Månedsmagasinet på Costa del Sol
En rislende bekk – eller et surt brakkvann

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
En herre henvendte kom til klinikken med tunge og trette ben med eksem. Han spurte etter en pille eller salve for å få bort ”ondet”. Med et pennestrøk kunne han ha fått en resept på en krem med hormoner og soppdrepende stoffer som ville fjerne utslettet. Vekk fra overflaten, men hva med årsaken?
Han hadde åreknuter på bena og et brunlig, misfarget område rundt eksemet, noe som skyldes dårlig blodomløp. Hjertet pumper fem liter blod rundt i kraftige, elastiske pulsårer som presser blodet gjennom arteriene helt ut i de fine hårnettet i organer, hud, muskler og knokler. Herfra flyter blodet som nå har avlevert oksygen og næringsstoffer, tilbake til lunger og hjerte gjennom venene med avfallsstoffer fra cellene. Blodet flyter som en elv gjennom kroppens landskap. Jo bedre gjennomstrømming det er i årene, jo lettere får vi oksygen og næring til cellene. Det er som en rislende bekk: Det er luft, lys og sirkulasjon, og den renser seg selv i stort omfang. Kikker vi på et illeluktende og stillestående vann med m ose der alger og andre mikrober vokser, er det her mørkt, svært lite bevegelse, og algene vokser fritt – mosen gjærer og komposterer. Vi lever best med blodet rullende i årene som en rislende bekk.

Problemer i arteriene

Dårligt blodomløp kan skyldes nedsatt gjennomstrømming i arteriene som ved åreforkalkning. Stive, tilkalkede blodkar kan ikke forsyne vevet med tilstrekkelig oksygen og næringsstoffer. Dette kan medføre smerter, stikkende fornemmelser, uro i beina, hvit-blålig hud, kramper og smerter i leggene, spesielt ved bevegelse, kjent som ”vinduskikker-syndromet” på grunn av tvungne hvilepauser mens blodet igjen forsyner musklene med oksygen til de neste hundre meterne.
Gangsmerter i beina kan også skyldes tobakk og kalles ”røykebein”. Nikotinen har en sammentrekkende virkning på blodkarene og derfor nedsettes gjennomstrømmingen.
For å motvirke den økte motstanden i arteriene, vil blodtrykket ofte være forhøyet. Er trykket i arteriesystemet forhøyet gjennom flere år, forplanter det seg til hårkarnettet og venene som tar skade fordi de ikke fra naturens side er laget for å motstå et høyt trykk.

Problemer i venene

Kan ikke blodet renne tilstrekkelig fritt tilbake til hjertet, hopes det opp, særlig i beina. Det skyldes ganske enkelt tyngdekraften. Hver gang vi beveger beina og musklene trekker seg sammen, ”presses” og ”pumpes” blodet tilbake til hjertet. Denne funksjonen kalles venepumpen. Et system av veneklapper og ventiler sørger for at blodet ikke renner tilbake, men er klappene slitte, blir blodet stående som ”mosevann” i årene, og det gjærer og komposterer som i stillestående brakkvann. Her er et sant slaraffenland for bakterier, sopper og andre mikroorganismer. Det kan gi hevede, tunge og krampeutsatte bein, åreknuter, årebetennelse, misfarging av huden, tynn hud, sår (som kan være store og væskende på grunn av manglende drenasje), eksem, muskelspenninger, kalde føtter, samt risiko for opphopning av størknet blod på og omkring veneklappene. Fortykkes dette belegget, kan det oppstå blodpropper i venesystemet, som oftest i beina. Et stykke koagulert blod eller en forkalkning kan rive seg løs og flyte med blodet og sette seg som blodpropp i f.eks. lungene.

Fart på blodomløpet

Første trinn i behandlingen var en sjekk av kretsløpet for å få greie på om problemet satt i arteriene og/eller i venene. Resultatet viste et normalt blodtrykk i armen, men tydelig forhøyet i beina der det var nedsatt tilbakeløp i venesystemet. Blodprøver viste opphopning av avfallsstoffer og inflammasjon.
Pasienten fikk antiinflammatorisk kost med sterke antioksidanter og hestekastanje for å styrke venene. Akupunktur og fototerapiplaster stimulerte dannelsen av kroppens egne antioksidanter og satte fart på blodomløpet.
En rask gåtur hver morgen og rikelig med væske var det viktigste. Han dyppet gjerne beina i havvann som både stimulerer blodomløpet og renser. På klinikken fikk han magnetfeltbehandling som er designet til kretsløpsforstyrrelser og får blodet til å renne raskere, fordi blodlegemene beveger seg i en skruebevegelse gjennom årene. På den måten renses blodårene og avfallsstoffene transporteres bort. Et kosttilskudd med råmelk og L-arginin hjalp til å redusere inflammasjonen og øke gjennombløtningen av vevet.
Eksemet forsvant langsomt, og åreknutene trakk seg beskjedent tilbake i takt med at ”brakkvannet” ble pumpet vekk.
 
 
Av Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet