Månedsmagasinet på Costa del Sol
Norske ildsjeler – Sunn og sterk og full av Liv

Norske ildsjeler - Sunn og sterk og full av Liv

IMG 2940

For fem år sluttet hun å røyke, og for ikke å gå opp i vekt, begynte hun å trene. Det utviklet seg til en pasjon for mosjon og bevegelse for den 65 år gamle Liv Fridtjofsen, og hun økte ikke vekta, hun gikk ned 28 kg. Sammen med sin gruppe turvenner har hun nylig besteget La Concha – det karakteristiske og spisse fjellet i Marbella, samt Pico de Mijas – ”antennefjellet”. Begge ganger som den klart eldste deltakeren.

Farvel til sigaretter og alkohol
Et farvel til sigarettene som hun tidligere hadde bannet på aldri å slutte med, ble startskuddet på en livsstilsendring som har gjort Liv Fridtjofsen sunnere og sterkere enn hun har følt seg på 40 år.
”Det har aldri vært noen som har skulle si til meg at jeg ikke kunne eller måtte noe som helst – dessverre var det også slik med røykingen, og det var ingen skremselskampanjer som skulle få meg til å overveie å slutte med det. Når legen min spurte meg hvor mye jeg røkte, løy jeg og sa én pakke om dagen, selv om det nok var nærmere tre.”
Det var likevel en kommentar fra legen som fikk Liv til å innse alvoret.
”Jeg husker at han nevnte at jeg var lys rundt munnen og at det kunne være et tegn på KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom, red.anm.) Av alle de argumentene jeg har hørt mot røyking, var det akkurat det som gjorde inntrykk på meg, og jeg bestemte meg deretter for å slutte.” Røykestoppen skjedde likevel ikke helt uten hjelpemidler, innrømmer hun: ”Jeg tok noen piller som skulle fjerne lysten på røyk ved å påvirke nervesystemet. Det er en sterk medisin, og jeg fikk da også noe som minnet om en liten depresjon, så jeg vil ikke anbefale noe å gjøre det, og jeg ville heller ikke selv bruke det i dag, hvis jeg slutte med røykingen.”

Innkjøpslisten har også slanket seg
Faktisk er det etter en livsstilsendringen mange ting som hun ikke utsetter kroppen for lenger.
”Jeg vil simpelthen ikke ha alle de E-numrene og sprøytegiften og alt det andre skadelige som finnes i matvarene. Derfor kjøper jeg mest økologisk. Det er heldigvis blitt mye enklere enn da vi flyttede hit til Spania i 2002 fordi det har åpnet flere økologiske butikker på Solkysten.”
Det er ikke bare sigarettene Liv har sagt farvel til: Både alkohol og kjøtt er strøket fra innkjøpslisten, uten at hun er fanatisk.
”Når man begynner å gjøre noe bra for kroppen, begynner man også å tenke over hva man utsetter den for i andre sammenhenger. Før drakk jeg en flaske vin om dagen, og jeg spiste også kjøtt hver dag. Det har jeg holdt opp med, fordi jeg merker at kroppen min har det bedre uten. I dag er jeg langt mer bevisst på hva jeg putter i munnen, både hva angår mat og medisiner. Pga. min aktive livsstil har jeg kunnet holde opp med å ta blodtrykksmedisiner, og jeg tar heller ikke piller mot kolesterol lenger. Faktisk vil jeg så sant det er mulig unngå å ta noen form for medisin. Det kan jeg så lenge jeg trener og passer på kosten.”

Trener hver eneste dag
Noen gange er det fellestrening på stranden med ”kettlebells” (de kuleformede vektene som på bildet), noen ganger er det spinning og noe ganger går hun rett og slett bare en tur i sanden fra der hun bor i Los Boliches til Castillo Sohail og tilbake igjen – det blir 7 km i alt. Men det var absolutt ingen dans på roser å komme i gang med å trimme.
”Jeg begynte med gåturene på stranden – jeg kunne gå i 15 minutter, og så var jeg helt utmattet og hev etter pusten etterpå.”
Gradvis og etter hvert som kondisjonen ble bedre, ble også turene lengre, og tempoet raskere.
”Jeg går ikke lenger i den harde sanden i vannkanten. Nå går jeg i den bløte sanden tett på strandpromenaden. Her synker man godt nedi, så man må virkelig trå til, og det kjennes i lårene. Jeg går i et fornuftig tempo, så pulsen presses opp – ca. 6 km/t.”

Liv sammen med sine hiking venner pa toppen af Pico de Mijas bjerget

Den spede starten på treningssenteret
Liv har i dag har godt greie på hvordan man gjør de forskjellige øvelsene, men hun begynte på bar bakke.
”I begynnelsen kjøpte jeg enetimer av instruktørene som var tilknyttet treningssenteret. Jeg kunne jo se hvordan eldre mennesker som trente der verken visste fra eller til om hva man skulle gjøre med maskinene, så jeg ville gjerne ha noen til å vise meg hvilke maskiner jeg skulle bruke og hvordan jeg brukte dem korrekt. Og så var jo de personlige trenerne noen unge, flotte, muskuløse menn, og det gjorde jo heller ikke noe,” smiler Liv.

Mosjon for kropp og sjel
Livs yndige ytre vitner om at vekten nå er slik at hun ikke trenger å gå mer ned i vekt. Men hva er det likevel som motiverer den 65 år gamle energibomben?
”Når man gjør noe man ikke trodde man kunne, som da jeg nylig besteg la Concha, så gir det en kjempestor selvtilfredshet.”

Det må vel også være godt for selvtilliten?
Liv rister smilende på hodet, iført Superman t-skjorte.
”Selvtilliten den er det ingenting i veien med.”

Men det er også andre, mer fysiologiske årsaker til at Liv holder kroppen sunn og i gang.
”Jo eldre man blir, jo mer sannsynlig er det at man må opereres på et tidspunkt. Da nytter det jo ikke at legen må rote gjennom en masse fett for å komme fram til det som skal opereres. Dessuten kan man forkorte tiden det tar å komme seg etter en operasjon ved å være i god form, og det er også noe jeg tenker på når jeg trener.”

Har du noen gode råd til andre som gjerne vil endre livsstilen?
”Slutt å røyke. Hvis du røyker, så slutt med en gang! Der er ingenting i sigarettene som er bra for deg. Og det er aldri for sent å forbedre seg, uansett hvor man er i livet. Det ene tiltaket fører ofte det andre med seg, så det er bare å komme i gang.”

Fakta
Navn: Liv Fridtjofsen
Alder: 65 år
Kommer fra: Stjørdal, Norge
Gift med: Jan Helge Fridtjofsen
Barn: 2 døtre
Utdannelse: Videregående skole

Av Louise Mercedes Frank

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.