Månedsmagasinet på Costa del Sol
Fysiske læringsaktiviteter
Fysiske læringsaktiviteter
Et stort bilde av skolen og skolegården er delt inn i koordinater. På en gul lapp finner Cassandra ut at post nr. åtte, akkurat den som de mangler, er å finne på koordinatene 12-13. To nøyaktige pekefingre følger linjene til de møtes. – Det er ved FAU-cafeen! Den har jeg sett! utbryter hun, og setter på sprang. Med lagmakker Sebastian hakk i hel bykser de to elevene over plassen med kurs for trappa. – Kom igjen! Lærer Teresa Hovland dytter opp tempoet med glade tilrop. – Husk å løpe!
 

Bruker kroppen og hjernen samtidig

For å løse dagens oppgaver, må 4. trinnselevene først lese av hvor posten er gjemt, og så løpe for å finne den. En kombinasjon av fysisk utfoldelse og oppgaveløsing. Denne måten å jobbe på har Teresa Hovland tatt med seg fra sin tidligere jobb på Tiurleiken skole i Oslo, der hun erfarte at elevene både lærer mye av dette, og liker det kjempegodt.
-Arbeidsmetoden Fysiske Læringsaktiviteter (FLA)er forsket frem og testet ut i Sogn og Fjordane, der 1200 femteklassinger, 60 lærere og 40 forskere har brukt 30 millioner kroner på prosjektet som har vart i mange år. Hvis hypotesen dette forsknings- og utviklingsprosjektet, som heter Active Smarter Kids (ASK) viser seg å være rett, kan opplegget bli pensum i alle norske skoler, forteller Teresa. Resultatene virker lovende.
Det finnes kjempemange muligheter og ferdigklekkede ideer til fysiske læringsaktiviteter, tilpasset alle trinn. Oppgavene Teresa bruker i dag, er hentet fra femteklassepensum, men det ser ut til at det går fint å løse dem likevel. Det finnes også en utstyrspakke som er utarbeidet for fysiske læringsaktiviteter, men den har ikke Teresa her. Hoppetau, baller, poster, bingobrett, god erfaring og kreativitet gir likevel gode og varierte øvelser der teoretisk og fysisk utfoldelse får virke sammen.

Målene med prosjektet, er:

-Å være i daglig aktivitet og samtidig jobbe med fag
-Få gode vaner tidlig, og dette kan elevene ta med seg videre i livet
-Gi ringvirkninger (familie og venner)
I tillegg til å bruke læringsmetoden som oppsummering i flere fag, gir også Teresa fjerdeklassingene en fysisk lekse på ukeplanen hver uke. (f. eks. gå trapper isteden for å ta heis, gå en tur med familien, hoppe tau etc.) Denne uka har de «Ta trappen» i lekse. -Elevene mine synes dette er kjempegøy, og jublet da jeg fortalte at vi skal gjøre dette hver dag nå de neste ukene, sier Teresa. Det blir 20 minutter aktiv oppsummering hver dag. Nå håper hun at flere lærere og klasser henger seg på.
Guttegruppa med Axel, Aquiles og Adrian kommer innom stasjonen med et nytt svar. De har som repetisjon å lese busstabeller i dag, og forteller at «Bussen er fremme i Sogndal kl 19:25» – Men hvor lang tid tok bussturen? En ny liten sprint må til før rett svar blir krysset av på bingobongen, og dagens første «Tre på rad» seier er i boks!
Ledige skoleplasser
Vi ved Den Norske Skolen, Malaga jobber kontinuerlig med å tilby elevene det beste fra skolenorge, framoverlent teknologi og fysisk aktivitet hver dag. Kontakt oss gjerne for en skoleprat. Vi har ledig kapasitet for flere elever etter jul!
Av Nina C. Kaasin Simarud

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.