Månedsmagasinet på Costa del Sol
Presbyopi-operasjon – frihet til å se uten briller

Presbyopi-operasjon – frihet til å se uten briller

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Presbyopi, eller alderssyn, er ikke lenger noen grunn til å måtte bruke briller resten av livet. Det er en linseoperasjon der multifokale linser i akryl erstatter de naturlige linsene og er den perfekte løsningen som gir friheten til å se uten briller.

 
Etter en viss alder er det ingen som kan unngå presbyopi, uansett om man har perfekt syn eller vært nærsynt eller langsynt hele livet. Med årene blir elastisiteten i øynene dårligere, linsen blir stivere og øyets naturlige evne til å fokusere på nært hold forsvinner. Ved omtrent 45 års alderen trenger de fleste lesebriller, og med andre synsfeil som nærsynthet eller astigmatisme, trenger man også progressive briller eller i verste fall flere ulike briller. Dette kan begrense livsstilen samt forårsake problemer i hverdagen. Derfor velger nå stadig flere å foreta et kirurgisk linsebytte.
 
De fleste som gjennomgår en presbyopi-operasjon, slipper briller. De trenger heller ikke anstrenge seg for å se på ulike avstander med progressive briller eller oppleve bilde- og/eller tekstforvrengninger eller deformeringer når man arbeider foran en dataskjerm. Skjevheter som kan merkes med briller, finnes ikke med den kunstige og multifokale linsen som erstatter den stive naturlige linsen ved en presbyopi-operasjon.
Et eksempel: Profesjonelle golfspillere forundres over hvor mye lettere det er å spille samt at det blir betydelig ”lettere” å ”putte på green´en” etter et linsebytte.
 
Under en presbyopi-operasjon mykes først den naturlige linsen opp (oppløses) og blir deretter fjernet ved en tunnelformet tverrsnitt på noen få millimeter. Deretter plasseres akryllinsen i øyets linsekapsel. Operasjonen tar bare ti minutter per øye og er smertefri takket være bedøvende øyendråper. Etter operasjonen brukes antibiotiske øyendråper i tre uker, samt fuktgivende øyendråper i et par måneder. Resultatet er permanent og ingen senere korrigeringer er nødvendig. Dessuten utvikler man ikke grå stær etter en linseoperasjon, grå stær som alle vi andre ellers får med alderen.
 
Risikoen ved en operasjon er praktisk talt ikke-eksisterende, og med den rette medisinen forsvinner raskt eventuelle ulemper.
 
Den alvorligste risikoen er infeksjon, noe som rammer 1 av 300.000 personer. Andre komplikasjoner under operasjonen eller problemer under rehabiliteringsperioden er også nesten lik null. Vanligere plager er tørreøynesyndrom som kan opplevas i større eller mindre grad. Røde, kløende, brennende eller rennende øyne er typiske symptom som ofte lett kan avhjelpes ved hjelp av øyendråper eller ved vanskeligere tilfeller med Thermoflo-behandling som lindrer direkte og der effekten varer inntil seks måneder. De første månedene etter operasjonen kan man oppleve problemer med å lese i svakt lys eller se ”halos” (hvite buer og flekker) rundt sterke lyskilder i mørket, ved for eksempel mørkekjøring. Det er ganske vanlig, men beskrives av pasienter som mindre besværlig. Statistikk viser at 98 prosent av pasientene er fornøyde etter operasjonen.
 
Før en presbyopi-operasjon kreves svært omfattende og nøye undersøkelser utført av en erfaren øyenkirurg. Utfra resultater fra tester, målinger og analyser fattes beslutninger rundt det kirurgiske inngrepet, taktikk, teknikk, fordeler og ulemper samt valg av linser, alt utfra pasientens individuelle forutsetninger og alltid i samråd med denne. Alt fra øyets anatomi og tilstand til selve prosedyren forklares av vår kirurg ved hjelp av animerte videoklipp på en lettfattelig måte. Dessuten kan resultatene hjelpa til å forutse mulige risikoer og bivirkninger.
 
Hos oss på Sol Eyes-klinikkene har pasienttilfredsheten høyeste prioritet. Med over 30 års erfaring innenfor øyekirurgi gir vi våre kunder den best mulige servicen og den unike sjansen til å leve livet uten begrensninger og friheten til å se uten briller.
 
Av ol Eyes, www.soleyes.es

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet