Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga

Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrige forbipasserende kikker etter det finurlige kjøretøyet som akkurat nå triller ned gjennom gatene rundt Mijas Golf. Med en styrespake akkurat som i et helikopter fører Gonzalo, oppfinneren av kjøretøyet, oss gjennom svingene, mens det rister i den lille kabinen og føttene trykker sporadisk på pedalene.

Oppsiktsvekkende design

Etter kjøreturen setter vi oss på en café og snakker om Gonzalos oppfinnelse, som står rett ute på gaten. Folk stopper opp og tar bilder. Den vekker tydeligvis oppsikt og, etter ansiktsuttrykkene å dømme, også interesse. ”Jeg bor i Torreblanca, og kjører ofte små turer ned til kysten og opp igjen – kanskje kun 5-10 km. Langt de fleste gangene var det kun meg i bilen, eller maksimalt én annen passasjer. Og så begynte jeg å tenke på om det ikke var en mer skånsom måte å transportere seg selv på disse turene. Sykkelen var ikke et alternativ, for det går bratt oppover.
Det var faktisk starten på det som fire år senere skulle bli til Mö,” forteller Gonzalo. Det er et hull i de urbane transportbehov, og det er dette hullet Mö skal fylle. Det punktet mellom en sykkel og en bil, som især blir tydelig i kupert terreng.

Spansk oppfinnelse – spansk produsert

For godt og vel et år siden ble det åpnet opp for reservasjoner, og om et par måneder går produksjonen av litt over 100 Mö-er i gang, på en nedlagt Suzuki-fabrikk i Jaén. De 100 Mö-ene skal spres vidt omkring – noen skal til USA og Asia, andre blir her i Europa. Prisen for å få din egen Mö er 5000 € – men så er den også utviklet, designet og produsert i Spania.
Over 100 personer fra 16 forskjellige land bidro med ideer til utvikling, design og konstruksjon, takket være ”open source” og betatester-programmer.
 
Selv har Gonzalo en bakgrunn som ingeniør – nesten da. For han ble aldri ferdig med studiene. ”Sist var jeg opptatt med fremstilling av li-ion batterier, men da de fleste av mine kunder gikk konkurs i 2007, gikk jeg også selv konkurs. Batteriet til Mö har derfor vært det enkleste for meg å utvikle,” smiler Gonzalo.
Batteriet kan lades hjemme, på kontoret eller hvor som helst, og det finnes også en stikkontakt, hvis solen ikke er kraftig nok til å lade batteriet via solcellene.

Fart og fjæring

Hele Mö-ens tak er dekket med solpanel, som lades opp uansett om den kjører eller står stille. Energien lagres i de batteriene som befinner seg inne i kjøretøyet. Hvis du har bensin i blodet, vekker Mö-en med all sannsynlighet ikke din indre Martin Schanche. Som lovgivningen er nå, må motoren kun assistere opp til 25 km/t. Det betyr ikke at Mö ikke kan kjøre hurtigere. Det er jo også pedaler til å assistere med, og går det nedover en bakke kan den kjøre langt hurtigere – opp til 50 km/t, forteller Gonzalo.
Da jeg prøvekjører Mö-en sammen med Gonzalo når vi da også hurtig opp på 40 km/t på veiene rundt Mijas Golf. Men det er ikke noen racerbil og den er, i likhet med Ellerten (liten dansk bil med tre hjul), ment som et nærtransportmiddel. Faktisk kategoriseres den som en el-sykkel med tre hjul, fordi den har pedaler som assisteres av en liten elmotor.
Dens store fordel er at den er lukket, hvilket beskytter mot vind og vær. Det er særlig viktig i Norden, hvor Gonzalo håper at hans Mö vil komme til å kjøre rundt i gatene.
Når det kommer til komfort, er man dog ikke i tvil om at Mö ikke er noen bil. Det er en form for støtdempere, men den følelsen det er å sitte inne i karosseriet av tre minner mest om å bli transportert rundt i lasterommet på en cargobike. Sikkerheten er dog høyere enn det flotte designet i tre umiddelbart får man til å tro. Rundt langs Mö-ens kanter er det metallbøyler som beskytter passasjerene hvis den skulle velte rundt, og fremst på kjøretøyet er det en såkalt ”crumble zone”, det vil si en struktur som er beregnet til å absorbere energi ved en eventuell påkjørsel, noe som i en viss grad skåner passasjerene fra en bråstopp.

Bygg den selv

Har du lett for å finne frem til din indre ingeniør, kan du faktisk bygge en Mö selv. All teknologien samt designet bak Mö er nemlig lagt opp som ’open source’. Det vil si at det er tilgjengelig for alle på nettet. ”Mitt ønske er at andre land også får lyst til å bygge Mö-er, noe som gagner både klimaet og skaper lokal økonomisk fremgang. Derfor er teknologien og tegningene tilgjengelig for alle,” avslutter Gonzalo.

Dansk forgjenger

Danmark var først i løypen da man på 80-tallet introduserte ”Mini El”, som senere ble døpt for ”Ellerten” på folkemunne. Ellertens høye pris og mange tilbakekallelser gikk dog utover salgstallet. Det anslås at det i dag finnes ca. 250 registrerte Ellerter i Danmark.

Spesifikasjoner

Veier 100 kg.
50 km rekkevidde med utelukkende batteridrevet motor
Kapasitet: 2 personer + bagasje
EBS (ABS)-bremser
To sett pedaler
Kan parkeres vertikalt
Interiør for det meste i tre
 
 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.