– Om jeg er en livsnyter…?
Ove Rønnåbakk trekker litt på det. Trondheimsmannen har opparbeidet seg lang fartstid i Spania, hele 18 år.
– Da livet tok en ny vending, ble det til at jeg valgte Spania. Landet har jo det som trengs. Jeg hadde vært her på ferie flere ganger tidligere og visste en god del om hva landet har å by på. Og ja, jeg nyter å vandre i de fantastiske fjellene oppe i Sierra Nevada eller i Pyreneene eller stå slalåm på vinterstid, svarer Ove som har bakgrunn som aktiv idrettsmann fra oppveksten i Norge. Dessuten har han jobbet som guide i den norske fjellheimen for Turistforeningen.
Ove er en sosial kar som stortrives når han kan dra på tur sammen med andre. Han inviterer gjerne med grupper og enkeltpersoner enten det er på en vandretur opp på Mulhacén, fastlands-Spanias høyeste fjelltopp (3.479 moh.) eller på en tur til Marokko og storbyen Tanger der han har bodd i tilsammen tre år. Derfor må han ha seg en tur over Gibraltarstredet sånn omtrent annenhver måned, og den som spør får gjerne bli med.
– Men når jeg til slutt likevel valgte å bosette meg i Spania framfor Marokko, skyldes det at her til lands er det mulig å gå på ski!
Oves andre hjem
Dette med Marokko startet egentlig som en tilfeldighet da Ove ble med en venn til Tanger. I dag kaller han byen for sitt andre hjem:
– Jeg er jo ungkar og kan bo hvor jeg vil. Dessuten synes jeg det er veldig spennende å lære andre folkeferd å kjenne.
– Har du noen idé om hvor mange mennesker som har blitt med deg på dine ulike turer rundt omkring?
– Nei, svarer Ove, men vi blir fort enige om at tallet nok må ligge flere hundre gjennom alle disse årene:
– Jeg driver ikke akkurat noe kommersielt reisebyrå, så når folk blir med meg på tur, skjer det til selvkost. Marokko er fortsatt billig og med mange flotte mennesker. Det er mye fint å se og oppleve i dette landet. Dessuten tar jo turen over bare 35 minutter med ferje. Jeg kjenner mange i Marokko, så gratis overnatting er heller ikke noe problem, legger Ove til.
Ydmyk kristen
Etter å ha studert bibelen sammen med medlemmer av Jehovas vitner her på kysten gjennom en årrekke, kalle Ove seg kristen. Han tar bibelens lære bokstavelig, tror på gjenfødelse, dommedag og at en ny verden skal oppstå… om ikke altfor lenge.
Ove verken røyker eller drikker alkohol. Det skyldes ikke noen religiøs overbevisning, snarere at han ikke liker det. Han har imidlertid ikke noe mot at andre drikker, bare det ikke blir for mye. Ove har sett litt hvordan en del nordmenn har slått ut håret her i Spania med lett adgang til billig alkohol.
Han tror på kjærligheten som en viktig drivkraft blant mennesker og prøver å bidra med sitt for å hjelpe mennesker i nød. Når Ove drar på sine turer over til Marokko, skjer det gjerne med flere hundre kilo brukte klær i bilen. De har han samlet inn og fått fra venner og bekjente.
Nøden i Marokko
– Selv om det også finnes mange fattige spanjoler, har jeg valgt å konsentrere meg om Marokko, for der nøden og fattigdommen mye større. Det gir meg så mye å kunne hjelpe nødstilte, forteller Ove Rønnåbakk og blir litt tenksom:
– Du spurte meg om jeg er livsnyter, fortsetter han og forteller historien om da han en gang i Tanger møtte på en liten og barbeint gutt på gata. Han tok den rundt fem år gamle gutten med til en skobutikk og lot han selv få plukke ut et par sko som han hadde lyst på og kjøpte dem til ham. I tillegg fikk guttungen med litt penger til å kjøpe sokker.
– I sånne situasjoner blir jeg glad og nyter livet!
Oves foretrekker å drive sitt personlige hjelpearbeid med direkte kontakt med nødstedte. Han er skeptisk til de store hjelpeorganisasjonene, for der går store deler av pengene folk gir til administrasjon, hevder han.
Skryter av spansk helsevesen
Det er særlig to sider ved Spania som Ove som resident har lært seg å sette stor pris på. Først og fremst gjelder det spansk helsevesen som Ove nylig fikk nærkontakt med da han opererte det ene øyet for grønn stær:
– Jeg ble operert på det offentlige sykehuset her på Costa del Sol. Jeg ble fantastisk godt behandlet, personalet og legene der er seriøse og toppkvalifiserte. Jeg fikk eget rom med toalett og fem måltider om dagen. Etter det jeg opplevde, har jeg ofte tenkt på min egen mor som døde mens hun lå på gangen i et offentlig sykehus i Norge.
I tillegg skryter Ove av spansk politi som han karakteriserer som veldig effektive og hjelpsomme.
– De er raskt på pletten og rydder opp, hevder Ove.
Råd til nordmenn
Ove har bodd rundt 14 år i Calahonda og i Fuengirola og nærmere tre år i Alfaz del Pi på Costa Blanca, lenger nord på kysten. Når jeg spør ham hvor det er best, Costa Blanca eller Costa del Sol, kommer svaret kjapt:
– Costa del Sol er best fordi her har nordmennene spredt seg jevnere utover den mer enn 160 km lange kyststrekningen. Miljøet her på kysten er blandet og internasjonalt og her kommer utlendingene også tettere inn på spanjolene. Dessuten er det mer grøntarealer her og ting er bedre tilrettelagt.
Med sin erfaring fra Spania har Ove noen gode råd til nordmenn som vil flytte sørover til sol og varme:
– Først og fremst bør folk settes seg inn i historien her i landet, skaffe seg innsikt om politikk og samfunnsforhold. Dessuten synes jeg utlendinger bør vise en ydmyk holdning når de flytter hit, for folk lever under andre vilkår, med andre lover og regler og det er det viktig å være klar over, avslutter Ove Rønnåbakk.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001