Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Som et ørnerede, på kanten av et stup, der elvene Júcar og Húecar møtes, ligger Cuenca, en herlig, kompakt middelalderby med små avstander og full av severdigheter og opplevelser.
 

På UNESCOs verdensarvliste.

Da Spania var en del av det gamle Romerriket var det liten eller ingen bebyggelse der hvor Cuenca i dag ligger. Men maurerne, som overtok makten i dette området i 714, så verdien av å ha en borg i det ulendte terrenget mellom de to elvene. Etter hvert økte innbyggertallet, og i løpet av de neste 10-årene bygget de driftige maurerne opp en betydelig produksjon av ull og tekstiler.
Byen ble gjenerobret av de kristne under ledelse av Kong Alfonso VIII av Castilla i 1177. I de følgende århundrene økte Cuencas innflytelse og rikdom, men mot slutten av 1500-tallet førte urolige tider og mange stridigheter til at byen begynte å forfalle. I dag regnes Cuenca, som står på UNESCOs verdensarvliste, for å være en av Spanias beste bevarte middelalderbyer.
 

Hengende hus

Et av de mange høydepunktene med å være i Cuenca er kanskje bare å vandre rundt i de trange gatene med den vakre middelalderbebyggelsen der mange av husene ser ut som de delvis henger utenfor et stup uten synlig støtte. De ble bygget på 13- og 14-hundretallet, og ble brukt av prominente gjester fra Madrid som ønsket en kjøligere sommer enn det hovedstaden kunne by på. I dag finnes det både kunstmuseer, butikker, restauranter og hotell i disse husene hvor det kan være en påkjenning for mange bare å titte ut av vinduet.
På Plaza Major står den særegne Catedral de Santa María y San Julián de Cuenca. Den sto ferdig i 1270, og var den første gotiske katedralen som ble bygget i Spania. Kirken har et vakkert og rikt dekorert interiør, blant annet søyler i grønn marmor. Tynges du av dine synder, forteller et gammelt sagn at du kan du få ”strafferabatt” når du skal gjennom skjærsilden ved å be om tilgivelse i enkelte av de små kapellene inni kirken.
 

Et viktig kultursenter – den dag i dag.

Kong Alfonso VIII, som gjenerobret byen etter flere hundre år med maurisk herredømme, var gift med Eleanor, datter av Kong Henry II av England. Det skal være hennes fortjeneste at Cuenca utviklet seg til å bli et viktig kultursenter i Spania, noe som gjenspeiles den dag i dag i byens mange museer. Kong Alfonso VIII er hedret med en flott statue som står på baksiden av katedralen. Mange lokale bedrifter og foreninger har silhuetten av denne statuen, som viser den avholdte kongen på hesteryggen, som en del av sin firma-logo.
I et av de “hengende husene” finner vi et av Spanias største museer for abstrakt kunst. Museet inneholder over 700 malerier og skulpturer laget i tidsrommet 1950 – 1990. Det er bare Museo Reina Sofia i Madrid som skal ha en større samling av abstrakt kunst.
For dem som ikke plages av svimmelhet anbefales en tur på La Puente de San Pablo. Den opprinnelige broen sto ferdig i 1589, og skulle gjøre det enklere å komme seg fra sentrum og over til det gamle klosteret El Convento de San Pablo, som ligger på den andre siden av elven. Den nåværende broen er fra 1902 og ble bygget etter at den opprinnelige broen kollapset. Den er 40 meter høy, relativt smal og kun utrustet med netting-rekkverk på sidene, noe som kan få sarte sjeler til å kjenne bena skjelve… I 1990-årene ble klosteret restaurert og omgjort til en av Spanias mange flotte paradorer.
Det er umulig å ikke bli forelsket i dette ørneredet av en by; atmosfæren, utsikten, de avskallede fasadene, menneskene… Så når strupen føles tørr, og skoene for små, er det på tide å finne seg et bord i en trang sidegate og gjøre absolutt ingenting. Bortsett fra å nyte et godt måltid og – ikke minst – omgivelsene, både de menneskeskapte og naturens egne underverk.
 

Fakta

Cuenca ligger i Castilla la Mancha, ca 16 mil sydøst for Madrid. Den vakre middelalderbyen har ca 60.000 innbyggere og står på UNESCOs verdensarvliste. Cuenca er kanskje mest kjent for sine ”hengende hus”.
Av Rikke Luell Printz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet