Det er ingen tvil om at framveksten av Internett har revolusjonert hverdagen vår. Dette gjelder blant annet hvordan vi bestiller reiser og utfører andre finansielle transaksjoner på nettet, noe som har ført til en framvekst av såkalte kryptovalutaer.
Den mest kjente av disse er bitcoin, en digital valuta som så dagens lys i 2009. Identiteten bak personen som startet bitcoin er fortsatt ukjent, men den skiller seg fra andre valutaer ved at den ikke har noen sentralbank, stat eller regulerende myndighet som støtter den i vanskelige tider. Den siste tiden har allikevel stadig flere organiasjoner og banker bestemt seg for at den er kommet for å bli.
Hvor kan bitcoin brukes?
Bitcoin utstedes ikke i sedler og mynter, men kan blant annet brukes på nettet eller tas ut i lokale valutaer i såkalte bitcoin-minibanker. Pengene overfører du enkelt med en e-lommebok, noe som betyr at de raskt er mottakeren i hende. Dette gjør at du hurtig kan ta tjenesten i bruk, uten å måtte tenke på vekslingskurser og gebyrer som ofte ilegges når du handler med tradisjonelle valutaer.
Dette betyr at bitcoin blir stadig mer tilgjengelige for mannen i gata, og bitcoin er således en valuta som passer hånd i hanske med den moderne teknologien. I disse dager bruker vi mobilen til å betale i butikken, sende og motta e-post og surfe på nettet. Denne utviklingen kommer bare å øke, noe som har fått betting- og casinobransjen til å anslå at ca. 164 millioner mennesker kommer til å bruke mobilen til å spille online i 2018. Det er derfor opplagt at spillbransjen, som omsetter for flere milliarder på verdensbasis i uken, har vendt seg mot nye og praktiske betalingsmåter som bitcoin. En internasjonal valuta som bitcoin kan således fungere som en enkel måte å sende og motta penger på, uten at brukeren må tenke for mye på gebyrer og sentralbanker.
Hvordan fungerer valutaen?
Det finnes 21 millioner bitcoins i verden, hvor over 15 millioner er i sirkulasjon. Dette ser til at denne kryptovalutaen er mer stabil enn statsstøttede valutaer som hele tiden kan devalueres ved at det trykkes mer penger. Skrekkeksempelet på dette i nyere tid finner vi i Venezuela, hvor det sosialistiske eksperimentet har ført til hyperinflasjon og at landets valuta har mistet all verdi.
Bitcoin er digitale nøkler som lagres i digitale lommebøker som enten finnes i nettskyer eller på datamaskiner. Disse kan knyttes til vanlige bankkontoer, og du kan vanligvis betale med bankoverføring, mobilbetalinger eller bruke kjente kort som Visa og MasterCard. Bitcoin er en kontantløs valuta, og den siste tiden har det blant annet blitt slått ned på store kontanttransaksjoner i land som Spania, Frankrike og Portugal. Dette har ført til en økt interesse for kryptovalutaer som ikke administreres av myndighetene. I tillegg er det heller ikke til å stikke under en stol at det har blitt reist flere spørsmålstegn om blant annet euroens framtid. Den felles valutaen har først og fremst vært en fordel for Tyskland, og flere forbrukere i de søreuropeiske landene spør seg derfor om hvordan markedskreftene har vært til fordel for dem siden finanskrisen i 2007.
Er bitcoin framtiden?
Det er vanskelig å gi et entydig svar på dette spørsmålet, men det er interessant å se at stadig flere store firmaer aksepterer bitcoin som betalingsmåte. Spillselskaper er allerede nevnt, og i tillegg har også Tesla og Microsoft bestemt seg for å akseptere valutaen. Dette kan gjøre det mulig å overføre større pengebeløp for lovlige varer uten at disse rapporteres til sentralbanken. Lovlydige borgere får derfor en følelse av å være mindre overvåket, og det blir derfor spennende å se hvordan myndighetene i Vesten reagerer på denne teknologiske nyvinningen i årene som kommer.
Zimbabwe er et annet eksempel på et land som har opplevd hyperinflasjon og pengesedler med høy verdi.
Spanias økonomi blomstrer ifølge ekspertene som forventer at turismen, husholdningsforbruk og utenlandske investeringer vil fortsette å drive veksten gjennom 2024.…
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.