Månedsmagasinet på Costa del Sol

Etter alle de vidunderlige helligdagene er hverdagen atter en gang tilbake. De fleste av oss trenger helt sikkert å gi vår lever en kjærlig overhaling.

Inspirasjonen til denne månedens artikkel kom da jeg nylig besøkte en av de mange restaurantene som ligger på Yucatán-halvøyen i Mexico. Vi valgte en restaurant i Chuburna, fordi den lille landsbyen var den første vi bodde i for et par år siden.
Alkohol og triglyserider sammen med en medtatt lever ser ut til å være et verdensomfattende problem.
Restauranten lignet på alle de andre som ligger i området. Stor, med gulv av komprimert leire, plastbord og plaststoler i en skjønn, tilfeldig fargeblanding av rødt og hvitt.
Valget falt på nettopp denne restauranten fordi den, til forskjell for alle de andre, var omgitt av et frodig hav av blomster og grønne planter.
Vi var de eneste gjestene i den store restauranten, fordi vi ankom utenfor de vanlige serveringstidene.
Maten var helt fantastisk. Den kunne etter min mening konkurrere med en 5-stjerners restaurant, både når det gjaldt anretning og kvaliteten av råvarer, og så var det rikelig med mat og store porsjoner. Min guacamole og min venns fiskerett fikk oss til å komme med mange begeistrete utbrudd. Jeg kalte på servitøren, eller hva man nå kunne kalle den unge mannen som vennlig serverte oss iført et par godt utslitte jeans og en T-skjorte som hadde sett bedre dager.
Jeg spurte: ”Hvem har laget denne vidunderlige maten?”
Med et smil svarte han at det var hans mor, som elsket å lage mat, hvorpå jeg ba om å få snakke med henne. Beskjedent kom hun frem fra kjøkkenet. Jeg beundret maten og de vakre plantene, og hun fortalte at hun elsker planter, og elsker å trylle frem deilig mat.
På den måten kom vi inn i en god prat med hverandre. Hun ville vite hvor denne rødhårete kvinnen kom fra, og hva jeg gjorde på.
Jeg fortalte henne litt om mitt liv i Spania, og at jeg var utdannet som naturterapeut og hadde forretninger der.
Hun gikk tilbake til sitt arbeid, men kom etter kort tid ut igjen med blyant og papir. Hun satt seg ved enden av bordet og spurte om jeg ville hjelpe henne.
”Selvfølgelig”, hvis jeg kan, var svaret mitt.
Problemet var at hun hadde meget dårlige leververdier og forhøyede triglyserider. Hun ville ikke ha medisin fra legen.
Jeg forsto at jeg skulle holde meg til et enkelt produkt, delvis på grunn av økonomi, og delvis fordi jeg ikke trodde at hun var klar til noe mer akkurat nå, så jeg foreskrev, at hun skulle ta Mariatistel i flytende form. Hun skrev det hele omhyggelig ned, inkludert på hvilke tider og hvordan det skulle tas. Hun ga meg en stor klem og forlot oss meget takknemlig og full av håp.

Sammenheng mellom alkohol og triglyserider

Det ser ut til at selv små mengder alkohol kan medvirke til forhøyede triglyserider. Triglyserider er et fettstoff som finnes i blodet. Nesten alle fettstoffer har triglyserider i seg. Hvis mengden av triglyserider måles til å være for høyt i blodet, er det en større risiko for hjerte- og karsykdommer og tilfeller av slag.
Forhøyede triglyserider forekommer ofte når leveren ikke jobber som den skal, og kan være et symptom på diabetes – som ”matmor” nektet for å ha.
Utover å anbefale henne mariatistel pratet vi litt om kosthold og livsstil.
Hun var ikke overvektig. Selv om hun går og står mye i kjøkkenet, anbefalte jeg henne allikevel at hun skulle gå en tur til havet som ligger rett rundt hjørnet, dyppe føttene i vannet og gå en halv time hver dag i den vakre naturen som hun var omgitt av. Hun burde utelate alkohol totalt i minst tre måneder. Jeg ba henne også om å holde seg borte fra cola, som er en særdeles populær drikk blant de meksikanerne som jeg kjenner. Det har vært gjort forsøk på mus, som har påvist leverskader etter å ha inntatt cola i 4 uker. Jeg tror at utelukkelse av cola var et større problem for henne enn utelukkelse av alkohol. Jeg anbefalte henne å drikke 7 – 8 glass med vann om dagen, av den beste kvaliteten hun kunne finne.
Alle de menneskene som jeg har møtt i Mexico spiser enorme mengder med sukker. Selv kunne jeg også merke at min trang til sukker meldte seg i varmen. Men jeg ba henne om å unnvære sukkeret, de søte drikkene og maten, og heller om kun å få sukker fra den deilige friske frukten, men også dette i begrenset mengde.
Samtidig må hun unngå alle former for brød, enten det nå var vanlig brød eller tacos og tortilla, som utgjør en stor del av deres hverdagsmat. Du kommer ikke på noen restauranter uten at det blir servert en skål med tortilla.
Hennes mann var fisker, så jeg ba henne om å spise masse av den ferske fisken.
Hun lyttet interessert til hva jeg sa, men om hun har overskudd til å følge mine råd vil tiden vise.

