Månedsmagasinet på Costa del Sol
Q10 hjelper cellene våre med å produsere energi

Q10 hjelper cellene våre med å produsere energi

”Jeg er blitt eldre, det vet jeg godt… Men jeg kan ikke forstå at jeg plutselig ikke har energi til noe særlig lenger – ikke engang fotball i hagen med barnebarnet. Og det å komme seg ut av sengen om morgenen… pu-ha, det er slitsomt, ikke bare pga. av tretthet, men også pga. ømme ledd med smerter. Det er da merkelig…”

Jørgen er en middaldrende mann med smerter i flere av de store leddene, tretthet og mangel på energi. Han synes også at han har begynt å se litt mer pessimistisk på tilværelsen og framtiden. Dette hadde pågått i drøyt to måneder.
Jørgen hadde fire måneder tidligere startet med det kolesterolsenkende legemiddelet statiner som legen hadde skrevet ut til ham pga. et litt forhøyet kolesteroltall. Utover statinene hadde han ikke endret noe i livet sitt – utover at han altså ikke lenger hadde energi til løpeturer og ikke orket den samme mengden sosiale arrangementer som tidligere.
 
Det Jørgen ikke visste og det svært mange andre heller ikke vet, er at statiner, i tillegg til mange andre bivirkninger, blokkerer for stoffet Q10.
Q10 er et stoff (et såkalt co-enzym), kroppen dels selv produserer og dels får fra kosten. Stoffet er avgjørende for produksjonen av energien i våre celler. Når vi mangler Q10, kan muskelcellenes energifabrikker (de såkalte mitokondrier) ikke få tilstrekkelig med energi fra sukker og fett fra blodet. Dette resulterer i tretthet, muskelsmerter og muskelsvakhet.
 
Jørgen begynte å ta et godt tilskudd av Q10 og fikk det raskt mye bedre – han fikk faktisk sitt aktive og glade liv tilbake.
 
Mer enn 1/3 av alle skandinaver over 65 tar er statiner, og tallet øker stadig. Svært mange går rundt og lider av bivirkninger av medisinen, og det er synd. Om statiner er den rette behandling for den enkelte, er opp til legen å vurdere, men det er verdt å være obs på at mye tyder på at statiner gitt forebyggende stort sett ikke har noen effekt og at forskning viser at statiner gitt behandlende oftest bare bidrar med få dagers ekstra levetid. Utover de nevnte bivirkningene i Jørgens tilfelle er medisinen også forbundet med bivirkninger som utvikling av sukkersyke, leverskade, depresjon og hukommelsestap.
 
Q10 er ikke bare viktig i forhold til å nedsette bivirkninger ved statinbehandling. Fra forskningen vet vi at hjertepasienters hjertemuskel mangler Q10. Denne pasientgruppen reduserer med stor sannsynlighet markant sine bivirkninger, hvis de supplerer med tilskudd av Q10.
Utover at Q10 er med på å produsere energi, er det også en kraftig antioksidant som beskytter oss mot skadelige frie radikaler, sykdommer og for tidlig aldring.
Q10 kan særlig være fordelaktig hvis du er utsatt for diabetes 2, migrene, fibromyalgi, hjerte-/karproblemer, tar statiner, er over 50 år og synes du mangler energi, har lavt stoffskifte, er svært fysisk aktiv, er stresset eller utbrent.
I forhold til å få Q10 fra matvarer finnes mesteparten i okse- og svinekjøtt, soya og sardiner. Stoffet tas ikke så godt opp fra matvarene, og derfor kan det være bra å ta et godt kvalitetstilskudd. Spør om forskjellige merker og doser i Vitamina, som har gode produkter i hyllene. Vitamina Centro Idea. Tlf.: 952 58 43 13.
 
Skrevet av Marie Steffensen for Vitamina
www.maria-steffensen.com
Av Marie Steffensen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.