Månedsmagasinet på Costa del Sol

Jeg ville ta en liten siesta på drømmesengen i den tunge, lumre augustheten som var så intens at ikke engang bladene på trærne gadd å bevege seg. Men før øynene overgav seg til en lite lur, bladde jeg gjennom én av mine gamle helsebøker.

Plutselig satte jeg mig opp med et rykk. Øynene mine hadde fanget en setning der det stod at når du er i 70-årene, er  nyrefunksjonen ofte redusert med 1/3. 70-årene er min målgruppe aldersmessig.

Siestaen var ødelagt, men i stedet ble denne artikkelen her skrevet.

Det er viktig å ta hensyn til nyrefunksjonen. Du kan selv gjøre en masse for å holde dem friske.

I min verden er nyrene forbundet med livsenergi og overskudd. Nyreproblemer relateres ofte til frykt og angst  Du må investere tid for deg selv og finne gleden og tryggheten ved de tingene du foretar deg i din hverdag. Frykt styrer altfor mange as oss i våre dagligliv. Dessverre kan du ikke bare ignorere frykten. Den er altfor sterk. Du kan ta den opp, se den i øynene og gjøre ditt beste for å bli usårlig overfor frykt. Ifølge kinesisk medisin har nyrene også betydning for din seksuelle energi.

Nyrenes praktiske funksjon

Nyrene er et renseanlegg som fjerner de avfallsstoffene vi danner i kroppen. Vi har to bønneformede nyrer som ligger høyt oppe i bukhulen bak nederste ribbein. Den høyre nyren ligger litt lenger ned enn den venstre. Ved nyreproblemer føler man noen ganger ryggsmerter i den nedre delen av ryggen.

Vanligvis skjenker vi ikke nyrene våre mange tanker, men de er helt fantastiske, små, livsviktige organer hvis viktigste funksjon er å holde kroppen i balanse. Hver nyre veier ca. 150 gram. Det passerer ca. en liter blod gjennom nyrene per minutt. I alt regnes det med at disse to små organene gjennomstrømmes av 1.700 liter blod per døgn.

Nyrenes grunnleggende arbeidsoppgaver er

 • Å rense blodet for avfallsstoffer.
 • Å opprettholde kroppens væskebalanse.
 • Å opprettholde kroppens saltbalanse. Å opprettholde kroppens syre/basebalanse.
 • Å lede bort alle overskytende væsker som urin. Vi tisser mellom 1 – 1/2 liter urin daglig, avhengig av mange ting.

Nyrene har andre arbeidsoppgaver

I tillegg til å arbeide som renseanlegg, har de også endokrine funksjoner, nemlig å produsere hormonene:

 • Dihydroxyvitamin D som regulerer absorbsjonen av kalk i tynntarmen.
 • Erythropoetin som har forbindelse med dannelsen av røde blodlegemer.
 • Enzymet renin som har en regulerende effekt på blodtrykket.

 

Det sies at høyre nyre avspeiler vår trygghet og selvtillit i forhold til omgivelsene, mens venstre nyre avspeiler de negative følelsene vi retter mot oss selv i form av selvkritikk og hat. Vi kan godt leve med bare én nyre. Selv om de har litt forskjellig funksjon, kan den ene nyre overta den andres. De vanligste nyrelidelsene finnes hos folk med diabetes, både type 1 og 2, forhøyet blodtrykk, åreforkalkning, nyresten, cyster og nyrebetennelse av forskjellige årsaker.

Kosten

Hvis du ønsker å ta beholde nyrene dine så sunne og friske som mulig, er det viktig at du fokuserer på kosten, og evt. legger om dine kostvaner.

Sukker er nyrenes fiende nummer 1. Protein er et omdiskutert næringsmiddel, men min helt personlige mening er at om du er over din første ungdom, så vær forsiktig med for mye proteiner. Overskytende materiale fra maten, for det meste protein, kan bli en byrde for nyrene. Protein er en av kroppens viktigste byggesteiner, så om du innskrenker proteininntaket, må du sørge for å få i deg de proteinene kroppen ikke selv kan lage – nemlig de essensielle aminosyrene.

I stedet for melk kan du finne én eller flere av de såkalte alternativene til melk f.eks. hamp-, kokos-, mandel-, havre-, soya- og rismelk, mm.

Ønsker du å få proteinene dine fra noe annet enn kjøtt, finnes det gode proteiner i f.eks. Quinoa, chiafrø, mandler, bønner, erter og humus. Det antas at du trenger ca. 50 gram proteiner daglig.

