Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det er mars og med denne måneden begynner våren med all den overfloden av livgivende energi av trær, gress og busker som blir grønne. Blomster i alle farger springer ut.
På min tidlige morgentur med hundene kommuniserer svarttrostene med hverandre med den vakreste sang. Det fyller mitt hjerte med stor glede og takknemlighet.
Jeg finner at dette overskuddet av nytt liv og livsglede fint deler plassen i mitt hjerte med den kontrastfylte og tunge sorgen.
Sorg er en del av livets mange fasetter. Jeg hadde en venninne som en gang sa til meg – rett etter at jeg hadde fått en av mine hunder og viste den til henne med stor kjærlighet og begeistring – ”Når du får en så stor glede, vet du at det også kommer en stor sorg”. Så sant som sagt.
Jeg hadde fått problemer med noen ledd som gjorde min hverdag og mine turer med hundene vanskeligere, og jeg henvendte meg derfor til en kyndig terapeut som hadde hjulpet meg tidligere.
Midt under behandlingen, som var behagelig og avslappende, sa hun: ”Du bærer på en sorg, som du er nødt til å ta deg av”.
Man blir ikke 75 år uten å bære på noe sorg. Sorg og glede er hverandres motsetninger, og både sorg og glede er en del av livet. Ingen går gjennom livet uten sorg. Hvis vi ikke erkjenner dette har vi et fattig liv. Plutselig ble jeg klar over, at jeg faktisk bar rundt på mye sorg, som jeg i mitt travle liv, med mange ganger alt for mye ansvar og beslutninger å ta, aldri hadde gitt meg selv tid til å ta meg av.
Sorg er en ganske forferdelig følelse, som kan virke totalt overveldende. Alt etter omfanget av sorgen, kan det føles som om livet går i stå. Forholdet til dine omgivelser kan bli totalt kaotisk. Sorg oppleves også forskjellig alt etter hvilken type menneske du er, og omfanget av sorgen. Det finnes utallige grader av sorg, men sorg er ikke en sykdom, men en naturlig prosess.
Det er viktig at du gir sorgen den tid den tar, hvilket jeg opplever at mange ikke gir seg tid til eller får lov til i denne effektiviserte tilværelsen.
”Nå, du må opp på hesten og videre i livet” er det som du kanskje sier til deg selv, eller får vite av pårørende, som etter kort tid ofte ikke har tålmodighet til å høre på deg lenger.
Når du føler sorg, så gi deg selv lov til å merke at du er lei deg. Det er godt og naturlig å gråte. Ellers er det fare for at du kapsler inn og gjemmer din sorg. Tårer og gråt er sikkerhetsventiler vi har fått som gave.
Sørgetiden tar sin tid, men la også lyset komme inn i ditt liv, slik at sorgfrekvensen ikke får lov til å bite seg fast i resten av ditt liv. Noen sørger i flere år, og kommer på den måten til å svelge sorgen.
Skift frekvens. Bruk dine følelser målbevisst, løft dine følelser bevisst og start kanskje med å føle takknemlighet over mange av hverdagens små ting. Hvor vanskelig det enn føles, må du starte med å tenke på ting som du er glad for. Tving deg selv til et lite smil, kanskje til å synge eller nynne med til et vakkert stykke musikk i hvert fall en gang daglig. Slik kan du ved å øke fokus på smil og glade følelser så smått begynne å få det bedre, og komme tilbake til daglivets daglige gjøremål, hvor vanskelig det enn kan være. Du finner på den måten lettere tilbake til din glade kilde, som bor i deg igjen.
For mange år siden leste jeg i en meget klok bok, hvis tittel jeg har glemt, at det var viktig ved sorg å bruke sin kropp fysisk, ikke med overdreven hektisk aktivitet, men kanskje med gåturer, løp, osv.
I en norsk avis var det nylig en stor artikkel om hvordan en far var kommet gjennom sorgen over sin datters død ved å løpe seg gjennom sorgen.
 

