være lurt å ta ekstra C-vitamin. C-vitamin kan passere blod-hjerne barrieren, og regnes mer og mer for å kunne beskytte mot mental svekkelse.
  • Du kan kanskje øke ditt velvære med Selen. Spesielt E-vitamin jobber bra sammen med Selen.
  • Professor Lester Parker har i sin bok ”The Antioxidant Miracle” skrevet om alfa-lipol-syre, og om hvordan det er den mest virkningsfulle antioksidant som vi har kjennskap til. Det menes at lipolsyren styrker hukommelsen ved å forynge funksjonen av særlige reseptorer, som styrer overføringen av signaler overalt i hjernen.
  • Q10 har tallrike funksjoner. Den er især kjent for å aktivere ditt hjerte og din hjerne og arbeider spesielt godt sammen med E-vitaminene. Føler du at dine hjerneceller er litt trege, så gi dem Q10.
  • En av de mest grundig testede produktene for hjelp til konsentrasjonsevne og hukommelse er Ginkgo biloba, som er ekstrakt fra bladene til Tempeltreet. Det har vist seg å være et fantastisk produkt til vår hjernevirksomhet på mange plan. Tar du blodfortynnende medisin så snakk først med din lege om Ginkgo biloba, før du starter en kur.
  • Fosfoserin, som utvinnes av lecithin, går lett gjennom blodhjernebarrieren og er min personlige favoritt når det gjelder hukommelsesstyrkende midler.
  • Huperzine A er et planteekstrakt fra kinesisk kråkefot. Middelet har gjennom flere hundrede år blitt brukt i den kinesiske folkemedisinen, til å forynge hukommelsen hos eldre mennesker. Middelet er stadig under forskning. Visse forskere mener at den ikke skal brukes til styrkning av normal hukommelse, men at den kun bør brukes i behandling av Alzheimers sykdom.

Tips

  • Det er mange små ting du kan gjøre til daglig for bevisst å bruke din hjerne.
    Ta en gåtur eller dans fridans til god musikk som du liker, så aktiverer du hjernen og frigjør en masse av lykkehormonene dopamin og serotonin. Samtidig reduserer du ditt stresshormon kortisol.
  • Meditasjon kan også bidra til å øke din psykiske robusthet.
  • Overvekt er ikke godt for din hjerne. Er du overvektig, så se på mengden og kvaliteten av maten din, og stram inn der hvor det behøves.
  • Det aller viktigste er at du holder din hjerne aktiv, og aldri tenker at du for gammel til noe. Jeg leste nylig om en mann som i en alder av 101 år begynte å lære å spille fiolin. Jeg lyttet til litt av det han spilte, og det låt riktig bra for å være en nybegynner.
  • Sørg for at din hjerne stimuleres, at du spiser ren og verdifull mat, får godt med mosjon og en god latter sammen med glade mennesker i alle aldre, unge som gamle.
Av Anni Dahms, Sjuk-& Hälsosköterska, Biopat och Näringsvägledare. Ägare till butikskedjan Annis Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.