Månedsmagasinet på Costa del Sol
Krim, klassikere og knappenålsstillhet – Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha besøkt et eneste bibliotek. Så da Mari Carmen Martín Lara, direktør i Benalmádena bibliotek i Arroyo de lo Miel, spurte om vi ville komme og besøke biblioteket, var det en perfekt anledning.

Mari Carmen kontaktet oss fordi hun gjerne vil fortelle at biblioteket faktisk har en avdeling med skandinaviske bøker, samt en omfattende avdeling av engelske bøker.
 
”Vi vil også gjerne oppfordre til at brukerne donerer deres skandinaviske bøker. Vår utenlandske avdeling er utelukkende oppstått pga. donasjoner, og vi vil gjerne hele tiden ha nye, spennende bøker å tilby,” forteller Mari Carmen.

Forbrukeren i sentrum

Forbrukeren i sentrum lyder bibliotekets slagord, som preger enhver folder og flygeblad i skrankens arsenal, og det er tydelig at personalet vet godt at deres arbeidsplass eksisterer for og nettopp pga. brukerne.
”Vår lønn er betalt av offentlige midler, derfor lytter vi til våre brukere,” sier Mari Carmen, da hun viser meg sofahjørnet med gjør-det-selv bøker, som ligger i en avsides krok i biblioteket, og som nettopp er konstruert med bakgrunn av brukernes ønsker.
Et eldre par vandrer stille rundt mellom bokreolene i den engelskspråklige avdelingen, trekker av og til en bok ut og blar litt rundt. Det er mange som bruker bibliotekets fasiliteter, og det er egentlig ikke noen overraskelse, for her innbys det til at man kaster seg over en klassiker i lesesalen eller i et av sofahjørnene.
 
”Med internettets fremgang har biblioteket fått en ny funksjon. Vi er ikke lenger bare en katalog over lesestoff og informasjon, vi er brukernes ’tredje sted’ – det er hjemmet, det er jobben eller skolen, og så er det oss. Vi skal inspirere og motivere brukerne i deres fritid,” forteller Mari Carmen, som er takknemlig for at kommunen aldri har glemt biblioteket økonomisk, til tross for skiftende byråd.
 
I 2015 vant biblioteket prisen ’Liber 2015’, som tildeles det offentlige biblioteket i Spania som oppnår å tilby den beste boklige støtte og atmosfære til sine besøkende. Prisen står på sin egen pidestall i bibliotekets lesesal, og det er noe som man merker at personalet her er stolte over.
 
”Mange unge mennesker bruker våre fasiliteter til å studere,” hvisker Mari Carmen og slår ut med armen mot en lesesal full av unge mennesker, som konsentrert skribler i notisblokker eller på deres bærbare computere. Det er wifi-forbindelse i hele biblioteket, og fra flere av de bærbare snor det seg kabler ned til de strategisk plasserte stikk i gulvet, som lar ledningene suge strøm til computeren. Man er godt klar over at informasjon ikke kun finnes som sorte bokstaver på hvitt papir i en flott innbinding i bokreolen, men at den i vår moderne tid i høyeste grad innsamles via internett. Man har derfor sørget for at fasilitetene passer til behovene til de som studerer.
Skulle man la en knappenål falle i gulvet i lesesalen ville landingen nærmest gi gjenlyd. Sagt med andre ord hersker det en hyggelig men stille atmosfære, og det kan være litt av et sjokk å oppleve så mange spanjoler være så tause på én gang. Men, bibliotekets lesesal er bevis på at det høylytte folkeslaget også har bruk for et stille fristed.
 
Det er ikke bruk for leselamper på bordene i lesesalen, for hele glassfasaden på biblioteket vender ut mot Parque Paloma i Benalmádena, hvor solen skinner fra en skyfri himmel. I innsjøen direkte foran det kjempestore vinduspartiet padler et svanepar fornøyd rundt, og flere av parkens påfugler holder til her i nærheten av biblioteket, hvor de lar deres prangende halefjær henge fritt ned fra gelenderet på branntrappen.

Psst! Det er gratis

Det koster ingenting å benytte seg av bibliotekets fasiliteter. Du skal kun opprette lånekort, hvis du vil låne en bok med hjem. Det er veldig lett å registrere seg som bruker, noe som personalet hjelper deg med. Medbring bare ditt pass eller ditt NIE-bevis – så er du registrert og klar til å sjekke dine første lån ut etter fem minutter. Lånekortet gir deg muligheten til å låne bøker på ethvert bibliotek i hele Andalucía, men bøkene skal leveres tilbake på det samme biblioteket som de er utlånt fra. Man kan låne opp til 12 enheter i 14 dager – deretter kan lånetiden forlenges i 10 dager, maks. tre ganger, via web, telefon eller ved å dra bort til biblioteket.
Med mitt pass som garanti, går jeg opp til skranken og får laget et lånekort. Jeg fyller ut en liten seddel med opplysninger og blir høflig anbefalt å kikke rundt blant hyllene mens kortet utstedes. Fem minutter senere vender jeg tilbake til skranken med en bok under armen, som jeg kan sjekke ut med mitt nye lånekort. Jeg går direkte ut i Parque Paloma og slår meg ned på en benk i skyggen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.