Månedsmagasinet på Costa del Sol
Anita Delgado: Málagas indiske prinsesse

Anita Delgado: Málagas indiske prinsesse

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
I 1890 ble en kommende prinsesse født i Málaga. Hennes navn var Ana María Delgado Briones, datter av cafébestyrer-paret D. Ángel Delgado de los Cobos og Dª Candelaria Briones. Hun fattet i tidlig alder interesse for det kreative miljøet, og inntok som ung tenåring flamenco-dansegulvene i Madrid. Hun gikk under kunstnernavnet Anita Delgado, og det var under en forestilling hun møtte sin prins, den indiske maharaja Jagatjit Singh.
 
Det var en gang en prinsesse, som ble født en kjølig dag i februar på Calle Peña i Málaga. Det var en av de dagene hvor solen sto høyt på den blå himmel, og den friske vinden fikk palmegrenene til å svaie kraftig. Våren var på vei, og dagene ble kun lysere fra nå av. Familien levde godt i denne syd-spanske byen. Foreldrene drev den lille café La Castaña, hvor Ana María og hennes søster fikk vekket deres kunstneriske interesse. Til caféen kom diktere, malere og dansere, og de to små pikene ble tiltrukket av det levende kunstmiljø. Barndomsårene gikk med til å oppleve og utforske caféens interessante liv. Pikenes lidenskap for kunst ble utviklet enda mer da de begynte å delta i dikt- og litteraturklasser, og gleden barna viste for det kulturelle gjorde at faren prioriterte undervisningen, til tross for den trange økonomiske situasjonen familien befant seg i. De harde levevilkår medførte at foreldrene til slutt besluttet seg for å søke lykken i Madrid, hvor de to små pikene således påbegynte deres ungdomsår.

Dansen begynte i Madrid

I den spanske hovedstad fant foreldrene arbeid, og pikene fortsatte deres studier, hvor de senere, på tross av farens motvilje, begynte som oppvarmingsdansere for de store flamenco-showene på konsertcaféen Central-Kursaal. På det tidspunktet var Anita 16 år, og snart ble de kjent som Las Hermanas Camelias (Camelias-søstrene). På Central-Kursaal sirkulerte mange av Madrids intellektuelle og kunstnere, som kom for å oppleve de spektakulære danse-showene.
 
Året var nå 1906, og Spanias konge, Alfonso Xlll, skulle giftes med den engelske prinsesse Victoria Eugenia, og mange fornemme personligheter fra hele verden var invitert – heriblant Jagatjit Singh, den indiske byen Kapurthalas maharaja, og Anitas kommende ektemann. Den unge piken og hennes søster danset flamenco for harde livet på Central-Kursaal, hvor flere av kongens adelige gjester søkte til om kvelden. Den indiske maharaja var blant publikummet, og da han så den unge malagueña ble han så betatt, at han ba om å få møte henne. Anita avslo dog Singhs tilnærmelser, og kort tid etterpå måtte han forlate Madrid i all hast, da det nygifte kongeparet ble utsatt for et bombeattentat og ingen kunne kjenne seg sikker. Den indiske maharaja reiste dog ikke langt vekk, nærmere bestemt til Frankrike, hvorfra han fortsatte sitt beileri mot Anita. Han sendte brev hvor han ba henne om å gifte seg med ham, men den unge piken var ikke interessert. Brevene fortsatte dog å komme, og etter et særlig poetisk et, av den type hvor maharajen uttrykte sin kjærlighet gjennom et dikt, reiste Anita endelig til Paris hvor det ble holdt en borgerlig vielse, innen ferden gikk mot India.

Spansk prinsesse i India

Eventyret om Anita Delgado fikk nå en ny begynnelse. Hun reiste med Jagatjit Singh til den indiske byen Kapurthala, hvor de ble gift på indisk manér den 28. januar 1908 – Anita var da 18 år gammel. Bryllupet gikk over i historien for sitt imponerende og ekstravagante arrangement, hvor bruden kom ridende på en elefant pyntet fra topp til tå med gull, de vakreste steiner og farger.
 
Anita Delgado levde flere år i India, hvor hun fødte sønnen Maharajkumar Ajit Singh, som hun lærte å snakke spansk. I 1914 reiste hennes mann til Europa for å tilslutte seg den engelske hær under Annen Verdenskrig, og Anita slo følge og ga viktige donasjoner til de engelsk-franske sykehusene. Deretter begynte flammen i ekteskapet å slukne, og Anita innledet et kort forhold med Maharajkumar Karamjit Singh, som var sønn af maharajaen og hans fjerde kone. Som en konsekvens av affæren ble Anita gravid, og når hennes mann fant ut af det, ble hun tvunget til å ta abort. Under prosedyren mistet hun mye blod, og hun ble bare en skygge av seg selv. Maharajaen skilte seg fra henne og forbød henne å noensinne vende tilbake til India, men ga henne dog en livslang pensjon, mot at hun lovet å ikke gifte seg igjen.

Reisen tilbake til Spania

Den indiske prinsessen forlot India og dro i første omgang til Paris, hvor hennes sønn var flyttet til. I begynnelsen levde hun en nomade-tilværelse hvor hun fordelte sin tid mellem Paris, Madrid og Málaga, inntil hun til slutt slo seg ned i den spanske hovedstaden. Hennes eks-mann døde i 1949, noe som gikk så sterkt inn på henne at hun deretter skrev boken Impresiones de mis viajes a las Indias (Inntrykk fra mine reiser til India), hvor hun uttrykte sine følelser for sitt tidligere liv og eks-mannen.
Sønnen hadde i mellomtiden utdannet seg på Cambridge University og Militær-akademiet, og møtt en libanesisk pike ved navn Zahra i løpet av et opphold i England. De innledet en romanse, hvorpå han deretter dro tilbake til India og etterlot Zahra gravid i England. Hun fødte en pike, Maha Akhtar, som kom til verden i Beirut og vokste opp uten å vite om sine indisk/spanske aner. Maha Akhtar fikk først i en alder av 42 år vite at hennes far var Ajit Singh og hennes farmor var Anita Delgado. Men til tross for at hennes spanske slektskap var ukjent lå flamenco-rytmene i hennes hjerte og årer, og da hun en dag dro til Andalusia var det som om hun var kommet hjem, har hun uttalt i et senere intervju. I dag er hun således en profesjonell flamenco-danser og journalist, men hun er også en del av eventyret om Málagas indiske prinsesse, Anita Delgado.
 
Av Christine Petersen

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet