Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Hei Christina!

Mitt navn er Sven, og jeg mangler noen tenner i høyre overkjeve.
Jeg vet ikke om jeg skal velge en bro, implantat, eller bare la det være som det er….
Kan du gi meg noen råd?

Hei Sven!
Takk for din e-mail.
Det første du bør gjøre er å besøke din tannlege, som gjør en grundig undersøkelse av din kjeve, dine tenner, tannkjøtt, og allmenn helsetilstand. Man kan aldri gi korrekte, eksakte svar uten å undersøke pasienten og ta røntgenbilder.
Jeg skal gi deg litt informasjon om fordeler og ulemper.
Hovedregelen er alltid å tilstrebe et balansert bitt, og at vi skal kunne tygge maten like bra på høyre som på venstre side.
Ubalanse fører til uønskede forandringer av beinstruktur, muskulatur og tenner. Tenner som ikke har antagonist og/eller en tann foran/ bak, kommer til slutt til å forlenges eller plassere seg i en uønsket retning. Venter man for lenge med å erstatte en tann, kan man dermed havne i en situasjon hvor det er for sent med ønsket optimal behandling.
Jo lengre tid det går etter at du har trukket en tann, desto tynnere og kortere kommer din beinstruktur til å bli. I de fleste tilfeller kan man tilføre ekstra beinmasse, men behandlingen kommer til å koste mer og ta lengre tid.
I de tilfellene hvor man kan ha implantat, anbefaler jeg dette alternativet fremfor bro-terapi.
Hvorfor? Jo, du slipper å slipe ned noen tenner, og det er mye lettere å holde det rent.
Hver gang man sliper ned en tann for å ha en krone eller bro, skal man være klar over at det finnes en liten risiko for at tannen blir hyperfølsom, og etter hvert må rotfylles. Dette skjer ikke ofte, men risikoen er der.
Ofte fester det seg mat under/mellom tennene i en bro. Det er nesten uunngåelig. Dette stiller store krav til pasientens renhold, med mellomroms-tannbørster og regelmessige besøk til tannlege/tannpleier.
Implantatbehandlinger har veldig høy suksess-rate om den som utfører det følger kunstens regler og bruker implantat, beinmasse etc. av god kvalitet.
I dag finnes det mange ulike implantat-merker, og dermed også varierende priser. Tenk på at implantatet er en skrue som skal opereres inn i ditt kjevebein. Det er derfor viktig å vite hvilken type som benyttes, og hvilke garantier man har.
Kjøp ikke katta i sekken!
Betal heller litt mer, for dette er en behandling som skal vare livet ut.
Uansett hvilken behandling du velger stiller det store krav til deg som pasient. En som røyker har mye større risiko for mislykket implantat-integrasjon. Om man ikke holder det rent og pent risikerer man å miste implantatet, akkurat som ved en “vanlig” tann som løsner.
I overkjeven har vi bihuler og dermed mindre og tynnere beinstruktur. Vanligvis må man tilsette mer beinmasse og foreta et såkalt “sinusløft”.
Fordelen med broterapi er at det går relativt hurtig og er “billigere”. En bros levetid er ca. 10- 15 år, så i det lange løp kan det allikevel bli “billigere” med implantat.
Implantatbehandlingen er i prinsippet smertefri. Den eneste gangen man kan ha besværligheter er i dagene etter innsettelsen av implantatskruen. Det kan da være ømt og opphovnet i området.
Ved broterapi kan en økt tannfølsomhet forekomme, men det går som oftest over etter noen dager. Det kan dog ta flere måneder.
Jeg håper at dette svaret har gjort deg litt klokere. Du er alltid velkommen til å stille flere spørsmål, og om det finns noe som er uklart skal jeg gjøre mitt beste for å utdype det nærmere.

 
Med solrike hilsener
Christina Radics

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet