Månedsmagasinet på Costa del Sol
Medisinsk termografiskanning Smertefri og non-invasiv screening som endelig gjør kvantesprang i Europa.

Medisinsk termografiskanning Smertefri og non-invasiv screening som endelig gjør kvantesprang i Europa.

Del

strech1

Når man hører ordet “termografi”, føres tankene mot varme og noe som har med leger å gjøre. Jeg visste ikke hva det var da jeg troppet opp på dr. Pernille Knudtzons klinikk i Fuengirola. Bare at det ville bli en lærerik opplevelse.
Jeg hadde lest at termografiskanning brukes for å vise hvor det er ubalanser i kroppen, som f.eks. opphopninger av varme (inflammasjon, betennelse, osv.). I min uvitenhet trodde jeg at det var en form for skanner, så jeg var litt overrasket over at Nick Hvidt Nielsen, spesialist på medisinsk termografiskanning, skulle ta bilder av mig bare iført truser. Nick var profesjonell og svært diskret. Først skulle jeg sitte og kjøle meg av i ca. 10 minutter etter min raske spasertur til konsultasjonen og deretter var det bort foran kameraet. Jeg fikk vite at det infrarøde kameraet faktisk “måler” temperaturen på hudens overflate. Mange sykdommer og inflammasjoner begynner med en temperaturøkning pga. økt blodgjennomstrømming – eller det motsatte, for lite blodtilførsel dvs. det at det er for kaldt for termo-skanningen. Så med medisinsk termografiskanning kan du faktisk fange problemer under oppseiling.
Det tar Nick ca. én time å få notert de vesentligste av mine helsemeritter og å få tatt bildene. Det tas ekstra av de soner vi har snakket om der jeg har litt vondt, og vi kvinner får også tatt fotos av brystene. Vi kikker litt på dem på skjermen, men bildene skal videresendes til spesialleger som er utdannet innenfor termografi, og som ser gjennom dem og utarbeider en rapport. Likevel kan Nick allerede fortelle at tannkjøttet i overmunnen ser ut til å kreve en tur til tannlegen, selv om jeg ikke merke noe nå og at jeg har svært varme hender.
Resten må vi vente med til rapporten kommer retur fra spesiallegene. Det tar normalt 48 timer, alt etter hvor travelt der er.

Historien om termografi
De første tekniske termografieksperimenter fant sted i 1957, men
likevel lyktes det ikke termografiskanning å bli like kjent innenfor legevitenskapen som røntgen. Det kan diskuteres hvorfor, men de siste årene har termografiskanninger blitt mer populære, særlig fordi de i motsetning til røntgen, CT- og MR-skanninger med kontrast og andre invasive målemetoder er non-invasive, smertefrie og uten stråler, men også fordi de er følsomme og observerer fysiologiske endringer i kroppen. Altså kan man forebygge fordi en termografiskanning ofte oppdager problemet eller ubalansen før den blir et alvorlig problem. Også ”usynlige” skader og inflammasjoner vil komme fram på termografien. Det gjelder f.eks. skader på nerver i armer og bein og betennelser i bihuler, tenner og tarmer. Medisinsk termografi kan også brukes for å avdekke lidelser som bl.a. smerter, diskusprolaps, sportsskader, muskelspenninger og leddbetennelser, begynnende eller eksisterende gikt, autoimmune lidelser, irriterte og betente tarmer, opphopninger i lymfesystemet og forkalkninger i årene.

Tannleger kan bruke teknikken for å avsløre for eksempel rotbetennelse og kroniske tannsmerter. Mange kvinner velger årlig medisinsk termografi av brystene for å holde øye med evt. knuter eller begynnende stadier av eventuell cancer. Kombinasjonen av medisinsk termografi og ultralydsskanning er opplagte og sikre non-invasive målemetoder.
På Vitafakta Health Clinic har de brukt medisinsk termografiskanning i et par år, og Pernille Knudtzon er veldig tilfreds med resultatene.
“Som supplement for å oppdage skjult inflammasjon og samtidig forebygge, er medisinsk termografi en fantastisk mulighet. Jeg er glad for at det har begynt å vinne innpass som et ekstra tilbud både for oppdagelse av akutte forhold og for oppfølgninger av forskjellige behandlinger, f.eks. brystscreening som supplement til mammografier og røntgenskanninger.”

Tid til svar
Jeg er spent på legerapporten, men også litt nervøs for resultatet, men det er man vel alltid når man skal ha svar på noe sånt.
Jeg er allerede svært klar over at halvannet år uten å drive noen form for sport ikke har vært bra for kroppen min, og det har jeg kunnet merke, særlig på korsryggen.
Nick setter seg og gjennomgår rapporten med meg. Som han allerede hadde nevnt, har jeg en inflammasjon i tannkjøttet som kan gi problemer engang i framtiden. Mine skuldre og øverste del av ryggen er også utsatt for betennelse, noe som stemmer bra, og jeg vet at en massasje er tiltrengt. Nick anbefaler en lymfemassasje for å få fart på kretsløpet fordi det også har vist seg å være en liten forstoppelse i lymfene i venstre bryst. En blodprøve vil også kunne vise hvorfor min skjoldbruskkjertelen gir utslag, og de varme hendene og ømme håndleddene kan være tegn på en begynnende eller en mild form for gikt.
Dette er bare noen av de tingene som medisinsk termografi har avdekket at jeg må være oppmerksom på, og mye av det har kroppen min allerede fortalt meg, men jeg har ikke lyttet. Jeg må en tur til tannlegen og fordoble mine doser av Omega 3 er også noe jeg vil gjøre.
I mitt tilfelle var screeningen av brystene uten anmerkninger, men likevel har Vitafakta Health Clinic inkludert en ekstra medisinsk termografi om tre måneder som oppfølging for å være sikker på at det ikke skjer forandringer. Den første skanningen av brystene er et slags basisopptak, og skanningen 90 dager etter undersøker om der er endringer i brystet, f.eks. endringer i blodtilførselen eller inflammasjon. På den måten får vi en ”base-line” – et ”fingeravtrykk” fordi hver kvinnes bryster jo er forskjellige. Betryggende hvis man har noe man må være oppmerksom på.
“Det er en ekstra garanti for at vi har et godt utgangspunkt for senere oppfølging” sier Nick.

Får du foretatt en medisinsk termografi-skanning hos Vitafakta Health Clinic, sørger Pernille, Nick eller Elsebeth for å veilede og følge opp på de forholdene og utfordringene den har vist, og må du henvises til lege, tannlege eller annen behandling, får du selvfølgelig med både rapporten og bildene slik at du kan vise resultatet av den medisinske termografien.
Akkurat som bilen må på service, burde vi alle få gjort en helsesjekk en gang imellom for å holde oss ajourførte og sunne, og her er termografien en grundig og enkel mulighet.
“Heller forebygge enn helbrede”, er Pernille Knudtzons motto, og jeg må gi henne rett, selv om vi travle mennesker ofte har en tendens til å overse kroppens behov.

Jeg fik foretatt en full-body og brystmedisinsk termografi-skanning, inkludert medisinsk rapport, oppfølging og en brystskanning 90 dager etter for 450 €.
For menns vedkommende koster en full-body termografi 320 € inkl.
medisinsk rapport.

Vitafakta Health Clinic
‪www.vitafakta.es‬‪, ‬‬
vitafakta@vitafakta.es‬,‪vitathermo@vitafakta.es
Tlf.: ‪678253510‬ og ‪694 431 864‬

Av Tania K. Bertelsen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.