 
Apropos ovenstående, fortalte en god venn at i Mexico, i det området vi befinner oss i, er det 3 viktige dager i uken, nemlig fredag, lørdag og søndag.
Fredag er den sosiale dagen, hvor mennene møtes og drikker kaquama, som er store flasker med øl som går på omgang. Hvis du ikke ønsker å drikke kan du ikke være med i det sosiale livet, heller ikke hvis du kjøper øl og deler ut, men bare ikke ønsker å drikke.
Lørdag er sex-dag. Mange meksikanske menn har elskerinner og gjerne også barn utenfor ekteskapet.
Søndag er familiedag, en dag som alle er opptatt av. Man samles i familier, spiser og ser kanskje fotball, og nyter det å være sammen med hverandre. De tar virkelig sin søndag seriøst, noe som min venn og jeg virkelig merket på en søndag hvor vi gjerne ville kjøpe en tur ut i en liten seilbåt på det rolige vannet for å se flamingoer. Vi tilbød dobbel pris, men til tross for stor fattigdom var svaret nei.
Min venn provoserte litt og spurte om han ikke gjerne ville bringe penger hjem til familien. Vår mann svarte: ”Jo, men jeg trenger ikke min kone.” (Det var en viktig fotballkamp på TV).
Jeg synes at det var en skjønn og ettertenksom opplevelse å erfare at ikke alt er til salgs for penger.

Kosttilskudd til omsorg for din lever

Du skal selvfølgelig ikke ta alle de kosttilskuddene jeg nevner på en gang. Dette er et utvalg av forslag for å hjelpe og støtte din lever.
 
• Omega 3 fettsyrer finnes i forskjellige former fra fisk, og nå også i vegetabilsk form fra tang. Dessuten finnes det rikelig av omega 3 i linfrøolje. Linfrøolje harskner lett, så sørg for å kjøpe den i mørke flasker, putt den i kjøleskapet og bruk den opp rimelig raskt. Smaker den harskt må den kasseres. Omega 3 oljer er gode til å motvirke forhøyede triglyserider, og fjerner samtidig en stor del av lysten på noe søtt.
• E-vitaminer motvirker også dannelse av fettceller.
• Andre viktige vitaminer til behandling av leveren er alle B-vitaminer, inklusive kolin. Kolinmangel kan resultere i fettavleiringer i leveren.
• Lecitin må ikke overses, da produktet kan medvirke til å fjerne fettavleiringer i leveren.
• Det er godt med en daglig dose av C-vitaminer.
• Av mineraler er det spesielt viktig med sink og selen.
• Mariatistel inntar en særlig rolle når det handler om urtemedisin og lever. Silymarin er et av stoffene i Mariatistel. Det er et sterkt leverbeskyttende stoff, og det kan medvirke til å regenerere en fettlever.
• Artisjokk inneholder noen spesielle fettaktive stoffer som støtter lever- og gallesystemet og stimulerer fettfordøyelsen.
• Virksom urtemedisin er også løvetann. Den er vanndrivende og har et stort innhold av kalium samtidig som den stimulerer lever og galle.

Tips

Nesten overalt i verden er alkoholisme et av våre største problemer, ikke bare til sorg og lidelse for alkoholikeren, men ofte også for ektefeller, barn og nære slektninger.
I den nærliggende landsbyen Chelem kjøpte jeg en avis kalt ”la Verdad.” I den avisen leste jeg en artikkel som handlet om en undersøkelse av antidepressiv medisin og kvinner. I artikkelen sto det at 47 % av de kvinnene som var utsatt for vold, kjøpte antidepressiv medisin uten resept, og at mange av disse utsatte kvinnene senere begikk selvmord.
Jeg diskuterte artikkelen med min rengjøringshjelp, som sa at det var riktig og at hun hadde en nær venninne som hadde begått selvmord etter gjentatte tilfeller av vold når mannen hadde drukket. Venninnen gikk også på antidepressiv medisin.
I forbindelse med alkohol hører vi over hele verden om lignende sørgelige tilfeller.
Heldigvis finnes det etter hvert også mange gode avvenningsklinikker, hvor det er hjelp å hente.
I min research av muligheter for avvenning fant jeg en meget vakker bønn, som etter sigende blir brukt i mange AA-foreninger.
 
Bønnen kaldes for en ”serenity» bønn.
Serenity betyr fred i sinnet, ro og harmoni.
 
Som avslutning på denne artikkelen vil jeg ønske alle et riktig godt og gledelig nyttår, og jeg refererer til bønnen, som jeg tror vi alle, uansett alder, kjønn og utfordringer, kan nyte godt av:
 
God grant me serenity
To accept the things I can not change
and courage to change the things I can
and wisdom to know the difference.
 
Gud gi meg ro
til å akseptere de tingene som jeg ikke kan endre
og mot til å endre de ting jeg kan
og visdom til å kjenne forskjellen.
Av Anni Dahms, Syge- og Sundhedsplejerske, Biopat og Ernæringsvejleder

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.