Pass på ved for mye syreholdig mat som røde biffer, fete melkeprodukter og søte desserter. Unngå også brus.

Er du i risikogruppen for nyresten som oftest består av oxalatstein, så vær forsiktig med å spise for mye sjokolade, spinat, rødbeter, kakao, rabarbra, te, mm.

Pass også på ved for mye kaffe og vær svært påpasselig med for mye alkohol, selv om mange kilder mener at et glass rødvin daglig er sunt for nyrecellene, mens flere glass blir en belastning. I tillegg til ditt daglige væskeinntak, kan du blande inn persille, hestehov, mm.

Raffinerte kullhydrater som pasta, hvitt brød og hvit ris øker både kalk-og oxalatutskillelsen i nyrene.

Inntak av salt er svært omdiskutert. Overforbruk av altfor mye salt gjør at kroppen din holder tilbake væske. Det rosafargede himalayasaltet snakker hele verden om for øyeblikket. Det inneholder en masse mineraler. Det smaker vidunderlig og beskrives som sunt og kan etter sigende medvirke til å senke blodtrykket fordi det inneholder mindre natrium enn vanlig salt. Ren, uraffinert havsalt beskrives også sunt.

Seltin-salt har i mange år vært anbefalt av hjerteforeningen fordi dets innhold av natriumklorid er vesentlig mindre enn i vanlig salt.

Vanligvis anbefaler jeg å bruke salt med måte. Merk gleden ved å merke smaken fra gode økologiske råvarer, i stedet for oversminket mat som ofte er saltet altfor mye for å skjule at det ikke har noen smak. La smaken fra den sunne, gode maten evt. understrekes med litt salt av god kvalitet.

Sørg for å få i deg godt med fibre og antioksidanter gjennom kosten. Det finnes i stor stil i frukt og grønnsaker. Gjerne en masse rå grønnsaker, f.eks. agurk, grønnkål, brokkoli og salater. Bruk gode oljer over salatene. F.eks. en god olivenolje, linfrøolje, hampolje, mm. Frukter med høyt vanninnhold er svært gode, f.eks. melon, blåbær, epler, jordbær, bringebær og kirsebær. De svarte kirsebærene er særlig sunne. De hjelper til med å fjerne urinsyrekrystaller fra kroppen.

Undersøkelser har vist at vegetarer har 40-60% mindre tilbøyelighet for å utvikle nyresten.

Drikk rikelig med rent vann. Du kan blande vannet med tranebærsaft, gulerotsaft, selleri, granateple og persille, mm.

 

Tips

 • Eplesider-vineddik er et godt middel mot mange lidelser, bl.a. nyrestein. Det kan både hjelpe steinene med å komme ut og medvirke til å forebygge at flere nyresteiner dannes. Bruk ca. to spiseskjeer daglig i et glass vann morgen og ettermiddag.
 • Granateplesaft er en sterk antioksidant som er nyttig både for nyrer og resten av kroppen.
 • Det er viktig for nyrene at du holder din normalvekten og mosjonerer regelmessig, minst fire ganger ukentlig. Det behøver ikke være hard mosjon. Det antas at fedme øker risikoen for nyrelidelser. Minimer eller aller helst slutt med røyking. Det er godt kjent at røyking øker risikoen for nyresykdom. Hold øye med blodtrykket. Vet du at du har en tendens til forhøyet blodtrykk, kan det kanskje være en idé å kjøpe et blodtrykkapparat.
 • Noen medisiner kan på lengre sikt gi problemer med nyrene. I så fall bør du få nyrene sjekket med jevne mellomrom.
 • Forskjellige behandlingsformer som f.eks. soneterapi, massasje og lymfedrenering kan være bra for å få drenert kroppen. Vet du at du har nyreproblemer, så fortell det til din terapeut og be henne gjøre behandlingen varsomt, så det ikke blir ledet ut for store mengder avfallsstoffer på én gang.
 • Louise Hay skriver generelt om nyreproblemer at medvirkende årsak kan være: Kritikk, skuffelse, nederlag og skamfullhet. Reagerer som et barn.

Et nytt tankemønster må brukes: Det guddommelige riktige skjer alltid i mitt liv. Alle opplevelser er gode. Det er trygt å bli voksen.

Stikk innom Anni’s Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som hjelper deg med å holde nyrene dine sunne.

Av Anni Dahms, syke-& helsepleier, biopat og ernæringsveileder. Innehaver av butikkjeden Annis Vitalshop.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.