Kost

Når du føler sorg, opplever du ofte å få redusert appetitt eller direkte matleihet. Vi har ikke overskudd til å lage mat og tyr derfor lett til det enkleste som er for hånd, noe som vanligvis er fastfood eller å hoppe over måltidene.
Det er en elendig sirkel å komme inn i. Du må bruke din viljestyrke til å få rettet opp i dine matvaner.
Hvis din mat ikke inneholder de rette næringsstoffene kan det få alvorlige konsekvenser, hvis du er i sorg.
Har du overskudd så sørg for å spise lite, men bra. Ofte er det godt å planlegge dagens måltid med 5 – 7 små måltid daglig.
Er du pårørende til et menneske med en stor sorg og uten appetitt, er den beste hjelpen du ofte kan gi vedkommende å bringe litt sunn hjemmelaget mat til vedkommende, og gjerne være til stede mens maten nytes.
Om du liker ingefær, så spis litt ingefær. Det fremmer og støtter din appetitt.
Mange matvarer har psykiske egenskaper. F.eks. beroliger havre, så det kan være en god ide å la frokosten bestå av en porsjon havregrøt, som også har blodsukkerstabiliserende egenskaper.
Smør og fløte kan være hensiktsmessig, fordi det virker beroligende.
Grønne grønnsaker virker lettende på vårt humør, og samtidig blodsukkerstabiliserende. Frukt virker også oppløftende på kropp og sjel.
Er du kjøttspiser, så sørg for å spise litt kjøtt av god kvalitet, aller helst økologisk. Det virker nærende og oppbyggende.
Skjær ned på kaffen og andre stimulanser. Skal du ha din kaffe, så putt fløte i kaffen. Det mildner den, og husk alltid å spise litt til kaffen. Drikk gjerne te av brennesle, det virker stabiliserende på blodsukkeret.
Unngå sukkerholdige matvarer. Det trigger ditt blodsukker og dermed også ditt humør. Sukker svekker deg og drenerer din kropp for energi på lengre sikt.
 

Kosttilskudd

Du kan ikke helbrede din sorg gjennom kosttilskudd, men du kan passe på deg selv og komme lettere gjennom sorgfasen med de rette tilskuddene. Det kan være til stor hjelp.
  • Sørg for et godt multivitamin/mineralprodukt. Det er absolutt nødvendig å ta hver eneste dag for å stabilisere kroppen og motvirke det stresset som ofte følger sorgen. Likeledes hjelper vitamintilskuddet hvis du har spist dårlig fastfood og trøstet deg med snop, alkohol og for mange sigaretter.
  • Ta evt. også et produkt som inneholder alle aminosyrene, proteinenes byggeklosser.
  • Et lett opptagelig B – vitaminprodukt, godt til alle områder hvor din fysiske og mentale tilstand er ute av balanse.
  • Tilfør 2 gram C-vitamin daglig for å styrke ditt immunforsvar.
  • Zink hjelper deg rent mentalt.
  • Da blodsukkeret ofte er ute av balanse i en sorgperiode kan et tilskudd av magnesium være en god ide. Ta tilskuddet om kvelden, det hjelper hvis du har en masse tanker som surrer i hodet.
  • Melkesyrebakterier hjelper deg til bedre å fordøye din mat, og dermed til å øke ditt velbefinnende.

Tips

  • Det kan være nødvendig å søke hjelp for å komme gjennom en sorgfase. Har du hatt en stor sorg, føler jeg at det er viktig å finne én eller noen, som kan hjelpe gjennom sorgen. Alt for mange får aldri riktig snakket med noen om deres sorg. En ubehandlet sorg kan senere, som jeg ser det, føre til en depresjon. Det er viktig å finne den rette støtten. Det må være en hjelp som du føler gir deg omsorg med et åpent hjerte.
    Merk på din kropp og din magefølelse at du føler tillit til din hjelper. Du må være sikker på at din hjelper også aksepterer din egen intuisjon og ikke bare kjører frem med sine egne synspunkter og planer. Vi er alle individuelle.
    Den dagen min hjelper trådte inn døren, hørte jeg meg selv spørre, uten at jeg overhodet tenkte over det, om vedkommende ville hjelpe meg. Jeg er glad og takknemlig for vedkommendes kloke og vakre hjertevarmende hjelp, hvor smilet utgår fra de kloke, vise øynene.
  • En dyktig psykolog kan også være en stor støtte for å komme gjennom sorgen. Han/hun er en profesjonelt utdannet fagmann som lar deg snakke, og kan gjennom samtaler guide deg ut i lyset igjen.
    Jeg har hørt om mange forskjellige terapier, som har hjulpet mennesker i sorg.
  • Tankefelt-terapier er en behandlingsmetode hvor du guides til å prikke på punkter på hode og overkropp. Det jobbes med meridianbaner.
  • Hypnose, hvor det evt. dras tilbake i tid, kan være en hjelp.
  • Besøk hos en dyktig psykokineseolog kan ofte hjelpe deg gjennom din sorgperiode.
  • Bodytalk gitt av en utdannet og erfaren Bodytalk-utøver kan være en kjempehjelp til å komme videre i livet.
  • Clairvoyance kan ofte gi fred i sinnet. Velg en erfaren person som du føler tillit til.
Under min søken for mulig hjelp til å komme gjennom en sorg kom jeg over dette kloke og smukke sitatet fra Albert Schweizer:
”Det formodes å være en faglig hemmelighet, men jeg forteller deg det allikevel: Vi leger gjør ingenting. Vi sørger bare for å hjelpe og oppmuntre den indre lege.”
Av Anni Dahms, Syke- & Helsepleierske, Biopat og Ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.