Månedsmagasinet på Costa del Sol
Málagas 37. museum er åpnet

Málagas 37. museum er åpnet

I midten av desember slo Málaga endelig opp dørene i det flotte Aduana-palasset midt i sentrum. Dermed er tallet på museer i hovedstaden på Costa del Sol kommet opp i 37!

Med sine til sammen 18.000 kvadratmeter – nesten tre ganger så stort som Picasso-, Carmen Thyssen- og byens moderne museum CAC (Centro de Arte Contemporáneo) – blir det god plass å boltre seg på. Og det trengs, for det nye by- og provinsmuseet har 15.000 arkeologiske gjenstander og mer enn 2.000 malerier og andre kunstverk å vise fram. I tillegg forteller det flotte museet også byens historie fra forhistorisk tid og helt fram til i dag.

Samling under ett tak

Det nye Museo de Málaga er det største museet i hele Andalucía-regionen og er samtidig et av de beste og viktigste når det gjelder malerier fra det 19. århundret, med navn som bl.a. Joaquín Sorolla og representanter for den såkalte Málaga-skolen innenfor maling.
Det har vært en lang vei fram for byens aller nyeste attraksjon, for det 19 år siden Málagas sist hadde eget by- og provinsmuseum. Fram til 1997 holdt både den arkeologiske samlingen og byens kunstsamling hus i Buenavista-palasset. Da ble det imidlertid bestemt at palasset heretter skulle romme det framtidige museet til ære for Málagas store sønn, Pablo Picasso.
Innbyggerne i Málaga har hele tiden aksjonert for kravet om at byens gamle tollbod, La Duana, et lite steinkast unna det gamle romerske teateret, skulle settes i stand og bli permanent hjem for den store samlingen av kunst og arkeologiske skatter. Og slik ble det altså.

Høytidelig innvielse

Det var prominent besøk og 300 gjester til stede da det nye museet høytidelig ble åpnet midt i desember. I første rekke stilte Andalucías president, Susana Díaz, sammen med den nye spanske utdanningsministeren, lederen av Málagas provinsråd og Málagas ordfører.
– Dette er en viktig dag for Málaga og hele Andalucía. Det nye museet vil ytterligere heve kvaliteten på regionens museumstilbud, sa president Díaz som også roste alt arbeidet som er lagt ned de siste 20 årene for å kunne få det nye bymuseet klart.
Lederen for provinsrådet, Elías Bendodo, la til at det nye museet blir som glasur å regne for Málaga som Sør-Europas kulturelle hovedstad. Sammen med alle de andre tilbudene som turister og besøkende på Costa del Sol nyter godt av som sol, strender og golf, gjør det nye museet området til en uslåelig turist- og kulturdestinasjon.

Tre etasjer

Med det nye by- og provinsmuseet er endelig provinsens arkeologiske skatter og kunstsamling samlet under ett tak. Selv om hele samlingen utgjør mer enn 17.000 gjenstander, er det bare plass til å vise fram 2.7000 av dem i de tre etasjene med utstillingsarealer som byens ombygde tollbod tilbyr. Bygget er bygget i neoklassisistisk stil og er i dag en av byens flotteste bygg. Selv ombyggingen har vært omfattende og tekniske krevende og pågått i mer enn sju år.
Den spanske staten har gått inn med mer enn 38 millioner euro til ombyggingen og restaureringen av La Duana-bygget. I tillegg har statlige- og regionale myndigheter brukt én million euro på restaurering av de arkeologiske gjenstandene og de ulike kunstverkene. I dag består bygget som ble oppført mellom 1788 og 1791, av totalt 18.4581 m2. Byggearbeidene startet i 2009 og den største forandringen er taket som er inspirert av det som gikk tapt under en brann i 1922.

Museo de Málaga

• Det nye museet holder til i den gamle tollbygningen La Duana, rett nedenfor det gamle romerske teateret og rett ved kongeborgen Alcazaba i sentrum av Málaga
• Museet er åpent tirsdag til lørdag fra kl. 09 til 18 og på søndager fra kl. 09 til 15:30. Stengt på mandager, slik alle andre offentlige museer.
• EU-borgere har gratis adgang til museet, andre må betale 1,50 € i inngangspenger.
Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.