Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Fakta:

Chloe og Friederich er holistiske behandlere, som ser på deg som en helhet og anerkjenner at din livsstil, ditt sinn, din psyke og din kropp henger sammen! Tilsammen har de mer enn 20 års erfaring i behandling av hormonelle ubalanser og kroniske sykdommer. De er stiftere av currame-metoden, Health Mentor Utdannelsen og Skap naturlig (hormon)balanse.

 
Se mer om dem på www.currame.com, facebook.com/currame/ og @currame0
 
De fleste kvinner opplever faktisk hormonelle ubalanser on and off i hele deres liv. En syklus som kan være krevende, fylt med PMS, ømme bryster og en smertefull menstruasjon med mye blødning. Når hun møter 40 års alderen – ja, så er det på tide å se fremover, for på et tidspunkt kommer hun i overgangsalderen, som kan være fylt med hetetokter, depresjonslignende følelser og tørre slimhinner.
Men er det kun kvinner som skal være oppmerksom på hormonelle ubalanser?
 
hormonellegener1NEI, BESTEMT IKKE!
 
De fleste menn opplever et fall i deres testosteronproduksjon når de når en alder av rundt 40 år, og dette kan være et tegn på at de snart befinner seg i andropause – altså, den mannlige overgangsalderen.
 
Selv om det er naturlig at testosteronproduksjonen faller med årene, ses det markant hos mange, og dette gir ubehagelige virkninger, som manglende motivasjon, økt magefett, seksuelle problemer, skallethet og mye mer.
 
Ca. 50 prosent av alle norske menn over 40 år har opplevd problemer med å få reisning.
 
Sex og suksessfølelsen stimulerer dannelsen av testosteron hos deg som mann.
 
De fleste kvinner kommer i overgangsalderen i en alder av 45-55 år, hvor gjennomsnittsalderen er 51 år gammel. Generelt sier man at en kvinne har kommet i overgangsalderen, hvis hun ikke har hatt sin menstruasjon på rundt et år og hun er over 35 år gammel.
 
hormonellegener2Mannens tegn på overgangsalder:
• Lav eller ingen sexlyst
• Impotens/reisningsproblemer
• Irritabilitet og tristhet
• Manglende overskudd og trøtthet
• Tap av muskelmasse og styrke
• Vektøkning – økt mage-/bryst-fett
• Infertilitet
• Søvnforstyrrelser
• Ledd-knokkel problemer
• Skallethet
• Problemer eller sykdom i prostata
 
Kvinnens tegn på overgangsalder:
• Uregelmessig menstruasjon
• Hetetokt og svette om natten: John Hopkins Universitet rapporterer at omtrent
75% av alle kvinner som har kommet i overgangsalderen opplever hetetokt. (plutselige, korte, periodiske stigninger i kroppstemperaturen)
• Humørsvingninger og følelse av tristhet
• Vektøkning
• Søvnløshet og endringer i søvnkvalitet
• Tynt hår og tørr hud, samt vaginal tørrhet
• Endringer i vannlating
• Manglende sexlyst
• Hyppigere PMS-tegn
• Stivhet og ømhet i ledd og muskler
 
Ofte når en kvinne kommer i overgangsalderen, forminskes hennes østrogen simpelthen pga. at hun ikke lenger har eggløsning. Østrogenmangelen er ikke uten bekymring, da undersøkelser viser at det øker risikoen for osteoporose, åreforkalkning, tørre slimhinner og foreldelse av huden. I denne situasjonen vil en lege gå inn og ordinere østrogenerstatning, men kan dette bare gis uten birkvirkninger? Absolutt ikke, da undersøkelser viser at kvinner som får østrogenerstatning har 24 % høyere risiko for å utvikle brystkreft, sammenlignet med kvinner som ikke har fått noen form for hormonbehandling. Hormonbehandling har også vist seg å fordoble risikoen for å utvikle demens hos kvinner i alderen 65 år og oppover.
 
Når en kvinne opplever lave nivåer av østrogen i kroppen, påvirker det også hennes progesteron- og testosteron-nivåer. Progesteron er et riktig ‘ha-det-godt’ hormon, det har foryngende evner, det bløter opp huden (og slimhinner) og er med på å holde styr på østrogen i kroppen. Testosteron er bestemt også viktig for kvinnen, da det er med på å gi sterke muskler, knokler og økt sexlyst, og ved ubalanser; – ja, det gir hårvekst der som en kvinne bestemt ikke ønsker det!
På den annen side kan du som kvinne også oppleve østrogen dominans. Ofte skjer det pga. påvirkningen fra industrialisering, som inneholder mange skadelige forbindelser, som påvirker ditt hormonsystem. Ved økt østrogen i kroppen opplever du vektøkning (især hofter og mage), hyppigere PMS-tegn (brystspenning/hevelse, humørsvingninger, hodepine), du blir lettere irritert og kan føle deg deprimert, og du har større sjanse for å utvikle brystkreft, cyster i bryst eller underliv, endometriose samt livmorkreft.
 
Det er bestemt ikke kun snakk om dette for en kvinne – en mann kan også oppleve østrogen dominans! Er du over 45 år og har lidt ekstra fett på hoftene? – Ja, så er det en stor sjanse for at du har nettopp det!

Omdannelse av testosteron til østrogen

Det skjer ved hjelp av aromatase, som er et enzym som befinner seg i ditt fettvev og er med på å omdanne testosteron til østrogen – ja du har faktisk kommet inn i en ond sirkel, da mer fett gir mere aromatase, som gir mer østrogen, og østrogen gir mer fettlagring, enten du er kvinne eller mann!
 
Øl inneholder østrogenlignende stoffer og kan være giftig for testiklene.
 
Det er viktig, at du anerkjenner din kropp som en biologisk helhet!
For å komme i mål med dine ønsker, så skal vi ha alle aspekter i tankene!
Din lever og ditt hormonsystem!
 
Når kroppen frigir testosteron, blir det meste bundet til et protein ved navn sexhormonbindende globulin – SHBG. Det dannes i leveren og regulerer mengden av det frie testosteronet som er tilgjengelig i kroppen (den aktive form). Østrogen stimulerer produksjonen av SHBG og nedsetter derfor det virksomme frie testosteronet. Det dannes mer SHBG med alderen, især hvis man har nedsatt insulinfølsomhet på grunn av feil kosthold, overvekt og for lite mosjon.
 
Din lever er med på å håndtere dine hormoner i din kropp. F.eks. omdanner din lever østrogen til en mildere form i lever-fase-1 avgiftning og i lever-fase-2 avgiftningen omdanner din lever den milde form for østrogen til en vannoppløselig form, slik at det kan utskilles gjennom urin og avføring.

Ønsker du å få styr på ditt hormonsystem og merke mer flow, glede og letthet i kroppen?

Hos curra • me arbeider vi med helheten, kosttilskudd, kost og laboratorietester. Det er nemlig slik at du kan ta en hormonanalyse og finne nøyaktig ut av hvor dine ubalanser ligger og få en presisert behandlingsplan ut i fra dine ubalanser, kropp og behov!
 
Book Friederich til en helsekonsultasjon som avholdes i Centro Sanum eller hjemme hos deg selv på friederich@currame.com.
 
Har du spørsmål er du alltid velkommen til å skrive til dem på info@currame.com, via www.currame.com eller via instagram @currame0.
 
Av Friederich Damore Bruun & Chloe N. Bjoerk – Holistic Nature Doctors, Forfattere, Utdanningsledere og Master Health Mentorer www.currame.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.