Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Tørre øyne-syndromet er en av de vanligste sykdommene, som rammer hver sjette person i verden, og som dessuten er årsak til ca. en femtedel av alle besøk hos øyenlegen. Til tross for at det er så vanlig forblir tørre øyne-syndromet en av de mest feildiagnoserte og feilbehandlede sykdommene.

Egentlig er hele konseptet, inklusive syndromets navn, feilaktig. I virkeligheten er det i de fleste tilfellene spørsmål om en kronisk betennelse som resultat av utilstrekkelig smøring av øyets overflate, og handler egentlig ikke om tørrhet. Symptomene varierer fra milde til meget besværlige, og kan føre til invalidisering. De vanligste forekommende symptomene er: irritasjon, brennende følelse, kløende røde øyne, følelsen av å ha sand under øyelokkene, trøtte øyne samt nedsatt syn. Konstant rennende øyne er også et typisk tegn på tørre øyne-syndrom.
 
Noen risikofaktorer for tørre øyne-syndrom er: alder, kjønn (å være kvinne), overgangsalderen, gikt, anvendelse av visse legemiddel, f.eks. allergi- eller antidepressive medisiner, antihistaminer, øyeoperasjoner, så vel som LASIK og grå stær operasjoner og visse hudproblem som rosacea og atopi.
 
Øyets overflate, som hele tiden fuktes med tårer og meibomskjertlene som produserer lipider (ulike fettlignende emner) fungerer som en perfekt biologisk helhet. Kjemisk eller mekanisk ubalanse i dette systemet kan føre til skader på øyets overflate, kronisk betennelse og svekker de viktige meibomskjertlenes funksjon. Meibomskjertlene slutter å fungere normalt med alderen, samt på grunn av årsaker som livsstil, klima, bostedsmiljø, anvendelse av mobiltelefon og datamaskiner m.m. Uten lipider forblir ikke tårene på øyets overflate men fordamper for hurtig bort. For å beskytte og fukte seg produserer øyet da mer og mer tårer, som bare renner bort. Det ser virkelig sørgelig ut, for det ser ut som om man gråter hele tiden. Øynene føles fremdeles tørre og irriterte, samt at de får lett infeksjoner. I de fleste tilfellene behandles tørre øyne-syndromet med fuktgivende dråper, såkalte ”kunstige tårer” som lindrer problemet inntil videre, men det har ingen langvarig effekt. En slik strategi er meget populær, til tross for at faktisk tåremangel som årsak til tørre øyne er meget sjelden. Det er mye vanligere at det handler om mangel på lipider, som er et resultat av meibomskjertlenes reduserte funksjonsevne. Nøye undersøkelser av pasienter som lider av tørre øyne-syndromet tar sin tid, og dessverre håndteres de for hurtig på mange klinikker verden rundt, og kun fuktighetsgivende dråper skrives ut. Medisinering med bare dråper løser ikke problemet, problemet forsvinner ikke, og mange pasienter begynner å føle seg frustrerte etter en stund.
 
Foruten tid og kunnskap kreves det mye avansert måleutstyr. Våre øyeleger utfører en grundig klinisk undersøkelse, inklusive keratografisk måling av hornhinnen og øyets topografi. Tear lab-utrustningen som vi har analyserer tårenes kjemiske balanse og osmolariteten. Ved undersøkelsen med infrarødt kamera ser øyelegen kondisjonen på meibomskjertlene. All informasjon samles og oppsummeres i en omfattende rapport for siden å kunne velge den rette behandlingen.
 
Iblant rekker det å skrive ut vanlige øyendråper, kortison, antibiotikadråper eller øyelokksalve. Når infeksjonen er borte er det viktigste å forsøke å få orden på øyets naturlige smøring. Den siste og mest effektive teknikken som gjør det mulig å reparere kjertlenes funksjon heter Thermoflo. Den gjør at thermo-elektrisk varme med presis temperaturkontroll når hele veien inn dypt gjennom øyelokket og stimulerer meibomskjertlenes oppgave. Thermoflo varmemassasje kalles også for Eye Spa pga. sin avslappende effekt, og det er en meget fin behandling. Under Thermoflo-behandlingen repareres den naturlige lipidtilstrømningen, hvilket er nødvendig for å bli kvitt tørre øyne-syndromet for lang tid fremover. Man merker en betydelig forbedring direkte etter den første behandlingen, og effekten etter tre behandlinger er langvarig, opp til seks måneder, iblant til og med ett år. Statistikken viser at majoriteten av pasientene som prøver Thermoflo blir bedre både fysisk og psykisk og er meget fornøyde med resultatet.
 
Thermoflo er en helt ny og revolusjonerende metode som nettopp har begynt å bli kjent i Europa, og vi på Sol Eyes klinikken er først ute med å tilby Thermoflo behandlinger i Andalucía og Spania.
Av Sol Eyes, www.soleyes.es

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet