Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bil i Spania Hva er alternativene?

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Enten man er på langtidsferie her og tilbringer deler av året i Spania, eller bor her fast, vil et ofte stilt spørsmål før eller siden dukke opp; hva gjør jeg med tanke på bil?

 
Nå er det selvsagt mange som eier eller leier bolig med en beliggenhet som har gangavstand til både strand og ellers alle andre fasiliteter man har som kriterium for et vellykket opphold, men før eller siden ønsker de fleste å oppleve og utforske litt mer av Costa del Sol, foruten sitt nærområde. Vi skal her se litt på de alternativene som finnes, samtidig som man holder seg innenfor lovens grenser.

Leie bil

For mange kan det å leie en bil når man er her, være en god og økonomisk fornuftig løsning. Noen av dem som bor her fast for en periode av et år eller to velger også å leie bil, da det i mange tilfeller kan være rimeligere enn å kjøpe.
Man slipper å forsikre sitt eget kjøretøy, betale avgifter, det er ingen verditap å tenke på, og man slipper stresset med å selge sin bil når den dagen kommer at man skal dra tilbake til hjemlandet Norge.
Ulempen er at de fleste billige bilutleie-selskaper kun tillater leie for 30 dager om gangen, så det er en del arbeid forbundet med å skifte bil hver måned, kanskje ikke engang fra samme selskap. Man får heller ikke vanligvis den samme bilen som man hadde de forutgående 30 dagene, så man må da venne seg til å kjøre en ny bil på månedlig basis.
Å finne de billigste avtalene krever også at man bruker en del tid på internett, og at man bestiller i god tid for å få de beste prisene. Typisk skrus også prisene opp i turist-sesongen, særlig hos lavpris-selskapene, og havner man i den situasjonen at man plutselig er nødt til å leie bil på kort varsel, kan det ofte bli en dyr affære.
Det er også mange eksempler på at man «får hva man betaler for», og det rapporteres ofte om problemer ved leie av bil fra de aller billigste selskapene. Problemene kan være f.eks. at man får en bil i dårlig teknisk stand, eller at man blir holdt ansvarlig for skader som allerede var på bilen før man leide den.
Vårt råd her i Det Norske Magasinet er å vurdere nøye om man heller skal betale litt ekstra for leie-bilen hos et velrennomert firma, så er man mer sikker på at ikke ting går galt.

Kjøpe bil

Mange som eier bolig her foretrekker å kjøpe bil i Spania, så har man alltid sin egen, velkjente bil til disposisjon når man besøker Costa del Sol. Særlig fastboende velger som oftest denne løsningen, og det å kjøpe bil i Spania er også vanligvis en mye billigere fornøyelse enn det er i Norge.
Man skal dog også her være oppmerksom på at det finnes noen feller å gå i, så med mindre man snakker flytende spansk og har full forståelse for hvordan ting fungerer i Spania, vil det for de fleste være det mest fornuftige og enten kjøpe en helt ny bil, eller å kjøpe hos en brukt-bilforhandler som leverer bilen med garanti opptil 12 måneder, samt med garanti for at bilen er fri for heftelser og ikke har ubetalte bøter som kan dukke opp i fremtiden. I Spania følger nemlig bøtene kjøretøyet, og ikke eieren, som i Norge.
I forhold til mange andre europeiske land er bruktbil-markedet priset høyt i Spania, noe som er bra for annenhåndsverdien når man selv skal selge, men det kan være litt frustrerende når man skal kjøpe. Årsmodell og km-stand har enkelte ganger tilsynelatende ingen betydning for prisen, og det er store variasjoner ute og går.
Å bruke litt tid på bilkjøpet er vårt beste råd, også ved kjøp av helt ny bil. Forhør deg om kampanjer, nå eller i nærmeste fremtid, og innhent gjerne pris på samme bil fra flere forskjellige bil-firma, da det kan variere en del. På brukte biler er det som oftest lagt inn litt prutningsmonn, så her må man prøve seg frem. For å kjøpe bil i Spania må man ha NIE-nummer.

Ta med bil fra Norge

Dersom man er i Spania i inntil 6 måneder i året, er det ingenting i veien for å ta med sin norske bil til Spania. Merk at perioden man kan kjøre norsk bil i Spania er totalt inntil 6 måneder i løpet av en 12-måneders periode. Man starter altså ikke en ny 6-måneders periode ved å ta bilen ut av Spania for en helg til f.eks. Portugal.
Det er som vi alle vet en lang kjøretur fra Norge til Spania, men noen tar denne turen som en begynnelse på en lengre ferie, og benytter anledningen til å se litt mer av Spania og Europa for øvrig underveis. Innlysende nok passer denne løsningen best for dem som kanskje tilbringer vinter-halvåret i Spania, og som ikke er avhengig av bil i Norge, dersom man flyr hjem en gang i blant i løpet av den tiden man er her nede.
Nå er det jo fri grensepassering i Europa, så det kan være lurt å ta vare på en del kvitteringer for bensin, ferger, bompenger, parkering og lignende under kjøreturen ned til Spania. –Helst kvitteringer hvor bilens registreringsnummer fremgår. På forespørsel om når et gitt kjøretøy først ankom Spania, er det nemlig bilens eier som har plikt til å bevisføre datoen, ikke politiet. Det er heldigvis en sjelden problemstilling, og politiet bruker normalt ikke mye ressurser på slikt. Dog skal man være føre var.
Husk også kravet til EU-kontroll – den må nemlig utføres i Norge for norsk-registrerte biler. Ingenting er mer kjedelig enn å ha kjørt hele veien fra Norge til Spania for så å ha glemt EU-kontrollen. Da kjører man enten ulovlig, eller så må man pent kjøre den lange veien tilbake til Norge.
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet