Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Leveren

Det er viktig å ta vare på hele kroppen, men ønsker du å leve et godt, sunt og vitalt liv, må du ta svært godt vare på leveren din.
Du kan betrakte leveren som en kjempestor kjemisk fabrikk. Når den arbeider optimalt, kan den rense ca. 99% av alle bakterier og toksiner som passerer leveren gjennom blodet. Leveren er det neststørste organet og den største kjertelen vi har i kroppen. Leveren er det organ som ivaretar de fleste oppgaver.
Blodforsyningen kommer via portåresystemet som transporterer de næringsstoffene vi har tatt opp fra tarmen. Via denne forbindelse kan leveren oppta det materialet som er suget opp i tarmsystemet.
Leveren har et utall av funksjoner, og jeg er sikker på at alle funksjoner ikke er oppdaget ennå.

Noen av leverens viktigste funksjoner er:

– Å produsere galle som går fra levercellene, gjennom små kanaler til en stor utførselsgang som kalles gallegangen. Gallen løper fra gallegangen til galleblæren der den lagres til det er bruk for galle. Når du nettopp har spist, trekker galleblæren seg sammen og støter ut akkurat den mengde galle som nødvendig for tolvfingertarmen der den tar del i fettstoffordøyelsen.
– Den hjelper til med å regulere blodsukkerbalansen. Den vedlikeholder konsentrasjonen av glukose og mange andre stoffer og fungerer som sukkerdepot.
– Avgifter i tarmen for f.eks. medisin, alkohol og andre giftstoffer.
– Leveren bryter ned hormoner og slitte, røde blodlegemer slik at de ikke sirkulerer mer enn de skal i blodet.
– Leveren omdanner også en stor del av det avfallsstoffet som utskilles i nyrene.
– D-vitamin aktiveres som i nyrene også i leveren.
– Den er et depotorgan for A-vitaminer, jern, flere av B-vitaminene, fett og blod. Oppstår det et akutt behov for blod, kan leveren levere det.
Er leveren skadet, er evnen til avgiftning svært forminsket. Ved en skadet lever er noen av de mest vanlige symptomene hudkløe, eksem, samt en følelse av at det klør under huden. Det er min erfaring at eldre mennesker som kommer og klager over ulidelig hudkløe, ofte hjelpes mirakuløst ved å støtte opp rundt leveren.
Et annet symptom er allergi som evt. kan kjennetegnes ved en intoleranse overfor forskjellige matvarer.
Råkost tåles ofte dårlig. Lider du av en høyresidig hodepine, kan det skyldes en dårlig leverfunksjon.
Andre symptomer på leverbelastning kan være: Blodsukkerproblemer, kvalme, diaré, forstoppelse og luft i magen.
Gulsott med gul hudfarge, samt gult i det hvite i øynene og svært mørk urin skyldes også dårlig fungerende lever.

Kosten

Sørg for at kosten i videst mulig omfang er økologisk. Gode spisevaner letter fordøyelsen og dermed leverens arbeid.
Leverens funksjon stimuleres av bitre stoffer som f.eks. i endivie, ruccola, grapefrukt, artisjokker, reddiker , rødbeter, valnøtter, mandler, sesamfrø, pepperrot, ingefær og løvetann.
Spis også gjerne syrlige ting, men i litt begrenset omfang. Er leveren din svært medtatt, må du kanskje i en periode unngå fermenterende mat som er på mote akkurat nå.
Unngå alt for fet mat og bruk stekte retter i begrenset omfang.
Vær forsiktig med sukker, sigaretter, kjøtt, ost, raffinert mat, melk og alkohol. Alkohol er gift for leveren, særlig hvis du drikker mer enn 1-2 alkoholenheter daglig. Hvis du vet at leveren din er sart, så velg lettere kjøttsorter. Vær også forsiktig med kaffe og te. Det finnes velsmakende kaffeerstatninger, f.eks. fra løvetannrot eller kornkaffe. Drikk masser av vann og gjerne te fra leve-vennlige urter. Jeg anbefaler te fra mariatistel – den smaker ikke så godt, så bland den med andre urter. Den kan også fås flytende og i kapsler. Mariatistel kan gjøre underverker og er fantastisk for å regenerere leveren. man regner med at den har vært kjent som leverrensningsmiddel i mer enn 2000 år. Den gjenoppbygger levervevet. Det er best å ta mariatistel før du skal sove.
Løvetann er en annen sterk urt som får leveren til å produsere mer galle. Er særdeles velegnet ved gulsott.
Lakrisrot har leverbeskyttende egenskaper, og er sær god hvis den tas sammen med mariatistel. Også gurkemeie (turmeric) er godt for leveren.
Reduser inntaket av mettet fett og spis i stedet godt med fet fisk og frø.
I stedet for å få i deg protein fra kjøtt, kan du få proteiner fra f.eks. bønner, chiafrø, quinoa, linser, frø og nøtter.
Det er bra å sørge for at maten din er rik på forskjellige kornprodukter, poteter, alle former for grønnsaker, f.eks. rødbeter, selleri, broccoli, grønnkål og grønne urter.
De frukter som er best, er blåbær og andre bær, samt grapefrukt.
Venn deg til å drysse lecithin over din frokostmaten, f.eks. yoghurt, smoothies eller salater enten det er fruktsalat eller grønnsaksalat. Lecithin er godt for leveren, og øker dens helbredelsesprosess. Det anses for å være et av de viktigste midlene for å beskytte en dårlig lever. Spesielt cholin er særlig nyttig for leveren.
Ved leverbelastning kan det være en god ide bare å drikke safter og supper en dag ukentlig der du særlig konsentrerer deg om å innta de lever-vennlige urtene og grønnsakene.

Tips

– Røyker du, så slutt eller minimer det kraftigste du kan.
– Så sant det overhodet er mulig så unngå steder med sterk trafikk. Det er masse giftstoffer slike steder som belaster leveren.
– Ofte tenker vi at forurensing bare er noe som er utenfor, men innenfor er det også mange forurensende produkter. Se på dine rengjørings- og vaskeartikler. Skift dem ut med miljøvennlige produkter. Vær oppmerksom på dine hudpleieprodukter. Er de fylt med giftstoffer, så skift dem ut. Se deg omkring i hjemmet og velg naturlige produkter neste gang du skal bruke husholdningsartikler.
– Ifølge kinesiske medisin arbeider leveren din særlig mellom kl. 01 – 03. Er leveren din svekket, vil du ofte våkne på denne tiden. Da kan det være en god ide å tenke på å ta deg litt vennlig av leveren din i en periode.
– Sørg for å få tilstrekkelig med søvn. Det er en både god og billig måte å holde deg sunn på. Leveren avgifter lettere når vi ligger og er avslappet.
– Den nå avdøde dr. A. Vogel har i sin bok om leveren en nydelig frase som sier: ”Har du ikke tid til å spise ordentlig, må du ta deg tid til å være syk.” Ved leverproblemer såvel som ved alle andre helseproblemer er det viktigere å forebygge enn å helbrede.
– Et annet godt råd fra samme A. Vogel er: ”Fyll mer luft enn bensin på tanken, noe som betyr at du må sørge for å mosjonere i frisk luft hver eneste dag.
– Louise Hay sier om folk med leverproblemer at det ofte er folk som beklager seg mye. Dømmer andre og derved narrer seg selv. Føler seg elendig. Som nytt tankemønster foreslår hun å endre tankemønstret til: ” Jeg velger å leve med et åpent sinn. Jeg søker etter kjærlighet og finner den overalt”.
Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som hjelper deg med å holde leveren din sunn.

