Månedsmagasinet på Costa del Sol
En norsk fotball-proff i Spania – vi møter André Schei Lindbæk

En norsk fotball-proff i Spania – vi møter André Schei Lindbæk

Del

Litt forsinket ankommer jeg Epic Gym i Benalmadena, og svetten pipler litt i pannen etter å ha småløpt opp den lille bakken fra parkeringsplassen ved Paseo Maritimo nede på stranden. Vel inne på treningssenteret blir jeg møtt av en smilende André Schei Lindbæk, som heldigvis er litt forsinket i et møte, slik at jeg nærmest litt unnskyldende kan sette meg ned på den store terrassen utenfor juice-baren for å få igjen pusten og kjøle meg ned litt.
 
Etter noen minutter kommer André og henter meg, og smilet blir fort til latter når det går opp for ham at jeg ble så tungpustet og svett av å gå opp det lille stykke vei, som knapt kan kalles for en bakke. Du skulle hatt deg et års-kort her du, sier han, og legger til at de dessverre ikke selger 5-års kort….
 
André er solbrun, og med sitt blonde hår og atletiske kroppsbygning fremstår han som selve prototypen på det bilde mange har av en typisk sunn og frisk nordmann. Ingen tvil om at den tidligere fotball-proffen har lagt sin sjel i å trene og være i god form også etter at fotballstøvlene ble lagt på hylla. Han er nå 39 år gammel, og det er 8 år siden han la opp som fotballspiller.
 
Vi sitter i juice-baren som har en fantastisk utsikt over palmetrærne og havet, og på Andrés anbefaling blir jeg servert en fantastisk god frukt-shake, «Epic Power» som han bedyrer er sunn – i så fall et godt bevis på at også sunn mat og drikke kan smake fortreffelig.
Jeg spør André om han vil fortelle litt om sin tidligere karriere som fotball-proff, og hvordan han etter hvert havnet i Spania, som fast bosatt nettopp her i Benalmadena.
 
– Og André forteller, om tiden som ung gutt i Oslo, hvor han som så mange andre unge gutter spilte fotball, og drømte om å bli fotballspiller på hel-tid. – Det lå nok i blodet sier han, for om man går noen generasjoner tilbake i tid, så spilte min oldefar for Skeid, et lag som jeg selv også endte opp med å spille for.
 
Han forteller videre at oldefaren fremdeles lever, og han besøker ham alltid når han drar på ferie til Oslo og Norge. Jeg stusser litt på uttrykket «ferie til Norge», og André fanger det opp og legger raskt til; ja, det blir jo ferie i Norge, for Spania er hjem for oss nå. Innimellom snakker han flytende spansk med betjeningen på treningssenteret, så det er ingen tvil om at han ser på det som både viktig og nødvendig å beherske språket når man bor her nede fast.
 
André Schei Lindbæk er kjent for å ha hatt en omfattende karriere innen fotball, som inkluder både korte og langvarige opphold i flere store fotballnasjoner i Europa.

Hvilke land har du spilt fotball i opp gjennom årene André?

Jeg har spilt for en rekke klubber i Norge; Drøbak-Frogn, Skeid, Kongsvinger, Viking, Lyn, Nordstrand, Abelsø og Molde.
Jeg spilte også mye fotball i Sverige, hvor jeg og familien bodde i 7 år, samt i Danmark og Tyskland.
I 2003 og 2004 spilte jeg for Las Palmas og Numancia i Spania, noe som ble starten på min forkjærlighet for dette vidunderlige landet.

Hva er høydepunktet i din karriere som fotball-proff?

Høydepunktet var uten tvil da jeg i 1999/2000 spilte for Molde, hvor vi foruten å ta to sølv i tippeligaen også spilte i Champions League. Vi spilte mot Porto, Olympiakos, og Real Madrid. Det absolutte høydepunktet kom da jeg scoret vårt eneste mål mot Real Madrid og deres keeper, Iker Casillas, som senere ble kåret til verdens beste keeper. Jeg spilte på høyresida, og brasilianske Roberto Carlos spilte venstre-back for Real Madrid. Det var stort, og en helt utrolig følelse da ballen gikk inn over målstreken!

Var det store forskjeller mellom de ulike landene du spilte fotball i, rent profesjonelt sett?

Absolutt, veldig store forskjeller. I Norge er f.eks. alt som heter alkohol bannlyst i fotball-sammenheng, mens i Tyskland var det helt vanlig at sjåføren for lag-bussen stoppet på første bensinstasjon etter kampen og kjøpte noen kasser øl som vi kunne drikke i løpet av hjemturen. I Spania var det tradisjon for å ta et glass vin til maten når man spiste det siste måltidet før kampen, noen timer før avspark! Jeg ventet på pasta og kylling med en cola å drikke til, men her ble det altså servert biff med pommes frites og et glass vin. Enkelte av spillerne drakk både et og to glass vin, for så å gå på banen noen timer senere og spille en fantastisk fotballkamp! Kanskje noe å tenke på for klubber i Norge å ha et litt mer avslappet forhold til alkohol? Totalt alkoholforbud fører til at spillerne raider minibaren på hotellet i det skjulte i stedet, med dertil påfølgende store avis-overskrifter når det går litt for langt.

Som alle fotball-karrier tok også din slutt en dag. Hva var årsaken?

Min karriere fikk en brå slutt i 2008, da jeg spilte i Tyskland. Akilles-senen røk, og etter en periode hvor jeg trente og prøvde å komme tilbake, måtte jeg til slutt bare innse at det var over. Heldigvis følte jeg da at jeg tross alt hadde vært heldig, jeg hadde spilt profesjonell fotball i mange år, og sånn sett oppnådde jeg å få ha den karrieren jeg drømte om som ung gutt. Mange er ikke like heldig, og blir satt ut av spill i ung alder på grunn av skader.

Spiller du fotball fremdeles i dag, bare for moro skyld?

Det gjør jeg i blant, og så spiller jeg og trener en del med min sønn Lucas, som er 12 år. Han trener regelmessig med Benalmadena fotballklubb og storkoser seg der, så fotball ligger nok i blodet hans også. Min datter Carmen, som er 16 år, er mer opptatt av dans og trening her på Epic Gym.

Hva gjør så en fotballproff når karrieren er over, og han fremdeles har mange yrkes-aktive år foran seg?

Som så mange andre hadde jeg vanskeligheter med å se for meg og ikke skulle jobbe med fotball. Jeg hadde et ønske om å hjelpe andre unge og lovende fotballspillere opp og frem, og derfor tok jeg opp jobben som fotball-agent. Dessverre råder ofte en kynisme som jeg ikke likte, både blant agenter, klubber og spillere, så etter en del år som fotball-agent begynte jeg jobben med å realisere en drøm jeg alltid har hatt, nemlig å åpne et helt suverent og annerledes treningssenter. Resultatet, Epic Gym, ser du nå!

Treningssenteret ser utrolig bra ut. Hvordan ble det realitet?

Jeg støtte på en av mine nåværende kompanjonger her nede, Morgan Tjøstheim, som også har spilt fotball for Lyn og Skeid i Norge. Tilfeldigvis har vi også begge gått på Wang Toppidrettsgymnas i Oslo, så vi har masse til felles! Jeg nevnte mine planer for Morgan, og han lot seg ikke be to ganger – etter en times prat var idéen blitt realitet og vi startet letingen etter lokaler.

Hva ville dere skape med Epic Gym, og hvordan skiller det seg ut fra andre treningssentre?

Vi satte aller først meget store krav til beliggenhet. Senteret skulle ligge ved stranden med havutsikt, det skulle være stort, og moderne. Ja, rett og slett et litt sexy treningssenter! Videre hadde vi som mål å innrede det på et så bra og moderne vis at våre kunder skal foretrekke å være her hos oss i stedet for hjemme! Dette synes jeg at vi har klart å oppnå her i Benalmadena. Epic Gym er på hele 1400 kvadratmeter, vi har et fantastisk tilbud av en rekke aktiviteter. Vi har også tilrettelagt og tilpasset våre aktiviteter for at det skal inkludere hele familien, f.eks. har vi hver dag barnetimer fra kl. 17, som inkluderer kick-boksing, dans og Cross-fit trening. Altfor mange barn tilbringer dagene med mye stillesitting foran en computer, og vi vil gjerne bidra til å aktivisere dem. Videre har vi laget en fantastisk juice-bar, hvor vi serverer sunne drikker og noe smått å spise. Det er nyttes-løst å trene i mange timer for deretter å gå ned i gaten og spise en hamburger med pommes frites, så vi ønsker å gjøre alle oppmerksom på viktigheten av et sunt og riktig kosthold. Vi tilbyr også mange tilleggstjenester, som f.eks. Fysioterapi og Osteopati.

Dere åpnet 1. desember 2016. Hvor mange ansatte er det hos Epic Gym nå, og hvordan har senteret blitt mottatt blant publikum?

Vi er nå 10 ansatte, fra mange ulike nasjoner, slik som Brasil, Venezuela, Colombia, Norge, og selvsagt Spania. Vi har allerede fått mange faste kunder, og det ser ut som om ryktet sprer seg raskt via «word-to-mouth» – mange har med seg venner som de introduserer for oss. Det er fantastisk moro, og jeg ser ikke bort i fra at vi en gang i fremtiden må opprette en venteliste for nye kunder. Kvaliteten skal nemlig opprettholdes, og da må det ikke bli overfylt og lange køer ved treningsapparatene. Kundene fordeler seg på ca. 50 % spanjoler og den andre halvdelen er mennesker fra hele verden, også mange skandinaver.

Du har en travel hverdag André – hvor finner vi deg på en fridag?

Vel, kanskje ikke helt uventet er jeg gjerne å finne på fotballkamp i Málaga, som i patriotisk ånd er mitt spanske favorittlag. Å kunne gå på stadion i T-skjorte i januar og se førsteklasses spansk fotball er helt spesielt! Spansk fotball er etter min mening den beste i verden.

Jeg oppfatter det slik at du har definitivt flyttet til Spania for å bli – hva er fremtidsplanene?

Det er riktig, allerede på planleggings-stadiet var det hele tiden meningen å flytte til Spania på permanent basis. Vi bygget vårt eget hus like ved Den Norske Skolen, slik at våre barn kan gå til skolen hver dag. Vi har vært kjempefornøyd med skoletilbudet deres, og synes at vi og våre barn har fått meget god oppfølging og tilrettelagte forhold. Samtidig er Lucas og Carmen også aktiv i spanske miljøer og har mange spanske venner, slik at hele familien er godt integrert her i Spania. Så her til Spania er vi så absolutt kommet for å bli, og hvem vet, kanskje det blir flere Epic Gyms etter hvert?
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com. Foto: Simon Goltermann

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.