Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mirakelmineralet magnesium

Det er litt av en overskrift!
Men det er faktisk sannhet i påstanden. Magnesium(Mg) er det mineralet jeg som ernæringsterapeut oftest anbefaler mine kunder å ta. Og det er ikke uten grunn.

Tilstrekkelige mengder av magnesium er ekstremt viktig for vår helse og velvære.
Magnesium bidrar til svært mange prosesser i kroppen, er avgjørende for å holde våre celler sunne og friske og er svært viktig for hjertet og kretsløpet, benbygningen, energiproduksjonen, proteinsyntesen, syrebasebalansen, immunforsvar, nervesystem, blodtrykk, hormonbalanse – og det beskytter oss mot for tidlig aldring.
Det antas at mellom 60-75% av oss nordmenn har magnesiummangel.
Så har du symptomer som det følgende, kan magnesiummangel være en medvirkende årsak:
* Tretthet, muskelsvakhet, stive, spente muskler, utmattelse
* Hodepine (alle typer), migrene
* Muskelkramper, uro i beina
* Osteoporose/ beinskjørhet
* Diabetes, ustabilt blodsukker
* Forhøyet blodtrykk
* Søvnproblemer
* Muskelsmerter, fibromyalgi
* Forstoppelse
* Hjerte-/karproblemer
* Mentale ubalanser, angst, depresjoner
* Urolige barn

Kalsium/magnesium-balansen
Vi får generelt svært mye kalsium gjennom kosten, og mange er anbefalt å ta kosttilskudd som bare inneholder kalsium. Men for mye kalsium i kroppen er ikke sunt, og her er magnesium med på å sørge for at det overflødige kalsiumet kommer ut av kroppen igjen. Mineralet kalsium og mineralet magnesium kan faktisk ikke unnvære hverandre. Kalsium trekker sammen og magnesium virker avspennende. Så sørg alltid for å ta et tilskudd av magnesium sammen med kalsium.

B6vitamin og magnesium
Dessuten er det optimalt å ta et tilskudd av B6-vitaminer sammen med tilskudd av magnesium. Kroppens utnyttelse av magnesium er avhengig av B6-vitamin.
Mangel på B6-vitaminer er nesten like utbredt som magnesiummangel, og symptomene minner mye om hverandre.

Avspenning og søvn
Magnesium er et fantastisk avstressingsmineral. Det har en beroligende virkning (uten å være sløvende) på hele systemet fordi det virker avslapper på muskler og blodkar. Ta derfor gjerne magnesiumtilskudd om kvelden.
Til barn er magnesiumtilskudd i oljesprayform svært bra. Jeg lister meg ofte inn til mine barn om kvelden når de sover og smører oljen under fotsålene deres eller andre steder på kroppen. Vær oppmerksom på at oljen kan prikke eller klø litt på huden. Dette avtar i takt med at nivåene blir bedre.

Magnesium i maten og som tilskudd
Magnesium finner du hovedsakelig i sunne råvarer som bladgrønt, bananer, avokado, kjerner, nøtter, frø, havre, uraffinert salt og brun ris.
Det er dessverre vanskelig å spise til seg tilstrekkelig med magnesium, bla. pga. vår magnesiumfattige jord. Så ved mistanke om magnesiummangel anbefaler jeg oftest å supplere en sunn magnesiumrik kost med et lett opptakelig kosttilskudd, enten i oljesprayform, pulver eller som kapsler/tabletter.
Det finnes mange forskjellige produkter på markedet.
Hos Vitamina eller ved en individuell konsultasjon hos meg kan du få veiledning i hvilken som er den riktige for deg.
Så slapp av, ned med skuldrene og ha en riktig god dag.

Maria Steffensen – www.maria-steffensen.com

 

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.