Makeup som holder dagen lang – og hele natten

Av Nana Norrbom
Er du lei av makeup som ikke holder hele dagen, så fortsett å lese her.
Mange av mine kunder på klinikken beklager seg ofte over problemer med å få øyemakeup´en til å holde en hel dag.
Den beste løsningen på dette problemet er å få pigmentert inn en semipermanent eyeliner som sitter perfekt 24 timer i døgnet.
Permanent makeup er en form for tatovering, men fargen legges ikke så dypt, og den skilles ut av kroppen igjen etter en periode på 2- 4 år. Fargene er gjennomtestede og det er umulig å reagere allergisk på produktet, dvs. at selv de mest sensitive kan få laget permanent makeup. Kvinner som bruker kontaktlinser eller briller, har en særlig stor fordel av å få lagt en eyeliner som ikke kan smitte av eller som sprer seg ut på huden.
Man kan få lagt eyeliner, bryn og leppekant, og fargeutvalget er svært variert. Eyeliner kan legges både under og over øyet og i forskjellige fasonger og intensitet. Naturlige bryn som har for få hår eller som er helt borte, evt. pga. alder eller sykdom, kan lages flotte og naturlige igjen med innpigmentering av farge.
Med alderen opplever de fleste kvinner at leppene deres ser mindre ut og er blitt fargeløse. Dette skyldes hormonendringer i kroppen og at cellefornyelsen ikke lenger er optimal. Med den permanente teknikken kan den opprinnelige leppekanten trekkes opp igjen og selve leppen kan få noe av sin farge tilbake ved skyggepålegging.
Behandlingen med Goldeneye permanent makeup foregår under lokalbedøvelse med krem og er derfor ikke ubehagelig.
Behandlingen foretas i løpet av ca. to timer, og en sjekk noen uker etter anbefales for å få et perfekt og holdbart resultat.
Ønsker du en enkel og naturlig makeup hver dag, så ring og for en prat eller bestill tid for en konsultasjon hos kosmetolog og linergist Nana Norrbom i Fuengirola på tl.: 610 716 048.

Sykdom – venn eller fiende

I klinikken kom en næringsdrivende yngre herre med akutte ryggsmerter. Han hadde bøyd seg ned etter vesken sin. Smakk, sa det så, og så lignet han plutselig et forvridd sjutall.
Han kom opp på benken og fikk lindring med akupunktur og massasje. Han klaget over at ryggen skapte problemer nokså ofte og at han derfor var arbeidsudyktig i flere dager. Det hadde han ikke tid til. Det var vanskelig å få rørt seg. Det var mange timer bak skrivebordet, i bilen og i flyet når forretningsreisene kalte. Han følte seg lettere presset av noen utfordringer på hjemmefronten. Da fløy det over leppene mine: ”Hva er det ryggen din prøver å fortelle deg?”
Skrur vi tiden tilbake til 1970-tallet var det flere pionérer på den skandinaviske helsearenaen. En av dem var Julia Vøldan som nok er mest kjent for sitt kursted der hun bl.a. tok gikt- og cancerpasienter i behandling, og for sin pluss-minus-balanse/syre-base-balanse. La oss se på hennes syn på sykdom og helse, her fra ”Ny Tid og Vi” 1978:
«Den alminnelige oppfatningen av sykdom er nærmest at det er en fiende. Vi kan bare tenke på mange av de ortodokse sykdomsbehandlingene der legene bruker kniven, sprøyter med gift eller anvender farlige stråler slik at de selv må beskytte seg bak tykke blydører. Det er å skyte med skarpt på en fiende; men det glemmes at den innbilte fienden befinner seg i en levende menneskekropp. Hva skjer vanligvis når man skyter med skarpt på noen? Jo, enten skader man dem eller så ødelegger man dem…
Gjennom mitt arbeid med pluss-minus/syre-base-metoden har jeg fått et helt annet syn på sykdom enn legene har. Jeg betrakter sykdom som menneskets advarende venn, en venn som hjelper mennesket til å redde livet ved å bevare livsenergien. Mennesket ligner et elektrisk batteri som har en pluss- og en minuspol, men hvor den ene polen er foranderlig alt etter hva man spiser og drikker. Man kan spise og drikke seg til to like poler, altså to pluss-poler eller to minus-poler og da kan ikke kroppen eksistere uten at den oppretter en ny kunstig sykdomspol med den manglende elektriske ladningen. Blir denne sykdomspolen operert bort, vil kroppen straks prøve å danne en ny sykdomspol, så sant ikke den syke ikke radikalt forandrer sin levemåte. Tenk på det store antallet kvinner som etter å ha operert bort et bryst får en ny knute i livmoren, eller som etter å ha operert bort livmoren, får en ny knute i brystet eller et annet sted.
Hvis forskerne hadde beskjeftiget seg med å snakke med syke mennesker i stedet for bare å skjære i dem, tror jeg at sykdomsbekjempelsen var kommet en god del lenger. Vi må bort fra all viviseksjon(kirurgiske inngrep i levende organismer) og i stedet studere de sykes levemåte, dvs. kosten og levevanene. Først da kan man finne fram til sykdomsårsakene og ved å fjerne dem helbreder man sykdommene.”
Vår travle forretningsmann var klar over at han spente buen for med med for lite søvn, for mye kaffe, trang til søte sager når krevende møter tvang han til å være på topp, lange arbeidsdager og for liten tid med familien.
”Hmm”, svarte han. ”Når ryggen slår seg vrang, kan jeg ikke gjøre noe annet enn å slappe av!”
Etter tre behandlinger kom han seg noenlunde. Han brukte ”rekreasjonstiden” til å få styr på sine prioriteter, bl.a. sine søvn- og kostvaner og først og fremst sitt familieliv. Masser av basedannende væsker og grønne juicer, smoothies og supper kom på menyen. Og det hjalp. I starten oppfattet han ryggplagene som noe som stakk kjepper i hjulene for karrieren. Fem dager hjemme med familien fikk ham til å være glad for å ha blitt stoppet. Han gikk fra å forbanne den dumme ryggen til å lytte til de egentlige prioriteringene i livet. Langsomt kom han i gang igjen med nye kost-, søvn- og bevegelsesvaner i ryggsekken.
Senere fortalte han meg at han av og til har tegn på nye ryggproblemer, og at han da ser seg selv i speilet og spør: Hvorfor blir jeg stoppet? Hva er det jeg ikke har sett, hørt eller merket? Han brukte ryggen som et slags barometer. Den ble hans venn.
Dr. Pernille Knudtzon, Vitafakta Health Clinic
Tlf.: +34 678 25 35 10, vitafakta@vitafakta.es, www.vitafakta.es

