Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vil ha flere kvinner med på fotball

Del

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve spillet, lidenskapen, samholdet og alt det andre som hører med til verdens mest populære idrett.

– Jeg har vokst opp med fotballen, sier Teresa og legger ut om barne- og ungdomsårene på Åndalsnes og i Ålesund. Om en mor og far som holdt med hvert sitt lag, henholdsvis Molde og Ålesund, og om mange gode opplevelser fra tribuner og fotballstadioner.
Da hun traff mannen sin, Kurt R. Eriksen, innrømmer hun at fotballinteressen ble brukt for å imponere han. Riktignok har Teresa aldri selv spilt organisert fotball, men som lærer på skoler både i Norge og Spania, har hun gjennom årene møtt mange foreldre, elever og kollegaer til gemyttlig kamp om lærkula. Det har gitt mersmak.

Aktiv i Oso Polar

Teresa er med i ”Oso Polar” (Isbjørn), den eneste norske, offisielle supporterklubben – peña – til fotballklubben Málaga CF som spiller i den øverste spanske divisjonen, La Liga.
Denne sesongen har supporterklubben doblet medlemstallet og har nå flere enn 40 medlemmer. Da det i vår ble ledige årskort, kastet Teresa seg raskt rundt og meldte seg inn i Oso Polar. Hun er verken den første eller eneste kvinnen i supporterklubben, for så lenge den har eksistert, har det alltid vært med 3-6 kvinner. I dag er Teresa nærmest fast inventar på La Rosaleda – Málaga CFs hjemmearena i Málaga by når klubben spiller sine hjemmekamper.

Fotball – en guttegreie?

– I Norge er fotball først og fremst en ting gutter og menn er opptatt av. Her i Spania er det annerledes. Bor du i Spania sånn som jeg gjør, så er det ikke lett å styre unna fotballen. Her er den en del av livet og kulturen, sier Teresa som arbeider som lærer ved Den norske skolen, Málaga, i Benalmádena.
Hun har latt seg imponere av at både gamle og unge, fedre, mødre, besteforeldre og barn dukker opp på stadion og er opptatt av fotball.
– Det er nærmest en del av familielivet her i Spania, smiler Teresa som vil at flere jenter og kvinner skal få øynene opp for fotball.

– Hvorfor er det viktig?

– Først og fremst fordi jeg tror mange jenter og kvinner vil like å bli med på fotballkamper, oppleve trøkket på tribunene og selvsagt selve spillet. En annen ting er alt det sosiale rundt fotballen, gode fellesopplevelser på tvers av kjønn og alder, sier Teresa:
– Det er jo noe helt annet å se og oppleve fotball live enn på tv!

Nye regler i Oso Polar?

I dag fungerer medlemskapet i Oso Polar slik at alle medlemmer disponerer et eget årskort og har dermed fri adgang til alle Málaga CFs hjemmekamper i La Liga på stadion La Rosaleda. Når medlemmene ikke selv kan eller vil benytte seg av billetten, kan andre gjester utenfor supporterklubben bruke inngangsbilletten.
Teresa har sin egen idé om hvordan flere jenter og kvinner kan bli med på fotballkampene med Oso Polar:
– Dersom supporterklubben vår innfører et A- og B-medlemskap, kan det bli lettere å få med flere kvinner på kamper. Med et B-medlemskap kan nye medlemmer betale en liten årskontingent som gir førsterett til å benytte ledige billetter til stadion, framfor andre gjester. Da blir ikke terskelen og prisen så høy for at kvinner blir med. Og liker de spillet, så kan de jo neste år kanskje bli fullverdige A-medlemmer i Oso Polar, forklarer Teresa.
Hun har allerede vervet ett kvinnelig medlem til supporterklubben, og flere skal det forhåpentligvis bli.

– Hva er høydepunktet i din karriere som Málaga-supporter?

– I vår da Málaga slo selveste Barcelona 2-0 på La Rosaleda, kommer det lynkjapt fra Teresa: – Alt kan jo skje i fotball!
 
fotball
 
”En fantastisk kveld på La Rosaleda! Mange mål, men dessverre ikke i Málagas favør. Laget tapte til slutt 1-3 mot Las Palmas. Men det var en fantastisk opplevelse med herlige folk fra supporterklubben Oso Polar og flotte plasser. En utrolig kveld som vi må gjenta!”
Dette skriver Paul Woodman om fotballopplevelsen han, Adam Ravn Torrissen og Ann Ravn Jarlsdatter nylig hadde på La Rosaleda med supporterklubben Oso Polar.

På kamp med Oso Polar!

Oso Polar – Isbjørn – er den eneste offisielle norske supporterklubben til fotballklubben Málaga CF. Klubben som i dag teller mer enn 40 medlemmer, disponerer fine billetter til alle lagets hjemmekamper på stadion La Rosaleda i Málaga by. Vil du bli med oss på kamp, ta kontakt med Arne Bjørndal (arne.bjorndal@me.com eller +34 6275 62456) eller gå inn på vår Facebook-side Peña Oso Polar.
Av Arne Bjørndal og Oso Polar

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.