Styrk deg kvinne

Ernæringsterapeut, terapeut og livsstil-coach Maria Steffensen og Vitamina hilser torsdag 17. november kl.19.00 kvinner i alle aldre velkommen til det spennende foredraget ”Styrk deg kvinne – Balanser og optimer hormonene dine, humøret ditt og kroppen din på en naturlig måte i alle aldre”.
Gjennom dette foredraget vil Maria gi deg innsikt i kvinnekroppen, dens forskjellige hormonelle faser og de mest alminnelige ubalanser og utfordringer som kvinner møter både fysisk og psykisk gjennom livet.
Du vil få innsikt i hva du som kvinne selv kan gjøre på naturlig måte for å rette opp hormonelle ubalanser, lavt energinivå/ tretthet, humørsvingninger, hetetokter, søvnproblemer, yoyo-vekt, stoffskifteproblemer, uro, stress, PMS, nedsatt sexlyst, ustabilt blodsukker, diverse autoimmune lidelser, mm.
Du vil få en større forståelse om deg selv som kvinne, kroppen din, årsakssammenhenger i forhold til hvorfor du har de symptomene du har – og tips til hvordan du selv kan optimere helsen din og livskvaliteten på naturlig måt.
Mange tror at de bare må lære seg å leve med symptomene. Men slik er det ikke nødvendigvis. Det er heldigvis mye du selv kan gjøre for å optimere helsen, balansere hormonene og redusere eller helt avhjelpe symptomene dine.
Alle hormoner (stresshormoner, kjønnshormoner, stoffskiftehormoner, søvnhormoner osv. henger sammen og påvirker innbyrdes hverandre.
Maria møter i sitt arbeid mange kvinner som har lært at de bare må leve med sine symptomer, kvinner som lider i stillhet og ikke tror det er noe å gjøre utover kanskje sterk konvensjonell medisin. Hun mener derfor at det er en gave for kvinner og deres livskvalitet og velbefinnende å få en grunnleggende forståelse for hormonenes sammenhenger og lære hvordan de kan ta omsorgen for sine kropper (inkl. deres hormoner) og finne den rette balansen.
Kroppen trenger de riktige byggesteinen og det rette miljøet for å kunne fungere optimalt, og får den ikke det den trenger, vil det oppstå mangler og ubalanser – og det vil også gå utover dine hormoner. Hormonelle ubalanser er ikke bare en konsekvens av alderen din, men i høy grad også av din livsstil og kost.
Kjære kvinne, håper vi sees torsdag 17. november kl. 19.00 der foredraget avholdes på dansk. Tirsdag 21. november kl. 19.00 avholdes samme foredrag på engelsk.
Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet